Имам удоволствието да ви представя поредния участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Харесва ми нестандартният начин на кандидатстване в "Идеалният кандидат", не просто интервю с едни и същи въпроси, а лексикон, който те отпуска и просто отговаряш на въпроси, които са приятни и същевременно интересни. За мен стажът е възможност да се докосна до професионалистите в сферата, от които да взема опит и знания", споделя Сара Коцева, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Здравейте, казвам се Сара Коцева, на 24 години съм от гр. Ботевград. Преди една година завърших ,,Публична администрация"" в СУ СВ. Климент Охридски, гр. София.

Откъде научи за платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Случайно открих платформата в Интернет, тъй като съм в процес на търсене на стаж/работа. Впечатли ме това, че се работи с много големи и известни компании, което според мен би било отличен старт в кариерата на всеки кандидат. Направиха впечатление и многобройните стажантски програми и това, че имам възможност да се запозная с работата на всички тези фирми. Харесва ми също нестандартният начин на кандидатстване, не просто интервю с едни и същи въпроси, а лексикон, който те отпуска и просто отговаряш на въпроси, които са приятни и същевременно интересни. За мен стажът е възможност да се докосна до професионалистите в сферата, от които да взема опит и знания.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен всеки сам преценява кога трябва да започне стаж. Аз досега съм работила в няколко компании, но реших да пробвам да започна стаж в сферата, която ми е интересна, за да разбера дали това е правилната професия за мен и съответно да се насоча към развитие в тази сфера. Това дава възможност на мен и другите стажанти, които няма магистърска степен за се ориентират кое е правилния избор, за да учим и работим с удоволствие.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

В момента при мен най-често срещания проблем е, че нямам години опит в професията, която съм избрала. Което за мен не е правилно, защото всеки човек има право да опита, когато се вижда, че има хъс, желание, мотивация и амбиция за работа. Годините стаж са просто числа и за мен е неприятно младите хора да нямаме право на шанс, само защото нямаме 2,3 или 5 години стаж/опит.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж за мен е истински работен процес, сблъскване с предизвикателствата на професията, имам желание да се запозная максимално с процеса.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Трябва да се уточни за какъв период ще се проведе стажът, дали ще е присъствено или онлайн. В обявата трябва да се опишат изискванията и задълженията, които стажантът ще има по време на стажа. Трябва да има възможност за гъвкаво работно време за учащите студенти, но и пълен работен ден за тези, които не учат. Трябва да се спомене също дали стажантите ще имат възможност след проведеният стаж, да бъдат наети в компанията.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Според мен, когато човек започне да работи, вижда и другата страна на живота - тази, която ще е бъдещето му, защото докато не работим, ние си мислим, че всичко е лесно. Човек създава работна култура, която е важна за всяка една сфера. Аз започнах да работя в 1-ви курс, беше изключително трудно съчетаването на работа и университет, но не съжалявам, защото точно тази трудност ме научи да съм дисциплинирана и така да подреждам задачите си, че в края на деня да съм успяла да свърша всичко.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

За съжаление според мен университетите или това, което беше при мен е просто теория, курсови работи, проекти и изпити. Практика не съм имала и това в момента доста ми пречи за получаване на работно място, защото фирмите искат, както казах по-горе стаж в дадена област, а в университета не сме имали практики, не са ни искали стажове. И това е голяма грешка, защото има хора, които до 4-ти курс дори и не започват работа, отдават се само на университета, и това след време изиграва лоша шега. Няма как един човек на 20-23 години да има стаж 2-3 години в областта, като дори от университета не са изисквали.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

За мен семейството е много важно, то ни дава пример от деца какви трябва да сме и какви не трябва да сме. Семейството е са хората, които винаги биха ни дали най-добрия съвет и биха ни подкрепили винаги.

Снимка: Личен архив

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

При мен приятелите ми не ми влияят на това с какво бих искала да се занимавам, всеки има различна среда, в която иска да се развива. Дават ми пример как трябва да постъпвам в дадени ситуации и когато ги виждам, че успяват, това ме амбицира и мен, да опитвам, да се уча и да правя всичко възможно да постигам целите си. За мен личният живот и професионалният са два различни и нито един от двата не пречи на другия. Когато съм фокусирана върху работа или учене, личният ми живот остава на заден план и забавленията се оставят за тогава, когато работата е приключена.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Обичам България и нямам намерение да я напускам, заради работа и пари. Тук са приятелите ми и семейството ми, хората благодарение, на които съм това, което съм. Не мисля, че на чуждо място без близки бих била щастлива и спокойна, дори да е добре платена работата ми. Искам тук в България да развивам кариера и себе си като личност.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Всеки трябва да мисли за това какво бъдеще иска да има си според тези желания да прецени сам кога да започне да развива професионалния си път. За мен колкото по-рано започне човек да изкарва сам парите си, толкова по-бързо ще постигне желания си и мечтан начин на живот. Живота обича смелите.