Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт

"Мотивацията стои в основата на постигането на резултати, а тя винаги започва от нас самите", споделя Ванина Недкова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Ванина Недкова е това момиче, което често ви разказва какво правят политиците у нас. И по-точно - за какво се карат.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първият ми допир с журналистиката е зад стените на Българска телеграфна агенция (БТА). Място, където точността, коректността и обективността са на почит. Там разбрах, че добре свършената работа в нашата професия е проверената. И бързината не трябва да е за сметка на коректността.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Една от отличителните черти на журналистиката е умението ѝ да те завладява, да те кара да вложиш всички мисли и емоции в момента - сега. За да го усетиш, осмислиш и предадеш. Не ти остава много време за планове и прогнози - какво ще е след 10 години. 

Успяхте ли да сбъднете мечтите си?

Успях да стигна до момент, в който мечтите са повече. И се увеличават с всеки изминал ден.

Достигнахте или ги надминахте?

Достигнах едни, надминах други и мечтая за трети.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Равносметката е добър ход, но не винаги е обективен. Човек се променя, израства и открива нови ценности. Ако се върна в момента, в който за първи път написах новина, бих си казала - "Притеснявай се, вълнувай се", защото това е чарът.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажът е това, което полага основите на развитието ни. И да, никога не трябва да се прескача. Стажът е първото, най-трудно и плашещо стъпало. Колко още стъпала ще изкачиш, зависи именно от това колко отдаден си бил на изпитанията на първото. Моят опит го доказа - скочих в журналистиката със стаж в БТА - дълъг, неплатен, често изморителен. Но сега казвам - това беше най-добрата инвестиция.

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Желание! Условие номер 1. Да има хъс, да иска да се развива, да му се работи и да не се плаши от това, че почти винаги е трудно. Мотивацията стои в основата на постигането на резултати, а тя винаги започва от нас самите. Така че моят съвет - правете го с кеф!

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Най-важно е един млад човек да седне и хубаво да си помисли - кой съм аз и какъв искам да бъда. Това е най-важното - да се ориентираш.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Досегът до академичния свят е нещо ценно. НО! Моят съвет е - повече практика, повече практика и пак практика. Да излезеш от аулата и да отидеш на терен, там се учиш. Разбира се, новите технологии, новият подход, новите учебници, новата литература - само биха помогнали.

Каква е рецептата за кариерен успех на Ванина Недкова?

Само две съставки - усилие и желание. Слагаме по-равно и от двете, смесваме ги и успехът е срещу нас. Само трябва да го видим и усетим.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Удоволствие, удовлетворение и усърдие.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да не си забравям усмивката, когато излизам сутрин. И да си я нося и на екран, и зад екран.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Добрата новина е тази, която е донесла щастие. На участника в нея, но и на тези, които я предават, и тези, които я чуват, гледат, четат. Пожелавам на всички ни - новините да ни правят щастливи.

Ванина Недкова

Снимка: bTV