През последните години стажантските програми на компаниите у нас се утвърдиха като трамплин за бъдеща кариера на младите специалисти.

Този вид професионално обучение ли е решението за младите хора, които отпадат на интервютата за работа само заради липсата на опит. Според TEVA отговорът на този въпрос е положителен. Именно благодарение на стажовете, участниците в програмата на компанията имат възможност да черпят опит от най-добрите практики в сектора.

Платформата "Идеалният кандидат" е насочена към онези млади хора, търсещи начин да се реализират в България, както и към компаниите, желаещи да подобрят работната среда у нас.

Днес ще ви запознаем със студент, който се включи не веднъж, а цели два пъти в стажантската програма на TEVA. Диляна Боянова, която тази година завърши Техническия университет в София със специалност "Индустриален мениджмънт" ще ни разкаже, какво е научила от престоя си в фармацевтичния концерн и защо е решила да се върне отново като стажант в ТEVA.

Компанията е един от световните лидери в производството и продажбата на фармацевтични продукти и всяка година регулярно осигурява възможности за младите хора у нас със своите стажантски програми, за да направят първите стъпки в своята кариера и да почерпят опит от най-добрите в сектора. 

- Здравей, Диляна, нека те върнем една година назад, за да ни разкажеш как попадна за първи път в TEVA, а също и как реши да проведеш втори стаж в компанията?

- Първият ми стаж беше като на шега. Баща ми е служител в компанията. Той получи на своята поща съобщение за стажантската програма и ми каза да се пробвам. Но аз му обясних, че моето място не е тук, тъй като не изучавам специалност, свързана с химия или биология и като цяло не мисля, че ще ме одобрят. Заради него обаче все пак опитах, а и защото късметът можеше да бъде на моя страна. Подадох своите документи и бях много изненадана, когато ме повикаха първо на интервю, а после и на стаж.

Беше много интересно. Стажът беше за по-кратък период от три месеца, тъй като не бях завършила. Запозна ме с много хора и с начина, по който работи заводът. Това беше причината, когато видях на страницата за кариерно развитие на моя университет, че пак ще се проведе стажантската програма да не се поколебая, а веднага да подам своите документи.

Много се радвам че отново съм в TEVA!

- "Управление на промени в документацията" е първият стаж, който си провела, а вторият, който си завършила само преди две седмици е "Специалист съответствие". Каква е разликата между двата и кой ти хареса повече?

- Първият ми стаж беше в склада за музейни проби, където от всяка партида се предоставя определено количество проба, която се съхранява определен брой години. 

Тази година "влязох в дълбокото" - участвам в проект, свързан с marketing authorisation. Заедно с още двама стажанти сравняваме дали това, което клиентът иска, е това, което му предлагаме и дали качеството e такова, каквото трябва да бъде.

Тази година определено ми е по-интересно, защото работата ми е по-отговорна.

Моят ментор работи дистанционно. В началото имах само една две задачи, но с течение на времето тя видя, че се справям и ми делегира повече задължения - да координирам работата между трите екипа по този проект.  Наистина тази година се чувствам много по-щастлива и много по-пълноценна.

- През последните няколко години винаги казваме, че е по-добре на университетите дават повече практическа възможност, когато я видя наяве и то две години поред какви са изводите, които ти си направи - достатъчно ли е обучението в университетите? Къде се сблъскаха теорията, която си учила в университета и практиката ти в TEVA? 

- Когато дойдох в ТЕVA се сблъсках с реалността, че това, което учим на хартия и на теория няма почти нищо общо с реално, случващите се неща.

Моята специалност е такава, че две години се учат инженерни специалности и две години мениджърски. Преди си мислих, че всичко знам, но когато дойдох в TEVA - инженерната част със заводите и цеховете, и тази на мениджърската - с администрацията, с качеството и документите се сляха и се оказа, че абсолютно нищо не знам.

На стажа е мястото да научиш нещо различно от това, което ти дава университетът и да приложиш на практика това, което ти дава университетът!

- Компаниите гледат все по-сериозно на стажовете през последните няколко години, а студентите все повече осъзнават, че това е една чудесна възможност за тях да направят първите стъпки в своята кариера. Разкажи ни как протича работният ти ден, когато дойдеш сутринта в завода и с какво настроение си тръгваш на края на деня?

- Първоначално, когато идвах на работа чаках моя ментор да ми делегира задачи и аз да започна да ги изпълнявам. Чувствах се полезна, но не до такава степен, тъй като трябваше да изчаквам, защото моят ментор има и други задачи и имаше някакви моменти, в които аз не знаех какво да правя. Хората ми даваха работа, не съм стояла без работа, просто се чувствах много объркана. С течение на времето, когато получих повече задачи вече идвам на работа и знам какво трябва да правя. Мога и да възложа задачи на другите екипи. И като цяло денят ми е много по-пълноценен и си тръгвам много по-приятно уморена от работа в края на деня.

- Споделяш ли вкъщи, какво ти се е случило на работното място?

- Не, според мен работата и личният живот трябва да са отделни.

- След като приключи първия си стаж беше ли сигурна, че искаш да проведеш и втори или той беше просто добро стечение на обстоятелствата?

- Аз исках втори стаж. Стажантската програма на TEVA имаше кампания през януари 2021 г. Заради пандемията обаче не се знаеше дали тя ще се проведе онлайн или присъствено и нямаше как да се включа тогава, а имах огромно желание. Така, когато видях, че е летният стаж ще се проведе, знаех със сигурност, че ще участвам.

- По-убедена ли си сега, че искаш да работиш, именно в ТEVA?

- Да! Според мен има неща, които мога да дам на завода и които мога да променя към по-добро.

Наскоро моят ментор ме попита дали искам да продължа, което за мен е истинска чест.

- Как би мотивирала твоите приятели и състуденти, които завършват твоята специалност да дойдат да работят в ТЕVA?

- Бих им казала, че трябва да се съсредоточат върху това, което сме учили. Много от моите колеги си мислят, че ще отида някъде и директно ще станат мениджъри. Те забравят основите, които ни е дал университетът и че трябва бавно и постепенно да се изкачваме по стълбата. За това бих им дала съвет - пробвайте стаж, а не кандидатствайте директно за висока длъжност.

Пожелаваме успех на Диляна Боянова! Надяваме се след няколко години да проведем oтново интервю с нея, когато тя вече ще бъде кадър с дългогодишен опит в ТEVA и нещата ще са се случили така, както тя е желала.