Преди година и половина Dir.bg даде старт на своята платформа за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

В рубриката "Ловци на таланти" ще ви запознаваме със специалисти в подбора на таланти, които са отговорни за процеса на откриване им и внедряването им в компаниите, които представляват.

"Личната мотивация, желанието за непрестанно усъвършенстване, инициативността, отговорността, дисциплината, старанието и постоянството са ключовите качества, които изграждат талантите", споделя Виолина Марчева, поредният гост в рубриката пред автора на платформата Бисер Кунчев.

Коя е тя?

Казвам се Виолина Марчева и съм на 31 години. Родена съм в гр. Горна Оряховица, но от съвсем малка живея в София. Завършила съм бакалавър "Администрация и управление", със специализация "Европейска администрация" в НБУ, а след това магистратура - "Управление и развитие на Човешките ресурси". Кариерният ми път започна в BPO компания, където отговарях за подбор на персонал, както и за административната част на HR. От повече от 5 години съм част от екипа на Астреа Рикрутмънт - агенция за подбор на персонал.

Разкажете ни повече за Вашата позиция в компанията? В какво се състои работата Ви? Какви качества трябва да притежава един служител в отдела "Talent acquisition"?

В момента заемам позиция "Talent Acquisition Team Leader". Ролята ми е комплексна - обвързана е с ежедневна комуникация с наши партньори и кандидати, отговаряне на запитвания свързани с пазара на труда, ръководене, обучение и менторство на екип от шест човека, за който отговарям. Като част от мениджърския екип имам отговорности свързани със стратегии за развитие, брандинг на компанията, преустройство на текущи и имплементиране на нови работни процеси.

Качествата, които трябва да притежава един специалист в отдел "Talent acquisition" са много. Водещи според мен са - добрите комуникационни умения, емоционалната интелигентност, емпатията и непрестанното желаниe за самоусъвършенстване.

Какъв е профилът на идеалния кандидат за вашата компания, за да бъде приет за талант?

Не бих казала, че имаме конкретен профил на "идеалния кандидат". В компанията всички са едновременно много различни и много еднакви. Всеки един от нас е много шарен, с различни хобита и интереси - някои колеги в свободно си време се занимават с мода, други се интересуват от пчеларство, актьорско майсторство, авиация, баскетбол, планинарство, сладкарство и т.н.

В компанията ни всеки има свобода да изразява мнението си и възможността то да бъде чуто и оценено. Основна стъпка при процеса по подбор за нов колега е провеждане на групово интервю. По този начин всеки може да зададе въпроси, да опознае кандидата и да изрази своето мнение дали той/тя да се присъедини в екипа ни.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Кое според Вас е най-важно за изграждането на един талант - семейството, приятелската среда, образованието, хобитата и интересите му, желанието му за развитие, иновативността в мисленето му, очакванията му за настояще и бъдеще? Какво друго можем да добавим, може би това са меките умения?

Всичко посочено по-горе оказва влияние върху нас и ни формира не само като хора, но и като професионалисти. Личната мотивация, желанието за непрестанно усъвършенстване, инициативността, отговорността, дисциплината, старанието и постоянството са ключовите качества, които изграждат талантите.

Колко важно е за Вас първото впечатление през време на интервю?

Динамичното състояние на пазара на труда и епидемичната обстановка наложиха промяна в процеса на подбор. Повечето интервюта в момента протичат онлайн. До някаква степен, липсата на жив контакт е в ущърб за кандидатите, тъй като те не винаги имат възможност да разгърнат целия си потенциал по време на такъв тип интервюта. Първото впечатление е важно, в много случаи е и решаващо. Именно за това кандидатите трябва да бъдат подготвени, спокойни и активно участващи в разговора, за да бъдат успешни.

Следвате ли строго установен протокол и стъпки при провеждането на едно интервю или то се развива в много различни посоки, според отговорите на самия кандидат?

Всяко интервю преминава по различен начин, тъй като хората са различни и не е възможно да следваме някакъв строго определен модел при разговорите си с тях. Основополагащо в провеждането на едно интервю е човекът отсреща да бъде предразположен за разговор и да усетим какъв подход да имаме към него, за да протече ползотворен и успешен диалог.

Колко време е необходимо, за да разберете дали Вашият избор е бил правилен? Смятате ли, че понякога допускате и грешки?

Що се отнася да избора на кандидати, обикновено преценката ми почти винаги е правилна. Винаги слушам внимателно това, което ми казват по време на интервю и задавам въпроси, които ми помагат да разбера повече за хората, за тяхната мотивация, опит, желание за смяна на работа и т.н. Въпреки опита ми, понякога допускам грешки, като всеки нормален човек, но тези моменти ми помагат. Колкото и клиширано да звучи - всяка грешка е урок.

Възнаграждението или възможностите за развитие преобладават в очакванията на младите ни таланти?

Ако до преди няколко години кандидатите, правещи първи стъпки в кариерата си, взимаха под внимание преди всичко потенциала за развитие, което дадена компания предоставя, то сега наблюдаваме други приоритети, които стоят на преден план. Възнаграждението, социалните придобивки, гъвкавостта и възможността за дистанционна работа са решаващи при изборът им на работодател.

Какви са общите Ви впечатления от нивото на подготовка, което дават университетите в България и тези в чужбина?

Силно впечатление ми прави самочувствието, което имат кандидатите, завършили университет в чужбина. Те са в пъти по-уверени в себе си от тези, които са завършили образованието си у нас. Може би това се дължи на засилената комуникация и кооперация между бизнеса и учебните заведения. Чуждестранните висши учебни заведения имат силно застъпена практическа част, предлагат подсигурени стажове, а някои студенти успяват да получат оферти за работа още по време на своето обучение. За съжаление в България това далеч не е така или не и в голяма част от специалностите. Всеизвестен факт е, че има университети, в които се преподават материали, които са остарели и не се търсят в момента на пазара на труда. Има и специалности, които са много престижни и атрактивни за кандидат-студентите, но впоследствие, след дипломиране, е много трудна реализацията им, поради ограничените възможности на пазара в България. Въпреки това, смятам че има български висши учебни заведения, от които излизат наистина добри специалисти, които успяват да бъдат оценени от работодателите и намират професионална реализация много бързо.

Какви съвети бихте дали на младите хора, които тепърва избират къде и как да направят своите първи стъпки в кариерата?

Като специалисти в сферата на подбор на персонал, в компанията често разговаряме с млади таланти, които току-що са завършили своето образование и се обръщат към нас за съвети и насоки. Ние провеждаме напълно безплатно кариерни консултации, даваме им информация за пазара на труда, какви са възможностите пред тях и ги подготвя за това какво могат да очакват и как да бъдат успешни по време на интервю. Съветът ми към хората, които правят своите първи стъпки, е да взимат добре обмислени решения, да се информират и да търсят мнението на специалисти като нас, които могат да им помогнат в търсенето.