Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Страстта е водещата сила във всяко едно начинание. Дали работа, дали любов. Тогава ставаме детайлни, ставаме перфекционисти, ставаме като обсебени. Тогава и само тогава следваме целта, и я следваме без съмнение и притеснение. Без свян. Ако съм директор или шеф на компания, ще търся това качество. Видя ли, че кандидатът го притежава, дори и СV няма да ми е нужно да чета, просто ще го наема", споделя Петя Бончева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя?

Здрасти, казвам се Петя. На 31 години съм. От Варна. Работя по развитието ми, както вътрешното, така и професионалното.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки бяха направени от родителите ми, защото искаха да разкарат мен и брат ми от главите си през уикендите. Та, него го записаха на курс по лего, мен на актьорско майсторство, което взе, че ми допадна и така тръгнах по тази пътека.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Представях си как ме приемат в академията, и то взе, че стана. Точно след 10 години.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Обичам да манифестирам, да си представям и често реализирам. Намирам се там, където трябва да се намирам в момента и съм щастлива от този факт.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можехте да се върнете в тези години?

Нищо не бих променила, но бих си дала един съвет: Действай! Както го усещаш! Просто действай!

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Смятам, че когато един млад човек е ококорен и любознателен, практикуването и запознаването в дълбочина с материята, с която се е захванал, е от голямо значение за развитието му. В този ред на мисли, стажът е главната артерия, която е необходима за захранването на знанията и практиката.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Преди малко повече две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Простичко е: да изпитват страст към това, което правят. Страстта е водещата сила във всяко едно начинание. Дали работа, дали любов. Тогава ставаме детайлни, ставаме перфекционисти, ставаме като обсебени. Тогава и само тогава следваме целта, и я следваме без съмнение и притеснение. Без свян. Машини, които вървят напред и само напред. Да, може да допуснат грешка, или много грешки, но вървят целеустремено напред. Ако съм директор или шеф на компания, ще търся това качество. Видя ли, че кандидатът го притежава, дори и СV няма да ми е нужно да чета, просто ще го наема.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудността би дошла ако имат колебания какво биха направили, или в какво биха искали да се реализират и занимават. Ако имат поставена цел, няма да срещнат трудности в избора, защото ще им е ясна пътеката, която трябва да извървят. А ако не я виждат, имаше една суфистка мъдрост: "Дори да няма пътека, правейки първите крачки, тя вече се появява." По памет цитирам, но смисълът е важен.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Аз съм на мнение, че който иска да учи, ще научи. Където и да е, който и да му преподава, в който и университет.

Каква е рецептата за кариерен успех на Петя?

Страст.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Да бъде, или не? 

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Имало е моменти, в които сме изпитвали щастие от случванията ми в кариерата. Но семейството ми, по-скоро се гордее с качествата, които притежавам като човек. Житейските действия, които предприемам. Иначе мама е адски голям критик.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми е: да намерят нещото, към което да изпитват страст, да са обсебени от него, а стажът ще е "ритникът", който им е нужен, за да се доближат до реализацията им в областта, която са избрали. Бих ги мотивирала като им кажа, че никой няма да дойде и да им даде сребърната лъжичка в устата, но повечето бързо го разбират, като дойде моментът, да си платят режийните, а вече са си изхарчили парите за месеца. Това принуждава да си търсиш и стаж, а между другото, и още една работа. И още една. Аз поне бях така. Вярвайте в себе си и смело по пътя "Живот" и стажувайте!