Имам удоволствието да ви представя поредния участник и кандидатствал през платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Важно е родителите да оставят децата да се развиват в сферата, която им е интересна, а не да се опитват да наложат своите виждания върху тях", споделя Десислава Дончева, поредният гост на Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Здравейте! Казвам се Десислава Дончева, на 23 години, родена съм в Горна Оряховица, но вече над 4 години живея в София. Лятото на 2021 г. завърших бакалавърската си степен със специалност "Бизнес икономика" в УНСС. Есента същата година записах магистърска степен - "Икономика и управление на човешките ресурси" отново в същия университет, като в момента съм във втори семестър, от общо три. Освен тези специалности, от година и три месеца изучавам Дигитален маркетинг в SoftUni Digital, като април тази година завършвам обучението си, излизайки "Social Media Marketing Expert".

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Много исках да си намеря стаж по специалността, като за тази цел активно търсех и проверявах всички възможни сайтове, които предлагат такава възможност за реализация. По този начин открих "Идеалният кандидат". Смятам, че проектът е изключително подходящ за кариерен старт на млади кадри, които искат да се развиват кариерно в съответна област.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен няма точно определено време, в което един студент трябва да започне активно търсене на стаж. По-скоро е лично усещане, спрямо обучението и натовареността на учебната дейност във въпросния университет. Все повече фирми се съобразяват с лекциите и изпитите на студентите, така че бих ги посъветвала да не се притесняват в съчетаването на работа и учене, а да действат с търсенето. Карала съм стаж в първи курс по програма от МОН.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Смятам, че проблемите, с които един студент може да се сблъска по време на търсенето на стаж са най-различни, започвайки със самия избор на най-доброто място за постъпване. Много фирми предлагат неплатен стаж, което би било проблем за някои студенти. Също така нещата, които се говорят по време на интервю могат да бъдат съвсем различни в работна атмосфера. Никога няма как да знаеш на 100%, дали това е твоето място, докато не опиташ. Пандемичната обстановка също затруднява възможностите за стаж.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

За да е идеален един стаж, работната атмосфера трябва да бъде приятна, а не натоварваща психически. Най-важното е кандидатът да придобие необходимите знания и умения за въпросната длъжност, които да му бъдат полезни след приключване на обучението за започване на работа в съответната област.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Опорните точки, които бих структурирала при създаване на обявата са следните: посочване, че позицията е стажантска и е подходяща за кандидати без опит. Все повече хора се интересуват от начина на провеждане на стажа - дали е присъствен, хибриден или изцяло онлайн. Важно е да се посочат дейностите, които ще бъдат извършвани от кандидата, необходимите изисквания за постъпване, работното време и представяне на фирмата, с което е хубаво да се започне първо.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Според мен първите стъпки в кариерата са много важни. Ако един кандидат се разочарова първоначално от стажа, това ще се отрази на мотивацията му, начинът на изпълнение на работните задължения и кариерното му развитие. Важно е човек да не си прави прибързани изводи, ако нещо е трудно, а да продължава да се развива и да не се отказва.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Смятам, че до голяма степен зависи от студента какво ще извлече като знания и умения от университетите. Ако човек иска да учи и да се развива, ще го направи, без значение къде се обучава. В някои университети практиката е повече, в други теорията преобладава. Всичко зависи от специалността, която се изучава.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Много е важно семейството да ни подкрепя в нашите избори, за да можем да бъдем успешни, а не да ни демотивират. Важно е родителите да оставят децата да се развиват в сферата, която им е интересна, а не да се опитват да наложат своите виждания върху тях.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Хубаво е да се обграждаме с хора, които имат цели, мотивирани са и реализират мечтите си, защото обкръжението е много важно за личното ни израстване. Смея да твърдя, че успешно съчетавам забавленията и личния живот, с обучението и придобиването на умения. За целта си правя план кое, кога да направя, за да не ми се струпва наведнъж, а да ми е по-лесно при изпълнението.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Аз бих желала да се развивам в България, близо до семейството и приятелите ми. Смятам, че в чужбина е по-лесно, но не бих го избрала като дългосрочна цел. Била съм на бригада в Америка, пътувала съм и до други държави и съм останала с убеждението, че реализацията там се случва по-лесно, но не е вариантът, който бих предпочела.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Съветът, който бих дала на всички хора на моята възраст, е да учат това, което им харесва и в което желаят да се развиват, да търсят активно стажове и работа, в които да могат да натрупат умения за реализацията си. Да не се отказват, ако се разочароват от някоя фирма, а да продължават все така мотивирано напред в професионалния си път.