Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Dir.bg стартира своя платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Николаос Цитиридис.

Кой е Николаос Цитиридис?

Роден съм на 1-ви февруари 1994-та в Атина, Гърция, но целия съзнателен живот на дете, пубер и пораснал вече пубер минава тук в София, България. Основното ми училище е 6-то ОУ, средното е 32-ро, а опит да завърша висше направих във Факултета по журналистика към СУ, но видях, че това не е моето място. Работя от 15-годишен: първо по строежи, после като аниматор, после като репортер, след това комедията ме откри и започнах да пиша, да се занимавам със стендъп комедия и да водя шоу по телевизията.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Смея да твърдя, че кариерата ми в сферата на забавлението на хора и публика започна още в детския клуб, когато бях аниматор и бях на 16 години. Тогава не го осъзнавах, но сега се връщам назад и се сещам, че всъщност освен да играя с деца, аз привличах и родителите наоколо, които се смееха с мен на шегите, които си правех с децата. Още тогава се отпуснах откъм това да не се притеснявам как изглеждам и какво говоря пред публика.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Исках да бъда журналист, който вълнува хората, който е точен и му вярват, на когото имат доверие. Вярвах, че мога да променя нещо, казвайки истината. Хубавото е, че още вярвам в това.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Никога не съм мечтал за това, което имам днес, но далеч не се оплаквам. Мечтите за мен са натрупани във времето очаквания за щастие. Аз гледам да нямам очаквания, а да имам реална представа. Мечтая си най-вече за спокойствие. И мисля, че съм на прав път.

Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не бих променил нищо, защото всичко, което ми се е случило досега, ме е докарало дотук. А тук ми харесва.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Изключително важно е човек да краде занаят, докато може да си го позволи. На всеки бих дал съвет да започне стаж и да практикува възможно най-скоро професията си на терен. Бил съм стажант, тормозили са ме, издънвал съм се, било е гадно, но започнах рано и в един момент започнах аз да обучавам и то хора, които са по-големи от мен, но са забавили направата на тази важна стъпка. Самочувствието, което дава опитността, е незаменимо.

Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Любопитство, желание за работа и най-вече да работи със сърце. Знам, че е клиширано, но работиш ли с хъс и желание, повишението и израстването в кариерната йерархия са неизбежни и скорострелни.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Отдавна не съм търсил стажове и не знам днес компаниите как процедират. Според мен дори няма трудности при това да потърсиш къде да стажуваш, защото хем си работна ръка, хем не взимаш почти никакви пари. Стажантът е инвестиция за всяка компания и при правилната настройка и от двете страни, печалбата е за всички.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Във всеки факултет и университет нивото е различно. Отдавна смятам, че у нас има излишно много ВУЗ-ове. Уви, от някои от тях излизат доста неподготвени кадри, които размахват диплома, но нямат необходимите знания. Подкрепата ми отива най-вече за онези единици преподаватели и ентусиасти в системата, които въпреки безпорядъка се опитват да предадат знания и умения на по-младите.

Снимка: BTV

Каква е рецептата за кариерен успех на Николаос Цитиридис?

Ще цитирам режисьора на предаването Кирил Пъхлев: "Колкото повече пот в тренировките, толкова по-малко кръв в битката".

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Кажи честно, брат?!?

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да не се самозабравям и да си почивам повече. Те са моята земна котва и много ме подкрепят.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

България е прекрасно място за кариерно развитие и ако си от добрите професионалисти, ще бъдеш забелязан мигновено. Посредствеността тук сякаш преобладава, така че ако се измъкнеш от тинята и си целеустремен, нямаш избор освен да си успешен.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Честно казано, си пожелавам никога да не чета за семейството си по медиите. Иначе, ако родата ми се окаже наследник на короната в Монако, ще съм окей да драснат 1-2 реда.