WorkTalent.com е новата платформа на dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж.

Нейният съосновател и идеен архитект Бисер Кунчев гостува в студиото на радио "Фокус" в предаването "Човекът на фокус" с водещ Живко Кръстев, за да сподели водещите предимства на платформата и да си поговорят за проблемите и предизвикателствата на пазара на труда.

"CV-to остава важна и съществена част от всяка една кандидатура, но изглежда вече не дава достатъчно информация на компанията, за да изглежда тя по-привлекателна. Анализирайки това, разработихме няколко интересни технологични решения, които отличават WorkTalent.com от останалите платформи за работа и могат значително да подобрят представянето ни и да ни спечелят конкурентно предимство:

- Предварително онлайн интервю - представлява 16 едни и същи за всеки кандидат отворени въпроса, които обаче са различни при кандидатури за работа и стаж. Те дават равен шанс на всеки един кандидат да се яви на първо входящо интервю и да се опита да привлече вниманието на компанията. То не е задължително условие за кандидатстване, освен ако една компания не го изиска за такова.

- Видео визитка - представлява запис на видео селфи на наше мобилно устройство и не е необходимо да бъде записана професионално. Всеки един кандидат може да персонализира своето обръщение към избрана компания, спрямо позицията, за която кандидатства. Тя също не е задължително условие за кандидатстване, освен ако компанията не я изиска като такава. Компанията може да посочи тема за изпълнение на видео визитката или да ви накара да се представите директно на търсения от нея език.

- Бързо кандидатстване - за по-нетърпеливите и желаещи максимално бързо да изпратят своята кандидатура, разработихме опция за бързо кандидатстване, без да е необходимо кандидатът да има регистрация в платформата, а само да напише двете си имена, мобилен номер и по свое желание, ако прецени да се представи с 1000 символа. Този вид кандидатури не изискват нито регистриран профил, нито CV, нито предварително онлайн интервю и видео визитка. Компаниите преценяват сами по кои обяви да приемат и такива кандидатури.

Можете спокойно да изберете предпочитания от вас метод на кандидатстване и да заявите желанието си за работа в определена компания", сподели Бисер Кунчев и продължи:

"Изглежда голямото разминаване в комуникационния процес между компаниите и потенциалните им нови служители в лицето на кандидатите за работа и стаж, се случва в прекалено сериозните изисквания, които компаниите залагат в своите обяви. Това отдръпва сериозна част от кандидатите, тъй като повечето от тях смятат, че ако не покриват всички посочени изисквания, то не бива да кандидатстват по тези обяви. Затова бих си позволил да ги посъветвам да бъдат по-смели и ако покриват поне 50% от тези изисквания, да подават своите кандидатури, защото компанията може да прецени, че иска да надгради някои липсващи техни умения, в желанието си да открие интересен бъдещ техен кадър. Хубаво е да се опитат хората да разширят и повече кръга от възможни индустрии и професии, в които биха се вписали и да кандидатстват по много повече обяви. Това неминуемо ще им увеличи шансовете да открият подходяща работа."

В течение на интервюто в радио "Фокус", Кунчев се обърна към всички, които искат по-добро финансово бъдеще:

"Задава се поредица от много почивни дни. Нормално е всеки да се опита да се абстрахира от всички работни грижи. Съветът ми е обаче, всеки от нас да си направи сериозна равносметка и да използва многото свободно време, отделяйки част от него в сверяване на часовника какво предлага пазара на труда и да кандидатства по всички обяви, които му допадат и му носят добавена стойност. От нас самите зависи да открием по-добра работа, за повече пари, в която да ходим с удоволствие"

Вижте всички актуални обяви за работа и стаж в WorkTalent.com

Аудио запис от интервюто можете да откриете ТУК.