Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Твърдо вярвам, че за да станеш добър в сферата, в която си поел, е нужно да извървиш пътя от най-ниското стъпало", споделя Живко Константинов, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Кой е той

Журналист и колекционер на приключения. Неуморим ентусиаст, готов на всичко, за да направи най-приключенския материал. Чувствам се най-добре, когато съм на път. Навъртял съм огромен километраж по земя, въздух и вода до едни от най-далечните и екзотични места на планетата. Роден съм в морската ни столица Варна. Завършил съм Философия, Психология и Журналистика в Софийския университет. В момента съм водещ на предаването за пътешествия по света и у нас "Ела в...", което се излъчва всяка събота и неделя от 12 и 45 в ефира на Euronews Bulgaria.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки в ТВ журналистиката направих в NOVA телевизия. Не познавах абсолютно никого там, затова в един слънчев ден си взех автобус 84 към летището, спрях на спирката, където се намираше сградата на телевизията и казах на охраната, че искам да говоря с главния редактор. В ръцете си държах автобиография и даже се бях постарал да напиша и мотивационно писмо. Разбира се нямах уговорена среща, но въпреки това охраната ме заведе до нюзрума на NOVA. От него излезе продуцентът на Новините Константин Кисимов. 

Усмихна се, погледна автобиографията ми, пак се усмихна и реши да ме разведе из студиата, монтажните, архива и всички интересни места. След разходката, в която гледах като дете в сладкарница, ме попита сигурен ли си, че искам да се занимавам с новини... Отсякох твърдо - да!" и така още на третия ден, под зоркия поглед и менторство на водещия Христо Калоферов, направих първия си репортаж като стажант. И така репортаж след репортаж дните минаваха. Прекарах цели 11 години в Новините на NOVA. След това се разделихме. Поех друга длъжност - редактор на предаването "Преди обед" по bTV. Малко по-късно осъзнах, че ролята на редактор не е моето амплоа. Починах си от професията, но за кратко, защото дойде предложението на главния редактор на Euronews Bulgaria - Марина Стоименова, да стана част от екипа, което нямаше как да откажа. И така вече година съм водещ на предаването за пътешествия "Ела в..." по Euronews Bulgaria.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

С коктейл в ръка, някъде на Хаваите, докато кроя планове за следващите 10 години.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Преследвам мечтите, сбъдвам ги една по една, а през това време се е появила още дузина мечти, която тепърва трябва да сбъдвам. Колелото се върти, а спре ли ще настане невъобразима скука, затова гледам динамото му да не спира.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не знам за съществуването на машина на времето... Но ако имаше щях да използвам възможността не да променя нещо в живота си, а да се върна 200 млн. години назад, за да видя динозаврите отблизо.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Започнах кариерата си именно като стажант и мисля, че първите стъпки в кариерата на всеки един от нас трябва да започват по този начин. Изключително полезно е да извървиш стъпките в пирамидата, за да стигнеш някой ден до върха и да знаеш, че няма камък, който да те препъне. Твърдо вярвам, че за да станеш добър в сферата, в която си поел, е нужно да извървиш пътя от най-ниското стъпало.

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Идеален кандидат няма. Кусури винаги се намират. Даже аз не съм идеален след толкова години, които съм посветил на работата си. И това е хубавото, че всеки ден се уча и надграждам опита. Това, без което няма как да се получат нещата обаче, е силното желание, страстта и вярата в успеха.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Възможностите за стаж стават все повече. Организират се кариерни форуми, където много фирми предлагат стажантски програми. Но много често сред тях липсват желаните от студентите компании. Затова е добре да проявят инициатива и да стигнат до желаната фирма сами. Даже да няма обявена позиция за стаж, не трябва да се отказват, а да намерят начин да се свържат. Познавам много хора, които работят мечтаната работа, като са започнали като стажанти в компании, където не е имало обявени стажантски програми. През първите 6 месеца в телевизията не получавах нито лев, тъй като стартирах с неплатен стаж. Постепенно започнаха да ми дават хонорари за добре свършената работа и чак след още време подписах трудов договор. В началото винаги е трудно, но после идва сладката част на усилията ни.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

За да изразя мнение трябва да имам задълбочен поглед върху проблемите на образованието.

Каква е рецептата за кариерен успех на Живко Константинов?

Две щипки постоянство, една връзка ситно нарязано вдъхновение, една супена лъжица инициатива, 2-3 скилидки ентусиазъм, една глава едро нарязани упоритост и увереност и няколко стръка работа в екип. Поръсваме всичко с чувство за хумор. Разбъркваме добре и отстраняваме появилата се пяна от страх от провал. Сервираме с гарнитура от страст и мотивация за следващия успех.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Приключение, вдъхновение, страст.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Не обичам много съветите. Обикновено правя това, което съм си наумил. А моите близки са винаги зад гърба ми независимо какви щуротии са ми в акъла.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Няма нищо по-хубаво от това да започнеш стаж и да надникнеш в кухнята на компанията. Да видиш процеса на работа отвътре и в най-малките детайли, за да разбереш дали това е за теб и ще ти хареса да се превърне в работното ти място. Препоръчвам на всеки да опита, да не се отказва, да пробва, да сменя, докато не почувства, че това е неговото място.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

На планетата ни няма абсолютно никакви граници - няма визи, ограничения, всички можем да пътуваме, където пожелаем. Мисля, че това ще бъде най-добрата новина за всички нас.