Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Идеалният кандидат" е платформа, която може да ви даде страхотен първи тласък към така мечтаната кариера", споделя Калина Георгиева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Калина Георгиева и съм на 21 години. Родена съм и съм израснала в Пловдив. Обожавам родния си град, но реших, че в името на развитието си трябва да изляза от зоната си на комфорт. Поради тази причина записах висшето си образование в NHL Stenden University of Applied Sciences в Нидерландия. Уча мениджмънт на международния туризъм и в момента съм в края на третата година от обучението си. От началото на пандемията формата на обучение в университета е изцяло онлайн, поради което имах възможността да се върна в България и към настоящия момент уча оттук.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Тъй като повече от година живея отново в България, реших, че бих могла да комбинирам обучението си със стаж. За съжаление, в повечето сайтове за работа именно стажантските позиции са или трудно откриваеми, или изцяло липсващи. Научих за платформата "Идеалният кандидат" чрез реклама в Инстаграм. Изключително много ми хареса това, че част от стъпките при регистриране е попълването на въпросник (лексикон) включващ моите желания, очаквания и предпочитания за стаж, както и описание на моите качества, интереси и хобита, което от своя страна би улеснило потенциалните работодатели в процеса на подбор. Другото, което особено ме грабна, е огромното разнообразие от компании, в които може да се кандидатства.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Смятам, че студентите не трябва да бързат със започването на стаж. Преди всичко е нужно да се фокусираме върху обучението си, да натрупаме капацитет от знания и умения и едва тогава да търсим място, на което да приложим наученото на практика. Само така и ние и компанията, в която стажуваме, ще можем да имаме взаимни облаги едни от други. Първи курс за всички е базов и въвеждащ — самите ние се ориентираме дали сферата на обучение е правилният избор за нас. Във втори курс аз лично започнах да се замислям какво точно бих искала да правя, когато завърша. Според моите виждания краят на втори и началото на трети курс са най-благоприятни за търсене на стаж. Тогава вече имаме идея какво бъдеще искаме, както и за коя област от специалността ни искаме да научим повече. Аз имам задължителен стаж от университета през четвърти курс, но реших по собствена инициатива още тази година да започна практика. В момента съм стажант в най-големия дистрибутор на технологии в света, в отдел "Продажби". Тази практика не е пряко свързана с туризъм, но пък също е в икономическата сфера и ми помага да развивам комуникативните, организационните и аналитичните си качества.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

· намиране на компания, която да се съобразява на 100% с ангажиментите, които студентът има в университета си;

· откриване на стаж точно в сферата, в която студентът е избрал да се реализира;

· намиране на платен стаж;

· наличие на твърде много изисквания и задължения, несъобразени с липсата на опит на стажанта.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж е този, който дава незаменим опит на студента, развива качествата му и обогатява знанията му в областта, която е избрал. Стажът е първата стъпка в дългия път на кариерно развитие и осъзнаване. Той трябва да запали желанието на студента да научава още и още за избраната сфера, да развие потенциала му и да му вдъхне кураж, че бъдещето на дадената специалност е благоприятно и плодотворно. От изключително значение е по време на практиката на студента да му бъдат постоянно предоставяни полезни обучения (теоретични и on-the-job trainings) и ежедневна обратна връзка.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Това са най-важните точки, които трябва да се включат според мен:

· защо компанията има нужда от стажанти?;

· каква точно е същността на стажа?;

· детайлно описание защо студентът трябва да избере точно тази компания;

· възможност за работа на място и онлайн (хибридно);

· описани точно и ясно задълженията, които стажантът ще има;

· ясно описание, че работното време ще бъде гъвкаво и всички учебни ангажименти на студентите ще бъдат взети предвид;

· месечното възнаграждение + други придобивки (ваучери за транспорт и храна, карта за спортуване на преференциална цена), трудов договор;

