Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Точно преди една година, Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"В bTV на всеки 3 месеца идва нова група стажанти и ако не дадеш 100% от себе си, за да те забележат, губиш своя шанс. За съжаление виждам все по-малко стажанти, на които да им се работи", споделя Полина Гергушева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е Полина Гергушева?

На 32 години съм, родена в София. Средното си образование завърших в 54 СОУ "Иван Рилски" в кв. "Надежда", където учих в английска паралелка. Бакалавър съм по библиотекознание и библиография, специалност, която изучавах в УНИБИТ и съм завършила семестриално магистратура по журналистика и медии в Софийския университет. Вече осма година съм журналист и част от bTV Media Group, като тогава започнах от най-ниското стъпало - стажантската програма. Бях част от екипа на предаването "Тази събота и неделя", а преди да изляза по майчинство водих предаването COOLt една година. От два месеца съм водещ на късната емисия новини по bTV.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Бях на 19 години, когато за първи път прекрачих прага на в-к "Стандарт" като стажант. И до ден днешен съм благодарна на всички журналисти, които тогава буквално ме учеха на А и Б в писането на журналистически материали. Работих на хонорар няколко месеца във вестника, но в един момент моят път продължи в друга посока. Станах част от екипа на публицистичното предаване "Директно: Карбовски" по Нова телевизия отново като стажант. Там трупах знания и опит почти два сезона, но отново не усещах, че това е моето място. По-късно във времето реших да се запиша в стажантската програма на bTV и съм щастлива, че от момента, в който прекрачих прага на телевизията се почувствах като у дома си.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Определено си представях точно това, което ми се случва в момента. Смятам, че във всяко нещо, което човек прави в живота си, трябва да е последователен и да има ясна визия и цел за постигането му.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Действително сбъднах детската си мечта да работя това, което винаги съм искала. Но като човек, който не може да стои на едно място, се развиват и мечтите ми, разбира се. В момента гоня по-смели цели и в личен и в професионален план.

Има ли нещо, което бихте променили тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

И да, и не. Понякога си мисля, че ако бях започнала своя професионален път първо в bTV щях да си спестя времето в лутане. Но от друга страна си мисля, че всичко се е случило така както е трябвало да се случи и да ме доведе до сегашния момент точно по този начин. Трябвало е да натрупам своя житейски опит, да намеря себе си професионално и да намеря сама своето място. Ако можех да върна времето назад може би бих положила повече усилия да науча още един чужд език или да отделя време за допълнителна квалификация. Но никога не е късно човек да развива себе си.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

За мен е изключително важно един човек да започне своя професионален път от най-ниското стъпало, а именно стаж, и поетапно да се издига нагоре. Само тогава можеш да останеш с реална представа за себе си и възможностите си, само тогава успяваш да оцениш успеха си истински, само тогава разбираш реалната стойност на парите, които получаваш и само тогава оставаш човек и колега, готов да помогне във всеки момент на следващото поколение стажанти.

Преди около година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Връщайки лентата назад ще се опитам да отговоря, разказвайки какво мен ме направи "идеалният кандидат" тогава. Спомням си, че имах огромно желание, хъс и мотивация да се уча и да трупам умения. Имах за пример фантастичните репортери, които предават и до днес от всяка точка по света, спазвайки високите стандарти на журналистиката и това ме караше да се чувствам горда, че съм в тяхното обкръжение, че съм част от bTV. Много ми се работеше и действително прекарвах понякога и по 12 часа на ден в телевизията, въпреки задължителните 4. В bTV на всеки 3 месеца идва нова група стажанти и ако не дадеш 100% от себе си, за да те забележат, губиш своя шанс. За съжаление виждам все по-малко стажанти, на които да им се работи. Някои от тях идват в телевизията просто, за да запишат в CV-то си, че са били тук и да се снимат. Това е много жалко. Спомням си още, че не се страхувах и срамувах да задавам въпроси. А това също е важно. Много често, когато сме на ново място сред непознати хора се страхуваме да общуваме и да питаме това, което не знаем. А когато искаш да си репортер няма място за притеснение. Малко хора си дават сметка за това. Мисля, че независимо какво пише в CV-то на кандидата, качествата, които той трябва да покаже са: мотивация и желание за работа във всеки един момент.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Мисля, че първата и най-сериозна трудност е в това дали стажът е платен. Много компании продължават да предлагат неплатени стажове, което за мен е грешка. Ако стажът е платен, това категорично би стимулирало в пъти повече кандидатът да даде най-доброто от себе си, за да остане на работа. Във времената, в които живеем, на студентите се налага едновременно да учат и да работят, за да се издържат. Често работата не е по специалността, а е само за покриване на месечните разходи и това отдалечава студента от неговите професионални мечти и израстване. Друга трудност е невъзможността за гъвкаво работно време и гъвкави часове в университета. Често се получава така, че трябва да избереш дали да ходиш на лекции или на работа/стаж. Тогава често студентите предпочитат практическата работа пред теоретичната, а това създава големи пропуски в знанията и разбира се в бъдещата работа.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Не бих могла да говоря за всички университети и общо за образованието в България. Изхождайки само и единствено от моя личен опит и образование във времето, в което аз се обучавах във "Факултета по журналистика" на СУ, бих казала, че практиката, която имахме като часове беше недостатъчна. Това, което ни преподаваха по време на лекциите не ми беше от полза в реалната работа на терен като репортер и журналист по-късно. Останах разочарована от магистратурата, което е основната причина да нямам мотивация да напиша дипломната си работа и да завърша официално. Искрено се надявам това да е само мое лично усещане и имайки предвид годините, които са минали, нещата да са се променили.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Работа, търпение, отдаденост.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

В момента не мога да кажа, че получавам съвети от най-близките си - те са уверени, че върша работата си по най-добрия начин, на който съм способна. Получавах повече съвети, когато бях в началото на кариерното си развитие. Тогава родителите ми ме подкрепиха безусловно и ме съветваха да имам търпение, да съм отдадена и да се старая повече. Благодарна съм им и до днес спазвам тези правила. Предпочитам, когато става въпрос за работа да се вслушвам в съветите и мнението на колегите ми от нюзрума на bTV.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Моят съвет към всички млади хора, които сега започват кариерното си развитие, независимо в коя област е, да бъдат на първо място любопитни, да не се спират пред трудностите, да не се страхуват или срамуват и винаги да намират начин за справяне с дадена ситуация.

Коя е добрата новина, която искате да съобщите един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

За краткото време, в което съм водещ на късната емисия новини на bTV ми се падна "честта" да съобщя за началото на войната между Украйна и Русия. Е, добрата новина, която искам в най-скоро време да съобщя е, че войната е приключила.