Тя е млада, амбициозна и целеустремена. Не спира да търси най-добрата възможност за първите стъпки в своята кариера. Именно това я провокира и тя е един от първите участници в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат". Попълнила е изрядно своя HR лексикон, отделила е сериозно внимание и отговорила на всички 22 въпроса, в които се опитва да впечатли компаниите и да покаже себе си в най-добрата светлина. Споделя, че "въпросите дават възможност на всеки да демонстрира както начина си на мислене, така и личностни качества, които може да не са били разкрити до момента". Убедена е, че съвместяването на забавлението и кариерата става с обграждането с правилните хора и избистрянето на точните приоритети.

Вижте едно откровено интервю, в което тя ще ни разкаже повече за всички проблеми, пречки и възможности, които вижда в търсенето и провеждането на мечтания стаж.

Коя е тя?

Казвам се Ая Хаблас, на 24 години от град София. Завърших Софийски университет "Св. Климент Охридски" специалност "Политология" със специализация "Национална и международна сигурност" през 2019 година.

- Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

- Научих за платформата Дир.бг от приятел, с когото споделих, че смятам да си потърся работа в сферата на това, което представлява интерес за мен. Преди да отворя страницата очаквах стандартното, а именно "натисни тук", "приложи CV" и "изпрати". Дир.бг, обаче, заинтригува вниманието ми с въпроси, които наистина ме накараха да помисля "Защо се насочвам към конкретната позиция?". Останах с впечатлението, че въпросите, посочени в платформата, не са с цел единствено да изтъкнат опита на кандидата. Те дават възможност на всеки да демонстрира както начина си на мислене, така и личностни качества, които може да не са били разкрити до момента.

- Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

- Като човек, участващ в множество различни по рода си студентски организации по време на следването си, смятам, че периодът между първи и втори курс е страхотен за започване на студентски стаж. Така постъпих аз. В началото на първи курс, студентите са напълно объркани, колкото и да се стараят да не им личи. Отнема им време да разберат как действа структурата на университета и да се запознаят както по между си, така и с преподавателите си. Някои от тях дори не са сигурни дали избраната от тях специалност съвпада с интересите им. След първата "страшна" сесия, студентът тепърва започва да свиква с новата си програма и най-вече с това, че университетът е едно уникално преживяване, което стъпка по стъпка го тласка към истинския свят.

След като "преживях" и втората сесия, прецених, че теорията трябва да върви ръка за ръка с практиката. За моя радост, успях бързо да открия стаж в едно от знаковите министерства в България. Смятам, че този стаж беше една от най-важните ми стъпки в живота. Не, не продължих да се развивам в самото министерство, но преминаването през този стаж ме научи на дисциплина, отговорност и ми позволи да надникна в това, което ме очаква ако искам да се захвана с тази работа.

Политологията е специалност, която позволява на учащия да се насочи към различни позиции, т.е. въпроса "Какво искаш да работиш, когато завършиш?" може да бъде отговорен с всичко от "мениджър проекти" до "журналист" до "министър", а защо не и " президент". Това от своя страна ми отвори врати към различни стажове в различни админстративни звена, агенции и организации.

- Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

-  Въпреки че всичко, което споделих до момента изглежда лесно и интересно, смятам, че стажовете, предлагани в България, имат нужда от "освежаващ ремонт". По време на многобройните си стажове преминах и през такива, (по време на които не научих почти нищо друго освен това как да направя чай по вкуса на водещия стажа ми) които не ми позволиха да науча нищо съществено, което само по себе си беше причина да прекратя дейността си. Хубавата страна на нещата, е че човек разбира от какво да страни в бъдеще и какви са истинските му интереси в рамките на това, с което се занимава.

- Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Какво представлява за мен идеалният стаж? Идеалният стаж за мен е този с идеалния ръководител. Той освен, че трябва да обучи стажанта на неща, които не могат просто да бъдат прочетени от учебник, трябва да го (стажантът) насърчава да притежава мнение и да действа по него. Ръководителят на стажа е този, който наблюдава интересите и качествата на един стажант и ги развива по възможно най - оптималния начин.

- Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

- Основното нещо, което смятам, че трябва да стигне до младите, четейки за някоя стажантска позиция е, че никога не е "прекалено рано" да започнеш да се занимаваш с това, което им представлява интерес. Когато започнах да кандидатствам за стажове и разглеждах обявите постоянно си повтарях, че не съм достатъчно подготвена за съответната позиция. Но това е стаж, а младите трябва да кандидатстват за стажове именно поради тази причина - да се подготвят в процеса.

- Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

- Първата стъпка трябва задължително да включва въпросите "Искам ли да се занимавам с това?" и "Когато започна, къде искам да стигна?". Човек трябва да осъзнава какво иска да прави с цел постепенно развитие. Да, винаги ще има моменти, в които може да се отклониш от плана си, било то по финансова или обстоятелствена причина, но важното е да имаш план, към който да се върнеш.

- Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

- Смятам, че университетите в България дават ниво на подготовка, което да ти даде първоначален тласък. Какво означава това? Това означава, че ако студентът иска да се развие и да постигне нещо, ще успее. Образователната система е структурирана така, че да ти даде чук, пирони и дъски, а ти сам да си направиш навес.

- Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

- Семейството при мен играе изключително голяма роля. Винаги когато се прибереш и кажеш "Дори не знам дали има смисъл вече!", някой ти напомня защо си започнал и през какво си минал за да стигнеш до тук.

- Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

- Освен че с тях прекарваш най-лудите си моменти, приятелите са като огледало. Всички преминавате през едно и също по собствен начин. Споделяш и виждаш, че не си сам и е нормално да преминаваш през точно тези трудности.

Разграничаването между забавленията и фокусирането над кариерното развитие се появява с приоритетите и правилните хора около теб. След като имаш готов план, за това какво искаш да постигнеш, е изключително важно да си следваш стъпките. Излиза ти се? Разпуска ти се с приятели? Давай, но всичко трябва да е балансирано!

- Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

- Бих искала да се развия тук в България. Тук има достатъчно поле за развитие стига да го искаш. Да, трудно е (мога да потвърдя), но нищо, което си заслужава не е лесно!

- Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

- Бих искала да им кажа да не се отказват, защото целта ще става все по-близо. Искам и да знаят, че не само те минават през дилеми дали си заслужава, просто не всеки го показва. И най- важното е да не ги е страх да действат, защото имаме нужда от смели хора, които знаят какво искат.