Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Водещо за мен е желанието. Винаги съм казвала, че горя в работата си. Ако не влагаш страст в това, което правиш, не съм сигурна доколко можеш да успееш в него. Не бих пропуснала и доброто отношение, колегиалността. Да бъдеш екипен играч, значи да мислиш за общия успех на компанията, което е предпоставка, че ще работиш за нейното развитие", споделя Живка Попатанасова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Живка Попатанасова?

По професия е бизнес журналист. По същност е микс от качества. Иначе не спира да се търси и да подобрява себе си. За близките, приятелите и колегите е Джиджи.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки в кариерата винаги се помнят. Бях студентка, когато в края на първи курс попаднах в една от големите телевизии в България. Това не е началото на кариерата ми, но е моментът, в който развих любов, страст и желание към медиите. Знаех, че ще поема по този път, без значение какво ще ми струва това като време, усилия и работа. Няколко години по-късно станах част от Bloomberg TV Bulgaria. Бях само на 25, когато започнах да водя сутрешния бизнес блок на телевизията. Не съм и предполагала, че ще развия такъв интерес към бизнес темите и към сектора, което предопредели професионалния ми път.

От близо половин година пък съм част от голямото семейство на bTV Media Group и следвам тенденциите в бизнеса като редактор в сайта businessnovinite.bg и водещ на Бизнес Видео Подкаст, които са сред новите дигитални проекти на медийната група. Също така съм се посветила на рубриката "Жените на България", в която разказваме историите на вдъхновяващи, успешни и удивителни дами. Щастлива съм, че имам възможност да показвам какво са постигнали толкова много жени у нас. Прекрасно е, че ги има!

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Винаги ми е било трудно да говоря за представите ми за мен самата. От една страна, задаваме цели, когато визуализираме бъдещето, развиваме очаквания и се стремим да ги реализираме. От друга обаче, може да се разочароваме, ако плановете ни не се случат, както сме искали. Винаги съм била реалист. Да работиш в медиите означава да им се отдадеш, понякога дори да забравиш за себе си, да пропускаш моменти, но пък в края на деня да бъдеш удовлетворен и щастлив, защото си допринесъл за промяната на нещо или някого. Нашата работа може да помага и да променя съдби. Бизнес журналистиката не е изключение, защото икономическото ни развитие и благосъстоянието на обществото са в основата на по-добрия живот. Също така се радвам, че мога да проследя отблизо прогреса, иновациите и всички възможности, които предоставят съвременните компании.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Успях да сбъдна мечтите си. Като дете обичах да играя на две неща - да преглеждам куклите си, да ги лекувам, и да водя новините, точно когато родителите ми започваха да гледат централната емисия. Имах си тефтери и си водех записки, правех си вестници вкъщи, четях и тези на баща ми, взимах списанията на майка, купувах си - имах отношение. Започнах да следя публицистиката още като ученичка и винаги ме вълнуваха човешките теми. Да си журналист също така означава да си близо до хората. С медицината не успях - така и не я записах, но не съжалявам. Да бъда в медиите значи да плувам в свои води.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не бих променила нищо, дори да мога да върна времето назад. За щастие, не мога. Казват, че човек сам кове съдбата си и въпреки това, не вярвам в случайности, колкото наивно или романтично да изглежда. Всеки има мисия, с която идва на този свят. През целия си живот срещаме различни хора, които ни учат на нещо, преживяваме различни ситуации, които също са уроци за нас, развиваме интуицията си, сетивата си и те ни подсказват накъде да вървим.

Снимка: Евгений Милов

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са изключително полезни. Това е период, в който всеки млад човек може да си направи равносметка - дали учи точно това, което е подходящо за него, дали има желание да работи по специалността си, или ще се насочи към нещо друго. Докато си на стаж, можеш да се ориентираш в дадена среда, да придобиеш нови умения, да усвоиш нови знания, да срещнеш нови хора, от което пък да създадеш нови приятелства. Моето мнение е, че трябва да учим, колкото можем - това ни отваря врати, през които ни се разкриват нови, непознати и интересни хоризонти.

Преди година и половина Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Водещо за мен е желанието. Винаги съм казвала, че горя в работата си. Ако не влагаш страст в това, което правиш, не съм сигурна доколко можеш да успееш в него. Всеки работодател вижда първо това - дали даденият кандидат ще се впусне смело в предизвикателствата. Ученето е през целия живот, не приключва с гимназията или с университета. Докато работим, ние се учим. Да сме отворени към нови знания също е много важно качество. Не бих пропуснала и доброто отношение, колегиалността. Да бъдеш екипен играч, значи да мислиш за общия успех на компанията, което е предпоставка, че ще работиш за нейното развитие.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Основен проблем е да не знаеш какво искаш. Ако не си наясно със себе си, шансът да попаднеш на неподходящо място е доста голям. Трябва да сме сигурни в намеренията си. Важи не само за откриване на стаж, но и за всичко останало в живота. Човек трябва да знае какво иска, какво може и какво да очаква.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

От няколко години съм по-далеч от университетската среда, но смятам, че това, което ми липсваше някога, са повече часове за практика. Журналистиката е динамична професия. Теорията е изключително важна, но нещата се случват на терен. Поколенията се променят и те ще задават тенденциите в образователната система. Все по-трудно е да задържиш вниманието на младите хора. Усилията трябва да бъдат в тази посока - да има повече креативност и възможности за развитие в системата.

Каква е рецептата за кариерен успех на Живка Попатанасова?

Рецептите обикновено са точни, кратки и ясни. Затова и моят отговор е такъв: трябва да обичаш и да бъдеш отдаден на това, което правиш.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Вдъхновение, страст, емоция.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Щастлива съм, че имам родители, които ме подкрепят винаги и във всичко. Не знам откъде намират сили за мен и интересите ми, за упорството, което проявявам от дете във всичко, което правя. Не им е лесно, защото съм последователна и не се отказвам. Все по-често ми казват да бъда спокойна, защото всеки проблем има решение.

Снимка: Габриела Андреева

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Избягвам да давам съвети, защото отстрани винаги изглежда по-лесно. Само мога да си представя какво е в съзнанието на всеки, който стъпва тепърва на кариерния си път. Там се случва хаос от страхове, съмнения и очаквания. Неизвестното плаши, но пък има едно нещо, в което искрено вярвам - да излезеш от зоната си на комфорт и да се предизвикаш, е най-хубавото, което можеш да направиш за себе си. Така че, това е моят съвет - стане ли ви комфортно някъде, замислете се, защото може би е време за промяна.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Хаха, този въпрос е страхотен! Стана ми забавно, защото за моите родители няма нищо по-важно от това да сме щастливи с брат ми. Имам брат, който също е успял в своята сфера и съм сигурна, че добрата новина ще е тази - семейството ни да става по-голямо.