Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни.

Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди около 3 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен, старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Ненчо Балабанов.

Кой е Ненчо Балабанов?

Роден съм през 1980 г. в Град Котел. Основно образование завърших в гр. Елена. По това време вече живеех там със семейството ми. Средно специално в Сливен - Електротехникум със засилено изучаване на английски език. След което се насочих към театралната Академия - НАТФИЗ София и се дипломирах там през 2002 година със специалност "Актьорство за куклен театър". Имам щастието всичко, което правя и до ден днешен да е свързано с актьорската ми професия и пеенето.

- Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

- От дете усещах в себе си потребност и радост да съм център на внимание и да забавлявам хората около мен. А първите професионални стъпки в кариерата бяха в школата по пеене на Елена Пеева в Сливен, където са и първите ми изяви пред голямата публика. По това време бях на 13-14 години. Така започна професионалния ми път на сцена.

- Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

- Знаех, че когато обичам това което правя и го правя с цялото си сърце, ще успея и ще спечеля публиката. Така и стана. Слава Богу.

- Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

- Голяма част от тях, да. Разбира се, винаги има и още. Пътят е безкраен и е важно да му се наслаждаваш и да оценяваш всяка една стъпка по него.

- Има ли нещо, което бихте променил тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

- Абсолютно нищо. Нещата се случиха и се случват точно както съм ги искал и съм си ги представял.

- Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

- Опита, който трупаме е безкрайно важен, така че подкрепям с две ръце.

Ненчо Балабанов

- Преди месец Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

- Да обича и да "гори" в работата си. Да бъде истински и позитивен. Да иска да напредва и да се развива! Това е формулата.

- Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

- Трудностите винаги са свързани с нетърпението. Нещата стават постепенно и с много труд, любов и търпение. Това трябва да е настройката в началото. Иначе не става.

- Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

- Университетите ни са на ниво и системата ни дава достатъчно. Въпросът е ние колко искаме и умеем да вземем от тези 4-5 години висше образование. Там трябва да сме концентрирани. не в нощния живот. Аз лично през 4-те ми години в НАТФИЗ бях почти 24/7 в Академията и грабех с пълни шепи от това, което ми преподаваха!

- Каква е рецептата за кариерен успех на Ненчо Балабанов?

- Любов към всичко, което правя! Винаги го правя на 100 процента от себе си - не се пестя! Обичам публиката си! И се забавлявам от сърце с всичко, с което се занимавам.

- Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

- Дойдох, видях, и продължавам! :-)

- Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

- ДА си остана винаги толкова истински, земен и готин! И да вървя смело напред.

- А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

- Трудно е да ги мотивирам с няколко думи! Това се случва наживо и в по- дълги срещи! Но се радвам, че бих могъл да им бъда като личен пример, че и в България нещата се случват и човек може да постигне много!

- Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

- Че сме здрави, щастливи и всеки се е реализирал тъкмо там, където е пожелал и му е подсказвало сърцето, че е истинското му призвание.