"Завърших средното си образование с успех от 5 и 90. След това записах Финансов контрол и се дипломирах в УНСС. Усъвършенствам ангийския си, говоря по малко руски и испански. Началото на трети курс подписах с една инфлуенсърска агенция и от тогава си работя като инфлуенсър. Мъжът ми Иван е единствената ми връзка - откакто бях на 16 до ден днешен", открито споделя Лили Аначкова пред Бисер Кунчев и продължава:

"Един инфлуенсър, според мен, трябва да умее да общува с аудиторията си, да я познава добре и да взаимодейства с нея всеки ден и по-всякакъв начин. Като човек с много хейт, няма как да не спомена, че трябва да бъде и много силен характер, да вярва в себе си и това, което прави и да не се отказва заради хейта, на който е подложен всеки ден. Все пак, за съжаление, ако нямаш хейт, не си успешен... Много хора мислят, че да си инфлуенсър е лесно и че не правим нищо особено, а изкарваме много пари, но това не е така. Инфлуенсърството може да бъде професия, но трябват няколко години, за да натрупаш аудитория и да се утвърдиш като криейтър."

Коя е Лили Аначкова?

Казвам се Лили Аначкова. Родена съм в София и тук съм си живяла винаги. Завърших 22 СОУ "Георги Раковски" с испанска паралелка. Като бях ученичка бях много ученолюбива, хаха. Затова завърших и с 5.90 успех. След това записах Финансов контрол и се дипломирах в УНСС. В училище езиците не бяха моето, но след като завърших, започнах да чета доста неща на английски и да гледам филми/сериали с английски субтитри и така усъвършенствах този език. Мога да кажа, че знам и малко руски и испански. Началото на трети курс подписах с една инфлуенсърка агенция и от тогава си работя като инфлуенсър. Мъжът ми Иван е единствената ми връзка - от както бях на 16 до ден днешен.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

От малка винаги съм искала да бъда модел. Всички ми казваха, че това е моята професия, защото бях много висока и слабичка. Дори на 7 бяха моите първи снимки в каталог на "Метро". През 2015-а започнах да качвам снимки първо във Фейсбук и доста фотографи започнаха да ми пишат да ме снимат за различни фотосесии. И така започнах да натрупвам последователи и във Фейсбук, а после и в Инстаграм. Търсенето към мен нарасна и започнах да участвам в различни каталози за дрехи, бижута и така нататък. Като винаги съм искала да бъда фотомодел, не модел към агенция. В последствие една инфлуенсърска агенция се свърза с мен и започнах да получавам и първите си по-сериозни заплащания. Но може би превратната точка в моето развитие беше 2020 година, когато си направих Тик Ток профил. Там започнах да качвам за нещата, които харесвам: Здравословно хранене и мода и сега след 2 години имам почти 300 000 последователи там. Като имам най-развитият български профил за мода.

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Един инфлуенсър, според мен, трябва да умее да общува с аудиторията си, да я познава добре и да взаимодейства с нея всеки ден и по-всякакъв начин. Като човек с много хейт, няма как да не спомена, че трябва да бъде и много силен характер, да вярва в себе си и това, което прави и да не се отказва заради хейта, на който е подложен всеки ден. Все пак, за съжаление, ако нямаш хейт, не си успешен... Много хора мислят, че да си инфлуенсър е лесно и че не правим нищо особено, а изкарваме много пари, но това не е така. Инфлуенсърството може да бъде професия, но трябват няколко години, за да натрупаш аудитория и да се утвърдиш като криейтър. Първите няколко години са доста трудни, не ти се заплаща нищо и изяждаш доста хейт. Но всеки инфлуенсър е минал през този етап и това ни прави по-издръжливи и амбициозни.

Снимка: Личен архив

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Има доста чуждестранни модели и инфлуенсъри, на които подражавам. Харесвам ги заради страстта им към модата, начина им на общуване с последователите си и справянето им с хейта. Една от любимките ми е Kendall Jenner, на която и често ме оприличават.

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Обожавам модата и здравословния начин на живот и съм изключително щастлива от факта, че съм работила с много успешни български и световноизвестни марки. Очаквам да достигна до още повече хора и да продължавам да давам съвети на моята аудитория за модата и здравословното хранене и това как да поддържат формата си.

Снимка: Личен архив

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

Инфлуенсърите са хората, които повлияват на аудиторията си какво да си купят и от къде. Поради тази причина, аз никога не бих подвела моите последователи с продукт, който не харесвам или който не съм изпробвала. Моята задача като инфлуенсър е да помогна на аудиторията ми да получи най-добрия продукт, от който да е наистина доволна. Самата аз имам собствен онлайн бутик, който развивам и за мен най-важното е да видя дали клиентите са доволни и дали биха поръчали пак.

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Инфлуенсърството не пречи по никакъв начин на друга професия. В началото дори е задължително да правиш и двете, защото докато се утвърдиш и натрупаш фен база, не се заплаща нищо. Аз лично в момента се занимавам само със социалните си мрежи, фокусирана съм върху развиването им и отделно развивам и бутика си.

Снимка: Личен архив

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Моята рецепта е на първо място да бъдеш себе си, да вярваш в това което правиш, да бъдеш смел, да не се спираш от хейта и да работиш здраво. Защото дори повечето хора да мислят инфлуенсърството и трупането на последователи за лесно, всъщност е толкова трудно, колкото и развиването в други сфери, а още по-трудното е да се задържиш за дълъг период от време без да бъдеш забравен, както станаха много инфлуенсъри.

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Имам две много големи страсти: едната е модата, както споменах по-горе, а другата е пътуванията. Понеже съм модел, най-честите реклами, които съм правила, са за дрехи. Затова мечтаният ми продукт би бил рекламни екскурзии, където да показвам на аудиторията си интересни забележителности, хотели и развлечения.

Снимка: Личен архив

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Да, разбира се. Не бих рекламирала неща, които не одобрявам и не бих използвала. Не пуша и не съм пушила никога и затова никога не бих рекламирала такъв тип продукти.

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Това е доста труден въпрос, хаха. Зависи изцяло от майндсета, в който ще съм тогава. Може да съм сред най-големите инфлуенсъри в България, може да съм в САЩ, може и да живея в къща в гората само с мъжа ми.

Снимка: Личен архив

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

Обожавам България и се радвам, че имаме много млади и талантливи хора, които остават в нея. Ето и какви предимства виждам:

  • Държава с голяма история, празници и обичаи
  • Спираща дъха природа. Невероятни планини, езера, плата, реки
  • Най-голям производител на розово масло. Една от най-големите износителки на зърнено-житни култури
  • Много вкусна българска традиционна кухня

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Ще се радвам да станете част от нашият голям тийм Ангели и заедно да се развиваме, да разменяме информация и да се забавляваме.

Вижте историите на други инфлуенсъри, участвали в рубриката досега.