Несъмнено в работен план ще запомним 2020-а година с възможността да работим в хоум офис условия и да водим поредица от видео разговори с колеги и потенциални наши клиенти и партньори.

На какво обаче ни научи всичко това?

Точност: всяка една онлайн среща започва в точен час и ако искате тя да бъде проведена, то сте длъжен да се съобразите с този факт. Вече не само нямате оправдание за закъснението си, но и рискувате да пропуснете срещата и да не постигнете целите си.

Организираност: обикновено видео разговорите се планират с ясен срок на продължителност и трябва преди тях, внимателно да обмислите кое е важно да споделите, за да ви стигне времето.

Отчетност и екипност: ако сте изцяло хоум офис, за да държите в течение колегите ви, с които работите в екип и не виждате, трябва кратко и ясно да прецизирате информацията, която навреме да стигне до тях и да могат да я разберат.

Продуктивност: ако в офлайн работна среда някак можете да се скриете сред общите успехи и неуспехи, то в онлайн такава, ясно личи вашият личен принос и свършена работа.

Отговорност и професионализъм: без да е нужно някой да ви гони за нещо, да покажете очакваното ниво за самоконтрол, самодисциплина и професионално отношение към работния процес.

Въпреки това, едва ли са много хората, които дългосрочно биха предпочели работата от вкъщи, за сметка на традиционната през годините офлайн среда. Но, всеки има какво да научи и изгради навици, които да приложи в бъдеще.

Нека си пожелаем през оставащото време до края на 2020-а и през новата 2021-а година да бъдем живи и здрави, както и икономиката ни да се възстанови максимално бързо, да регистрираме ниско ниво на безработица, а къде и как ще протича работният процес да не е толкова важно.