Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди близо месец Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Наум Шопов.

Кой е Наум Шопов?

Здравейте, казвам се Наум Шопов. 28 годишен софиянец, дипломиран лекар, баща на дъщеря си.

Разкажи ни за първите стъпки в твоята кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите стъпки са още преди да направя първите стъпки. Участвал съм в реклама на памперси.

Как си представяше тогава твоята кариера 10 години по-късно?

Тогава, на тази възраст, едва ли съм си представял нещо. Сега държа да съм успешен във всяко начинание, с което се захвана. Предвид динамичните развои, които ме съпътстват ще дам максимума от себе си за да съм успешен, каквото и да ми предложи животът.

Успя ли да сбъднеш мечтите си? Достигна или ги надмина?

Вярвам, че човек не може да живее без мечти. Когато осъществиш една, идва следваща. Към днешна дата, семейството ми е една сбъдната мечта.

Има ли нещо, което би променил тогава, ако можеше да се върнеш в тези години?

Не, не съжалявам и не бих променил нищо. Вярвам, че всеки си има път и той е правилният, независимо дали е трудно.

Какво е мнението ти за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Смятам, че стажовете са много важна част от студентството, защото могат да ти помогнат да избереш с какво искаш да се занимаваш. Това е начинът да разбереш дали това е твоята професия и дали би се чувствал доволен, работейки я.

Преди месец Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според теб какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Амбиция, хъс и последователност. За мен това е рецептата за успех. Също, стремежът да си по-добър от останалите, с каквото и да избереш да се занимаваш.

Какви са трудностите, които според теб срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Човек трябва да е напълно наясно какво иска да постигне и до къде се простират целите му. В много случаи студентите са объркани и не винаги правят правилния избор.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които би подкрепил или не българската образователна система?

Не мога да коментирам всички университети в България. Като завършил Софийския университет, смело мога да кажа, че съм имал привилегията да се уча от светила в българската медицина.

Каква е рецептата за кариерен успех на Наум Шопов?

Споделих я в предходния отговор - амбиция, хъс и последователност. Човек трябва да дава максимума от себе си във всичко, с което се захване.

Ако трябва да дефинираш твоята кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Отговорност, лишения и хъс.

Случващото се и реализацията ти към момента са огромен повод за лична и на близките ти гордост. Какви съвети получаваш именно от тях?

В повечето случаи се доверявам на вътрешното си усещане, що се касае до взимане на решения. За щастие съм обграден от близки, които ме подкрепят, дори когато стъпя на криво.

А, какви са съвети ти към младите хора в страната? Ако зависеше от теб, как би ги мотивирал да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Стажът дава опит. Опитът те прави конкурентен. В комбинация с много работа и желание, успехът идва.

Коя е добрата новина, която искаш да прочетеш един ден, че се е случила с теб?

Предвид страстта ми да снимам, предпочитам да не я прочета, а да я заснема сам.