"Завърших бакалавър в Швеция по Софтуерно инженерство от Гьотеборгския Университет. По професия съм софтуерен архитект в сферата на телекомуникациите. След 13 години в Швеция владея свободно шведски и английски език. В последните две години уча китайски и бих казала, че определено най-трудната част от него е писането", открито споделя Анита Блажева пред Бисер Кунчев и продължава:

"За много хора инфлуенсърството не е истинска работа, но истината е че отнема много време и умения да се създаде качествено съдържание. Ако имаш необходимите качества може да е професия, особено ако се вземе предвид, че това е разрастващ се пазар с големи инвестиции."

Коя е тя?

Казвам се Анита Блажева, на 32 години. Произлизам от скромно семейство от Плевен, което нямаше възможностите да пътува. Още от дете обожавах часовете по география и развих искрено любопитство към света. Бях решена, че един ден ще успея да опозная света и да се докосна до всички онези държави, които изучавах в атласа по география. Водена от тази своя мечта напуснах България след като завърших гимназия и заминах за Швеция.

В Швеция завърших бакалавър по Софтуерно инженерство от Гьотеборгския Университет. По професия съм софтуерен архитект в сферата на телекомуникациите.

След 13 години в Швеция владея свободно шведски и английски език. В последните две години уча китайски и бих казала, че определено най-трудната част от него е писането. Обожавам да пътувам, да се срещам с различни култури и да опознавам местната кухня. Стремя се, чрез профила ми в Инстаграм ( @anniestravelist ) да вдъхновявам хората да преоткриват света чрез качествено съдържание и полезни съвети.

Разкажи ни, как ти хрумна да станеш инфлуенсър и какво те мотивира бъдеш такава и да продължиш да се развиваш в тази посока?

В началото публикувах кадри от пътувания, за да споделям с близки и приятели. В същото време започнах да се интересувам от фотография и да усъвършенствам уменията си в тази посока. С времето започнаха да идват и въпросите относно пътуванията - как ги организирам, какви са изискванията, да препоръчам места. В следствие на тези естествени процеси позиционирах профила си като травъл гайд с естетична фотография от моите пътувания.

Най-голямо удовлетворение изпитвам, когато някой сподели, че съм била полезна в избора на място, което да посети. Така разбирам, че усилията, които влагам в развиването на профила ми наистина си струват.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви качества трябва да притежава един истински инфлуенсър и това може ли да бъде професия?

Един инфлуенсър трябва да познава аудиторията си и нуждите й. По този начин създава релевантно съдържание, което да е от полза на последователите. Винаги трябва да се обмисля как една публикация спомага да реши проблем на последователите, а не на създателя й. Могат ли вашите последователи да се поучат или вдъхновят? Важно е да имаш добри комуникационни умения, за да можеш да изградиш доверие между теб и последователите ти. Друг аспект, който смятам, че е важен е да имаш страст към нишата, която си си избрал. Тогава си най-автентичен и креативен. За много хора инфлуенсърството не е истинска работа, но истината е че отнема много време и умения да се създаде качествено съдържание. Ако имаш необходимите качества може да е професия, особено ако се вземе предвид, че това е разрастващ се пазар с големи инвестиции.

Анита Блажева

Снимка: Joakim Karlsson

Кои български и световни инфлуенсъри ти правят най-добро впечатление и с какво?

Смятам, че има много страхотни инфлуенсъри навсякъде, но това което ги обединява са три неща:

- Постоянно създаване на релевантно и качествено съдържание;

- Създаване на ангажирана общност, която се интересува от определена тема;

- Увереност пред и зад камера.

Анита Блажева

Снимка: Joakim Karlsson

Трупането на последователи безспорно е голяма страст и показва одобрение на това, което правиш. Развивайки своя личен бранд, какви са следващите ти цели и какви резултати очакваш?

Не бих казала, че трупането на нови последователи е най-важно. Според мен най-важното е да задържиш интереса на тези, които вече те следват. Ако те са доволни от твоето съдържание в последствие ще дойдат и други хора. Една от целите ми в бъдеще е да показвам повече непознати дестинации. Всяка държава има по нещо хубаво, ако пожелаем да го видим. Знам че за много хора би било достатъчно да гледат снимки от бляскави Лондон, Париж и Дубай, но моето сърце бие за места като Малави, Намибия, Монголия и Чили.

Анита Блажева

Снимка: Joakim Karlsson

Когато потребител купува от продукт, който ти рекламираш, това според се случва заради неговите качества или заради теб самата?

От двете по малко. Не бих препоръчала продукт, услуга, или дестинация, с която не съм запозната.

Трябва ли един инфлуенсър да има и друга основна професия? Могат ли двете занимания да вървят паралелно или е нужен ясен фокус?

Това зависи от човека. Много хора започват да са активни в социалните мрежи докато имат постоянна работа. Аз имам постоянна работа и намирам понякога за трудно да балансирам и двете, но има ли желание има и начин.

Каква е твоята рецепта за поддържане на популярност и имидж в дългосрочен план?

Трябва да си автентичен и да имаш желание да се развиваш заедно с твоите последователи.

Анита Блажева

Снимка: Joakim Karlsson

Какъв е най-интересният продукт, който би желала да рекламираш?

Бих желала да рекламирам някоя далечна дестинация или авиокомпания.

Има ли продукти, които не би рекламирала и защо?

Продукти, които са вредни за здравето, или такива които не съм изпробвала и не вярвам в тях.

Къде се виждаш след 10 години професионално?

Богата на емоции и преживявания.

Ако трябва да направиш реклама на България като туристическа дестинация, какво би казала на потенциални туристи от чужбина, за да ги мотивираш да дойдат тук?

Като човек, който живее в чужбина, се сблъсквам доста често с различни асоциации за България. В Европа сме най-известни със Слънчев Бряг, в Азия - с розата и розовото масло и кисело мляко. Знаете ли, че в Китай се продава българско кисело мляко, което се казва Момчиловци? На всички винаги казвам, че България не е Слънчев бряг. България е история, храна, море, планина, равнина и долина с ухание на рози и дом на хора, които ще те посрещнат като член на тяхното семейство.

Финално - ако трябва да спечелиш нови последователи с едно изречение, кое би било то?

Ако обичате да пътувате, може да намерите много полезна информация и вдъхновение за различни дестинации в моя профил @anniestravelist.