· тиймбилдинги.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Говорейки от личен опит, смятам, че те са фундаментални за бъдещото кариерно развитие и представата за работа, която студентите си изграждат. Много от нас започват за първи път работа именно в студентските си години като стажанти. Първата компания, в която стъпваме, ни изгражда идеята за това какво е да работиш, какво е заплата, какво представляват работните условия, трудовият договор, как се води бизнес комуникация, отношения с колеги и т.н. Ако усетим, че не научаваме нищо, че имаме еднообразно ежедневие, че не ни уважават и ценят, или че ни карат да правим много повече, отколкото сме длъжни, то занапред ще бъдем скептични към всяко следващо работно място. Затова е от изключително значение къде ще попаднем в началото на нашия кариерен път. Вярно е, че всяко начало е трудно и именно трудностите ни учат, но стартирайки в една приятна и ползотворна работна среда, човек би бил много по-обнадежден и позитивно настроен за бъдещето, което го зове.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Много зависи от университета, разбира се. Мога да говоря само от личния ми опит. В Нидерландия образователната система е по-различна от тази в България и университетите се делят на такива по приложни науки и такива, които са изследователски. Моят е по приложни науки и всичко е практически насочено. Правим многобройни групови и индивидуални проекти, които затвърждават на практика знанията, които ни се преподават теоретично. Нещо много важно — университетът работи с реални компании, за които студентите разработват различни идеи, като някои от тях биват в действителност прилагани към бизнеса им. Знаейки, че именно твоите идеи могат да бъдат осъществени, мотивира на съвсем друго ниво.

Също така, имаме специални упражнения, свързани с развитието на мениджърските ни умения. Всичко това ни подготвя на много добро ниво за истинския бизнес свят. Мисля, че подобни практики трябва да бъдат включени и в учебните заведения у нас. Ученето на суха теория не може да създаде професионалисти - практиката учи най-добре.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Огромна. Ако нямаш подкрепа от най-близките си хора, то някак всичко губи смисъл. Семейната среда играе най-важната роля във формирането на характера и ценностите на човек. За да се превърнеш в една успешна и уверена личност, именно родителите и роднините са тези, които те вдъхновяват, учат и насочват най-много. Те поставят основата, ние градим останалото до върха.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Както семейството, така и приятелите ни са ключови за развитието ни. Ако сме заобиколени от амбициозни, дейни и дисциплинирани хора, то шансът и ние да бъдем такива се утроява. Така че, ако приятелите ни са продуктивни, широко скроени и креативни, то те със сигурност биха повлияли значително на собствените ни убеждения и представи за бъдеща кариера. Според мен е от изключително значение да прекарваме време с приятели и да се социализираме. Не подкрепям разбирането, че когато имаш да учиш/работиш, трябва да го правиш на всяка цена. Фокусирането на сто процента върху задълженията ни води до депресивни състояния. Не сме роботи и трябва да се научим да почиваме и да се вслушваме във вътрешния си глас. Аз се опитвам да балансирам между задължения и личен живот — не давам твърде голям превес нито на едното, нито на другото.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Определено България си е моето място, тук се чувствам в свои води. Достатъчно таланти вече избягаха, а страната ни има потенциал. Има нужда точно от свежата мисъл и иновативността на младите хора. Да, тук да започнеш от нулата и да успееш е много трудно — трябват воля, здрави нерви и търпение, но пък нищо хубаво не става лесно. Днес живеем в глобализиран свят. Всички имаме възможността да се изнесем и да започнем на чисто в друга по-уредена държава. Аз обаче изпитах най-силната си любов и носталгия към България точно когато я напуснах. Тогава разбрах, че колкото и красиво, подредено и лесно да е другаде, то това "другаде" просто не е твоят дом.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Опитът е огромна ценност. Колкото по-рано започнеш да изследваш различни професионални среди, толкова по-бързо ще разбереш какво търсиш и желаеш за собствения си кариерен път. Нищо не идва наготово и не пада от небето - трябват усилия и много време прекарано извън зоната ни на комфорт, за да успеем. Затова запретнете ръкави и се гмурнете в океана от възможности, които ви чакат зад ъгъла. "Идеалният кандидат" е платформа, която може да ви даде страхотен първи тласък към така мечтаната кариера.