Преди година и половина, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Има кандидати, които се представят чудесно на интервютата, но не толкова добре в работата си, както и обратното", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Силвия Банова.

Коя е тя?

Казвам се Силвия Банова, завършила съм Психология и Бизнес администрация в Нов Български Университет. Занимавам се повече от 10 години с подбор на персонал, стартирах кариерата си като стажант, след което преминах през агенции за подбор на персонал и в последните 5 години работя като специалист подбор в Каргил България.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Работата ми е свързана с това да намеря най-подходящите кандидати и служители за различните отдели в компанията. На ежедневна база координирам този процес с доста комуникация с мениджърите в компанията и много интервюта за работа с нови кандидати. Най-важното качество за тази професия за мен е добрата комуникация, срамежливостта не е качество, което ще помогне в нашата сфера.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

За нас е много важно да видим желание за работа в нашата компания, истински интерес както към нея, така и към самата позиция. Кандидатите, които са отделили време и са се подготвили за интервютата, знаят за каква позиция и компания кандидатстват, винаги правят добро впечатление на интервютата.

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Успешният талант се изгражда като съвкупност от образование, работна среда, но най-вече мрежа от контакти, която изграждаме по пътя си. Всеки един човек, който срещаме по пътя си носи ново знание, което може да ни бъде полезно в бъдеще. Вярвам, че хората са силно социални индивиди и обкръжението е важно за всеки аспект от развитието ни и като професионалисти.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

За мен първите 2 минути от интервюто дават контекста на цялата среща. Веднага може да се забележи с каква нагласа е кандидатът и как ще протече интервюто.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

В компанията провеждаме структурирано интервю за работа, което следва точно определена рамка, еднаква за всички кандидати при нас. Това ни дава възможност да сравним отговорите и на кандидатите спрямо различни ситуации и да изберем най-подходящия от тях.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Винаги има възможност за грешка и това се разбира в рамките на първите няколко месеца от работата при нас. Има кандидати, които се представят чудесно на интервютата, но не толкова добре в работата си, както и обратното. Работата на нашия екип е да намали до минимум възможностите да допуснем такава грешка.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

В момента се наблюдава тенденция да надделява възнаграждението и възможността за развитие много често се пренебрегва, което не е добра дългосрочна стратегия. Младите специалисти трябва да разберат, че да стартираш на правилното място понякога е трудно и изисква компромиси, но ако компанията предлага възможности за развитие, е стабилна и голяма структура, това може да се навакса много бързо.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

За мое голямо съжаление университетите в България не подготвят добре своите студенти. Младите хора завършили в чужбина идват на интервютата с чудесна подготовка и ясна представа какво могат и какво да очакват от компанията, както и се представят доста по-добре на този тип срещи.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Моят съвет е да пробват различни стажове, професии и възможности. Ако някоя позиция не им харесва, нека потърсят нещото, което ще им допада истински и ще им доставя удоволствие. В момента в България има изключително много възможности и интересни компании, един млад човек не трябва да се примирява с нещо, което не харесва.