Преди година и половина, Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Бих ги посъветвала младите хора да слушат сърцето си и да правят това, което им носи удоволствие. Обичаш ли работата си, тя се превръща в хоби. По този начин постигаш резултати със замах и това си личи", споделя пред Бисер Кунчев следващият гост в рубриката "Ловци на таланти" Моника Григорова.

Коя е тя?

Здравейте, казвам се Моника Григорова на 26 години съм. Родом съм от Кюстендил, но вече доста години живея в София. Завършила съм в Университета за Национално и Световно стопанство със специалност "Икономика, общество и човешки ресурси". Откровено мога да споделя, че съм намерила призванието си и смело мога да заявя, че горя в работата си. Работя в Sofia Tech Recruitment от самото създаване и начало на агенцията и съм много горда с това. Всичко това ми даде възможност да мина през много и да науча всичко, което показвам и практикувам сега. За мен истинско предизвикателство е да успея да намеря точното работно място с интересен технологичен стак за всеки инженер, на което той да се чувства чудесно и след време да се върне и да ми го сподели.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

Мога да опиша работата си с три думи: Динамична, Предизвикателна и Магична. Динамична е, защото всеки ден възниква нова ситуация, която се налага да разрешим с колегите ми. Предизвикателна, защото работим с едни от най-интересните UK Tech компании и е истинско предизвикателство в рамките на няколко дни да достигнем до точните инженери. Магична, защото всеки път, когато стартира нова кампания, магията започва да работи. Работата ми се състои в селекция, при скрийнинг разговор, изготвяне на профил на кандидата и представяне към партньора ни. Но не всичко свършва до тук.. След това, ако всичко е наред организираме няколко срещи между двете страни, подготвяме представяне на работна оферта и оставаме до човека независимо, че вече е приел предложението. Според мен качествата, които трябва да притежава са силна мотивация, амбиция и хъс, за да може да постига целите си и след това да гони нови върхове.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Независимо дали разглеждаме компанията си като работодател или който и да е от партньорите си, преди всичко вземащият решение трябва да пожелае да работи с този човек. Респективно се надяваме да видим същото настроение и от страна на кандидата. Двете страни трябва да си го покажат в началото и откровено да подходят към нуждите си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант?

Предполагам, че винаги се усеща, когато човекът е имал шанса да попадне на силен и вдъхновяващ ментор в началото на кариерата си. Още смятам, че когато натурата е гъвкава по отношение на приемане на критика и уменията да работи с нея, процесът на адаптиране на нови умения не спира. Моят личен съвет към хората е, да не правят компромиси при приемане на работни оферти, ако усещат, че компанията няма да инвестира в тях.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

От една страна е важно от друга всички сме наясно, че не всеки ден се чувстваме в топ форма да оставим впечатляващо представяне след себе си. Истината е, че до момента сме били свидетели на кандидати, които въпреки неубедителното първо впечатление показват страхотни качества напред в процеса. Ако партньорите ни са в ситуация в която имат избор, често не правят този компромис. Работата ни е да изследваме причините за липсата на силен старт и ако усетим, че има смисъл и за двете страни, подтикваме към реализиране на следващ етап.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Честно казано, не. Има кандидати, с които мога да си говоря и 1 час. Има и други, с които комуникацията се осъществява доста по-трудно. Затова, като професионалист се опитвам да предразположа всеки един, за да стигна максимално до него и до неговата същност.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Ако се фокусираме върху клиентите си, обикновено радарът работи в пълни обороти през първите 6 месеца от постъпване. За наша радост, моментите в които е имало някакъв тип несъвместимост са твърде малко, което говори за точна селекция и добра съвместимост. Нека не забравяме, че интервютата в честия случай са една работна симулация, която няма как да бъде напълно точна. Да, понякога допускам грешки, работя с хора и напълно приемам, както чуждите, така и да уча от своите собствени.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Ежедневно се сблъсквам с различни представи за удовлетвореност.. За някой е изключително важно възнаграждението и защото не биха направили компромис с него, губят много ценни възможности. За други възможностите за развитие вземат превес и понякога това ги кара да се подценяват. Аз съм специалистът, който се явява нещо като ,,мост" между възнаграждението и възможностите и се опитва да даде адекватна оценка на човекът отсреща, за да може това нещо да му бъде от полза.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Общите впечатления, които мога да изкажа са, че ако човек иска да се развива ще го направи където и да било. Разбира се университети в чужбина са доста престижни, защото са изградили собствения си имидж по този начин и вярвам, че има защо.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Бих ги посъветвала да слушат сърцето си и да правят това, което им носи удоволствие. Обичаш ли работата си, тя се превръща в хоби. По този начин постигаш резултати със замах и това си личи.