Преди две години, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Не е задължително човек да попадне на "работата на мечтите си" от първия път", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Невена Максимова.

Коя е тя?

Казвам се Невена Максимова, от Бургас съм, но в момента живея в София. Завършила съм Търговската гимназия в Бургас, която положи солидните основи на образованието ми. След това придобих бакалавърска степен - "Стопанско управление" и магистърска степен - "Управление на човешките ресурси" в СА "Д.А. Ценов" - Свищов. Започнах професионалния си опит в сферата на човешките ресурси в аутсорсинг сектора и заемах позиция във финтех компания. В момента работя в BIC Services Sofia като Talent Acquisition Partner.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Моята роля в компанията се състои в това да помагам за идентифицирането и привличането на най-добрите таланти, които да подпомогнат изпълняването на нашите организационни цели. Тя обхваща целия процес от момента, в който се идентифицира необходимостта от нови попълнения, през процеса на обсъждане с преките ръководители, оформяне на обявата, очертаване на стратегията за подбор и участие в срещи с потенциални кандидати, до успешно приетото предложение за отворената позиция. Бих казала, че работата е доста динамична, предвид факта, че съм част от глобален екип, който работи с колеги от всеки географски регион, а основенят ми фокус е върху подбора за BIC София.

Ролята ми в компанията не се изчерпва с намирането на подходящи кандидати. Ние също така постоянно анализираме и оптимизираме процесите си, за да направим подбора си още по-успешен и да гарантираме, че кандидатите ще запазят положителните си впечатления за нашата компания, независимо от финалното решение. Не мисля, че има универсална формула за това какви качества трябва да притежава един човек, за да бъде успешен в екипа за набиране на таланти. Бих казала, че това, което забелязвам като основни качества, са интуитивността, емпатията, любопитството и желанието за изграждане на връзки.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

В компанията търсим проактивни и иновативно мислещи хора, които търсят решения на проблемите и обичат да запретват ръкави и да предприемат действия. Ние сме организация, в която търсещите предизвикателства имат възможности за успех. Тъй като търсим хора за различни отворени роли в различни екипи и локации, неща като стаж или предишен опит може да се различават, но вроденото любопитство, желанието да приемеш предизвикателство и интересът към нашата мисия и нейното осъществяване са необходими. Не става въпрос само за умения, но и за личностни качества, поведение и начин на мислене. Ние не търсим типичен профил, а перфектно допълнение към екипа.

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Може би всички гореизброени са част от изграждането на една добре развита личност. Мисля, че на различните етапи от живота ни у нас се формират различни качества, които със сигурност се повлияват от средата, в която се намираме. Семейството, приятелският кръг, образованието, колегите, хобитата, интересите и хората, с които общуваме, ни оформят като личност и начин на мислене, и предопределят до известна степен очакванията ни за настоящето и бъдещето. Разбира се, има качества, които са ни вродени, а други развиваме с течение на времето. Именно това ни отличава и ни прави различни, в което е красотата на индивидуалността. Ключов аспект за развитието на един талант е осигуряването на възможности за обучение, които да му дадат необходимите умения, за да стане експерт в своята област. В компанията насърчаваме позитивна и отворена работна среда, като приветстваме индивидуалността и помагаме на служителите ни да отключат силата на своя потенциал, за да можем да повлияем положително на нашия бизнес и да напишем бъдещето му заедно.

Колко важно е за Вас първото впечатление пo време на интервю?

Първото впечатление по време на интервюто е важно, но не е решаващо. Например, ако кандидатът се е подготвил предварително с проучване за компанията и ролята, това определено прави положително впечатление на интервюиращите. Активното слушане по време на интервюто и задаването на въпроси, свързани с темата, също са важни.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Нашата мисия е да привлечем най-добрите таланти в компанията и подходът за набиране на персонал трябва да бъде адаптиран в зависимост от спецификата на региона/средата. Като част от глобален и сплотен екип от специалисти по подбор, винаги съм се опитвала по най-добрия начин да оценявам уменията на кандидатите чрез провеждане на полуструктурирани интервюта. Има основни компетенции, които всеки кандидат трябва да покрива. Чрез структурираните въпроси добиваме информация, необходима за преценка дали ролята и екипът са подходящи. Протичането на самата среща обаче зависи изцяло от кандидата, неговия опит, интереси и очаквания. Интервюто не трябва да бъде просто разпитване на кандидата, а да приеме формата на диалог между двете страни, защото в крайна сметка и интервюиращия, и кандидата трябва да направят своя избор.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Обикновено първите няколко месеца след периода на обучение са времето, когато човек усеща дали ролята е подходяща и как се справя. Това е и времето, когато компанията има възможност да оцени цялостното самостоятелно представяне на служителя. Разбира се, възможно е да се допускат грешки, но важното в такива ситуации е какво научаваме и да използваме това като възможност за подобрение.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Има три основни фактора, които съм забелязала, че преобладават сред кандидатите като очаквания, и възнаграждението, разбира се, е едно от тях. Възможността за развитие също е нещо, което кандидатите търсят. Балансът между професионалния и личния живот все повече се превръща в един от приоритетите на хората. Аз съм не само специалист по подбор, но и член на екипа, и като такъв се радвам, че работя в компания, която цени баланса между професионалния и личния живот и благосъстоянието на служителите си. Компанията поддържа хибриден модел на работа, който осигурява гъвкавост и предлага редица предимства като допълнителна застраховка живот и здравна застраховка, спортни карти, ваучери за храна, надбавки за транспорт и др.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Като цяло, по време на обучението си ние не сме изложени на реална работна среда, в която да прилагаме знанията си на практика. Тук, огромна роля играе желанието на студентите да инвестират време в собствената си подготовка и развитие за реалната работна среда. Това важи както за студентите в страната, така и за тези в чужбина. Хубаво е, че в момента има много компании от различни сектори, които предлагат възможности за обучение и практическо развитие на младите хора в различни области. В тази връзка се радвам, че ние сме една от тези компании, които предлагат различни стажантски програми, за да помогнат на студентите да обогатят знанията и уменията си и да се запознаят с различни стилове на работа и глобална среда.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Бих ги насърчила да помислят за посоката, в която биха искали да се развиват, за областта, която им е интересна и за която биха искали да научат повече. Всеки опит е ценен и ни учи на нещо ново. Намирането на нещо, което ви вълнува, води до удовлетворение и продължителен интерес в по-дългосрочен план. Важно е да обърнем внимание, че не е задължително човек да попадне на "работата на мечтите си" от първия път - нормално е да осъзнае какво не му харесва в дадена роля и да потърси развитие в различна сфера. Компанията ни предоставя чудесни възможности, които позволяват на хората да изследват различни пътища на интереси, за да продължат кариерата си.