Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Има доста млади хора, които нямат идея какво искат да правят или нямат амбицията за нещо конкретно. Това е един от основните проблеми. Много от тях искат да са успешни, но не са наясно с какво и как.", споделя Мартина Иванова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя? 

Казвам се Мартина Иванова и съм родом от София. На 33 години. Завършила съм Софийското музикално училище "Любомир Пипков" със специалност класическа китара. След което продължих в НБУ с класическа китара и поп и джаз пеене. През 2015 година станах част от група Ice Cream за около 2-3 години. От 2019 година до днес съм част от румънския звукозаписен лейбъл Елберг рекърдс. През 2020-а успяхме да постигнем сериозен пробив с песента ми "La La Love", която успя да се наложи като тотален хит в Турция. Последваха поредица от англоезични песни, с които достигнахме по-голяма аудитория от съседна Румъния, Азърбайджан и Израел. А в края на 2021-а издадохме сингъла "Love you tonight" с участието на двама румънци Riyan и Glow, който се наложи като тотален хит в България за изключително кратко време и успя да се изкачи до номер 6 на най-излъчваните песни в родния ефир. Преди около седмица излезе и най-новият ми сингъл "Crazy" съвместно с израелския продуцент Jacob Markman. Песента вече набира популярност освен в България и Румъния, но и в Израел.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Израснала съм в семейство на музиканти - Джина Иванова от "Трамвай номер 5" и Иван Иванов - John, основател и китарист на група Кукери. Не е учудващо, че понастоящем правя именно това - да пея и свиря на китара:). Първата ми телевизионна изява беше на 9 годишна възраст на сцената на популярното детско предаване за таланти "Като Лъвовете". След което станах част от детска вокална група "Бон-бон". През годините съм преминала през доста различни предизвикателства свързани с музикалната ми кариера. Била съм вокалист в редица предавания като "Аз обичам България", "Шоуто на Канала", както и част от спектакъла на Нешка Робева "Среща в спомена". Последва и 3-месечно британско турне на Swing мюзикъла "Strictly swing", от който бях част като вокал и китара.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Винаги съм знаела, че ще пея и ще направя музикална кариера, но не съм си представяла точно как и кога ще стане. В моя живот най-хубавите неща винаги са се случвали най-неочаквано. Разбира се, през годините съм работила усилено върху уменията си, но никога с цел известност. Просто обичам да правя музика.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Смятам, че съм на правилния път, а това е основополагащо за сбъдване на най-големите ми желания и мечти. Разбира се има още много неща, които имам за цел. Това, което страшно ме зарежда е, че освен, че успях да осъществя мечтата си да правя музика за много широка аудитория чрез работата ми с Елберг Рекърдс, също така правя кавъри на много обичани български песни и успявам да докосна хората по един по-различен начин, и дори да запозная най-младите с песни, с които те не са израснали, но е изключително ценно да знаят, като например "Вървят ли двама" на Мария Нейкова. Има песни богатства и е прекрасно да можем да накараме и най-младите да ги оценят.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила, ако можеше да се върнете в тези години?

Най-вероятно бих се обичала повече и бих се критикувала по-малко. В крайна сметка любовта към самия себе си е изключително важна за изграждането на стабилност и увереност.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Смятам, че колкото повече знания и умения придобива един млад човек, това е и един от най-сигурност начини за по-успешно бъдеще.

Преди малко повече от година dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

По мое мнение едни от най-важните качества са амбицията и хъс за развитие, поглед в бъдещето и добра представя как и до къде иска да стигне и не на последно място един добър план за действие.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Има доста млади хора, които нямат идея какво искат да правят или нямат амбицията за нещо конкретно. Това е един от основните проблеми. Много от тях искат да са успешни, но не са наясно с какво и как.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

В България има много умни млади хора. Мисля, че има нужда от малко повече дисциплина, повече възможности, които да се предоставят от учебното заведение за всеки студент, чрез които младите да бъдат мотивирани да искат да се развият още повече в дадената сфера.

Каква е рецептата за кариерен успех на MARTINNA?

Ясна цел, добър план за действие и много постоянство. 

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Музика, препятствия, успех!

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Моите близки винаги са ме подкрепяли. Баща ми е човекът, който е по-критичен и винаги ми казва кое не е добре и трябва да се работи повече.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бъдещето се гради днес. Днес е моментът за първа стъпка към мечтаното развитие. Времето и наш съюзник само ако съумеем да го използваме разумно. Затова бих им казала - "Действай днес, прави и работи, а след това виж как реализираш себе си и мечтите си".

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Интересен въпрос. Мисля, че най-добрата новина би била всички мои близки, както и аз да сме живи и здрави и да можем да осъществяваме още много планове, идеи и мечти заедно.