Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

Коя е тя?

Казвам се Калина Борисова, на 23 години, от град Видин. В момента завършвам образованието си в Нидерландия, като изучавам Хотел Мениджмънт и Бизнес Администрация в Hotelschool The Hague. Още този месец (01.2022) ще защитя дипломната си работа и така ще завърша успешно и последния курс от обучението си.

Снимка: Личен архив

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Научих за платформата от страницата на Дир.бг. Преди да започна търсенето на стаж в България бях останала с впечатлението, че стажантските програми не са популярни у нас, затова бях приятно изненадана, като научих, че съществува платформа точно с цел намиране на студенстки стаж.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Трупането на работен стаж бе силно застъпена идея по време на образованието ми в Нидерландия. От 4-те години на обучение, една година и половина се посвещават на практическо обучение, както извън университета, така и в самия него. Още след първата си учебна година проведох 6-месечен стаж в голям 5-звезден хотел на остров Майорка. Като студенти в Hotelschool The Hague имаме свободата да избираме дестинацията и отдела, където да проведем първия си стаж, като изборът е широк и подкрепен от посветени служители на университета. Затова според мен студентите трябва активно да търсят стаж след първата или втората година от обучението си и да натрупат поне една година опит преди да завършат.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Според мен един от проблемите, с които студент може да се сблъска при търсенето на стаж, е липсата на лично брандиране. Често студенти, които нямат предишен професионален опит, забравят да се възползват и изкарат на показ други свои постижение, които да ги откроят от останалите кандидати. Това могат да са извънкласни дейности, награди, проекти и т.н. При липса на професионален опит, добре изразения личен бранд, които показва постиженията и целите на един студент, може да му помогне да изпъкне и да намери най-подходящия стаж.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж трябва да е подкрепен от ясни цели и задължения от страна на работодателя, които да бъдат съгласувани със стажанта. За да бъде максимално ефективен, един стаж трябва да се съпътства от план за обучение и от поставянето на конкретни цели между стажанта и работодателя - какво ще научи стажантът до края на стажа, как ще допринесе към отдела/компанията, т.н. Формулирането на ясни и конкретни цели, които да са постижими в дадения период от време, прави стажа ефективен и продуктивен за двете страни.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Според мен най-важна е графата със задълженията, които трябва да са описани точно и конкретно, за да се добие ясна представа за същността на стажа. Също така обяви, които са написани и структурирани по неформален, но грабващ вниманието начин, са по-атрактивни за младите таланти.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата са от основно значение за всеки млад професионалист, защото това е моментът, в който добиваш представа за себе си в реална работна среда - как се справяш под напрежение, как разрешаваш казуси, кои са силните и слабите ти страни, работата в екип и т.н. Също и връзките, които създаваш с професионалисти от дадена сфера, могат да бъдат полезни в следващите стъпки от кариерата ти.

Учиш в университет в чужбина. Как се реши за този избор? Не дават ли университетите у нас необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? С какво учебните заведения извън България превъзхождат нашите родни? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Избрах да уча в унивеститет в чужбина, защото исках да изляза от зоната си на комфорт и да се науча да се справям в изцяло нова среда и сред напълно нови хора. Това преживяване помогна в изграждането на характера ми и ми даде възможността да науча нови неща за себе си и за останалите. Обучението в чужбина ми даде възможност за работа и живот в международна среда, което не мисля, че би било възможно в университет у нас. Също така, както споменах в предишен въпрос, практиката е силно застъпена не само в моя конкретен университет, но и в учебните заведения в Нидерландия като цяло. Смятам, че това ми дава доза предимство и възможност да се отлича от други кандидати за дадена стажанстка позиция. Въпреки това смятам, че това, което ще извлечеш като опит, знания и умения зависи изцяло от човека, без значение дали си учил у нас или в чужбина.

Снимка: Личен архив

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Моето семейство ми е дало упора и насока при първите ми стъпки на професионално и личностно развитие. Макар че не беше лесно, тяхната подкрепа бе ключова при решението ми да замина и да уча в чужбина. След много усилия и насърчения от моя и тяхна страна, успях да завърша успешно и да започна своята реализация.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Винаги съм успявала да подреждам приоритетите си и да се съсредоточавам върху важните за мен нещо. Поставянето на конкретни цели ми е помагало да се мотивирам и да поститна желаното. Разбира се намирам време и място за забавления, тъй като балансът между личен и учебен живот е важен, но не позволявам крайната цел да избяга от полезрението ми. Важно е да се обградим от хора, които стимулират амбициите ни и ни поощряват да постигнем още повече.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Имам желанието да развивам кариерата си в България, тъй като тук са моето семейство и моят дом. Всъщност още от Февруари месец ще започна работа като Консултант обучение в Unify, където ще помагам на други млади хора да осъществят образованието си в Нидерландия (и да се надявам да ги вдъхновя и те да се завърнат с натрупаните си опит и знания от чужбина).

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Рано или късно всеки ще се сблъска с казуса "търся си работа, за да натрупам опит, но не мога да си намеря работа, защото нямам опит". Затова, започнете отрано, поработете върху CV-то си и помислете критично какво ви отличава от другите и какви са вашите цели, за да бъдете по-успешни в търсенето на подходящия старт на кариерата ви. Възможностите не идват сами, а се създават.