"Винаги ме впечатляват любопитните, широкоскроени хора. Като корпорация ние ценим diversity, честността и приятелската среда. Строгите вертикални управленски структури не са нашето предпочитание. Така че, кандидатите могат да очакват много свобода, но и много отговорности", споделя Марияна Ковачевич, която е и следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "HR Guest".

Коя е тя?

Казвам се Марияна Ковачевич, Управител съм на Юнивърсал Медия ЕООД, София. Маркетинг и мениджмънт експерт с над 15 години управленчески опит в три държави. Притежавам MBA диплома, запален пътешественик и маркетинг специалист.

Има ли неудобни и задължителни въпроси по време на интервю и каква продължителност е критерии за проявен интерес към кандидата?

Винаги търся човек, чиято ценностна система да отговаря на тази на организацията. Въпросите, които ни помагат да разберем отношението към заобикалящото и работните навици, винаги са много по-важни за нас от самия опит. Вярвам, че работни умения се учат и развиват, но неправилни поведение и навици е много трудно да се променят. Продължителността на интервюто не е определящ критерии, често кратките разговори са по - съдържателни.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю? Възможен ли е според вас подход, в който изпращате онлайн съветите си към кандидатите предварително за най-важното и през време на самото интервю да видите как се е подготовил наистина?

Не харесвам думата "интервю". Моят подход е винаги да разговарям с потенциални кандидати, да се получи диалог. Диалогът е двупосочен процес, който лесно подсказва, и на двете страни, дали вървят в една посока. Това е причината, винаги, да казвам на кандидатите, че кой знае каква предварителна подготовка не необходима, освен доброто запознаване с компанията и нейните ценности. Да ни потърси в Google, да знае кои сме ние. Кандидатът трябва внимателно да прегледа обявата за работа и да е готов да отговори на всяка ключова дума в нея.

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси и какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода? Как отчитате фактора моментно Ваше и на кандидата настроение и как това се отразява в процеса на водене на интервю и изводите от него?

Предпочитам мотивираните кандидати. Тези, които са в добро настроение, позитивни, открити, с подходяща култура при водене на разговор. Важно е да споделяме еднакви ценности. Моментните настроения не трябва да са пречка, ако говорим за професионален подход.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое е надделявало досега в опита Ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията? Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

Определено желанието за развитие в компанията. Винаги бихме наели кандидат със сериозен потенциал и смея да твърдя, бихме го предпочели пред някой с голям опит.

Как изглежда идеалният кандидат за работа във вашите очи и разбирания? Кои са трите най-ценни качества, които биха ви впечатлили? На какви корпоративни ценности възпитавате служителите си?

Както казах, кандидатите трябва да бъдат открити, честни, мотивирани. Винаги ме впечатляват любопитните, широкоскроени хора. Като корпорация ние ценим diversity, честността и приятелската среда. Строгите вертикални управленски структури не са нашето предпочитание. Така че, кандидатите могат да очакват много свобода, но и много отговорности.

Какви са впечатленията Ви от стажантските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Нашата компания не спира да развива стажантски програми през годините, като до сега, винаги сме били изключително успешни. Благодарение на тях, успяхме да открием големи таланти. Независимо от това, ние винаги търсим повече и повече! Относно въпроса, свързан с млади хора от университетите, мога само да кажа, че поколението Z има своите специфики. Забелязахме, че те ясно заявяват индивидуалните си нужди, но също така изискват и ясна кариерна пътека. Очакват да работят и да се развиват в среда, която да им даде възможност за иноваторство и предприемачество. Радвам се да кажа, че сме в състояние да осигурим тези условия.

Разкажете ни с няколко думи най-важните акценти от Вашите първи стъпки в кариерата. Ако се върнете назад във времето бихте ли променили нещо? Кой е най-важният момент, който предопределя Вашата кариера?

Не мисля, че бих променила много. Опитът ни през годините ни прави хората, които сме днес и аз съм благодарна за постигнатото. Лично за мен двата най-важни момента в кариерата ми са: когато научих какво означава настина да разбираш и вникваш в нуждите на другите и как да се справям с ежедневния стрес.

Промени ли се критериите ви за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид? Какви политики водите за стиковане на колектива и позитивна работна атмосфера?

Не, критериите за оценка не са се променили толкова много, но е интересно да се наблюдава как Covid кризите влияят на различни хора. Някои станаха по-гъвкави, по-щастливи и стабилни, други тревожни и неорганизирани. "Голямото оставка" (Great Resignation) е явление, на което скоро ще станем свидетели и в България и не трябва да го подценяваме. Хората определено търсят все по-гъвкави структури, които позволяват свобода, а строгите рамки отстъпват на заден план. Ние, като работодател, правим всичко възможно да осигурим тези условия на нашите служители.

Кой работен модел предпочита вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един? Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

Заложихме на хибриден модел на работа с известна гъвкавост в самия модел. Това означава, че изискваме хората да бъдат в офиса определен брой дни в седмицата, но също така кои ще са тези дни е абсолютно личен избор на служителя. Освен това, при необходимост, винаги е възможно да се работи дистанционно за определен период от време. За нас е важно да предоставим възможност за баланс и свобода. Очаквам значителни промени в сферата на офисите, като работни помещения. Ще са търсят все повече "работа от разстояние" и екологични офиси.