Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Не пренебрегвайте нито една възможност за придобиване на опит, запознанство или дейност - няма по-добър учител от работата в реална работна среда", споделя Мариета Петракиева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Мариета Петракиева е българска поп певица с богата творческа история. На 31 годишна възраст от гр. Септември. Висшето си образовние завърших в Национална Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров" - специалност поп и джаз пеене, степен: бакалавър и магистър. В момента имам непрестанна концертна дейност в цялата страна. Доста често на сцената си партнирам и с актьора, илюзионист Ненчо Илчев. Имам три самостоятелни сингъла и множество отличия и награди от национални и международни сцени.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми спомени са как моят дядо ми пускаше западна музика на един голям черен касетофон, който пазя и до днес, хващаше ме за ръка и танцувахме. А първият ми музикално-сценичен спомен е от тържество, на което изпях първата си песен /била съм на 5г./. Изпълнението ми беше съчетано с гостуващи актьори от Драматично - Куклен Театър "Константин Величков" - Пазарджик, които тогава представиха куклен спектакъл. След тази първа изява, животът ми е низ от концерти, изяви, театрални постановки, мюзикъли и др. Израснах в семейсто на културни дейци, което ми помогна още от дете да открия своето призвание.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Винаги съм била от хората, които нямат граници за мечтите си, но не съм допускала и това да ме заслепява, затова много умело успявам да вървя стъпка по стъпка към най-съкровените си желания. Мисля, че всичко, което ми се е случило до момента носи точно това чувство, което съм си представяла - свободата и възможността да оставяш частица от себе си в другите чрез изкуство.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Вярвам, че за всяко нещо си има точен момент, в който да се случи. Сбъднах много мечти и създадох нови, които да преследвам. Смятам, че това е процес, който трудно ще спре при мен.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Категорично не! Всеки един етап от животът ми до сега е бил наситен с различни емоции и палитра от случки, които са помогнали за изграждането ми като личност.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Според мен носят само позитиви. Срещата с хора от определената сфера, споделянето на опит и докосването до разлините разновидности на даденото начинание, мисля че са най-подходящите стъпки, с които човек да придобие стабилно развитие занапред.

Аз имах щастието да бъда стажант в Национален Музикален театър "Стефан Македонски", което ми даде възможност да работя в реална работна среда с изкючителни музиканти и актьори.

Преди малко повече от година и половина dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Бих избхроила няколко качества, които според мен са важни да притежава даден кандидат, за да бъде възприет сериозно: отговорност, дисциплина, креативност, отдаденост и коректно отношение.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Факторите могат да бъдат много, но най-основните вероятно са финансови и това, че доста хора не успяват бързо да намерят своята сфера на развитие. Въпреки, че вече живеем в доста развит свят и време на безброй възможности, най-трудно се оказва да намериш себе си, а това според мен е най-важното. За да фокусираш енергията и силите си в дадено нещо, първо трябва да го откриеш.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Достатъчно примери имаме през годините за успели хора - българи. Това, което бих могла да посъветвам занапред е "Скъпи преподаватели и мили студенти, не спирайте да обменяте тази симбиоза от знания. Това е най-голямото оръжие за тези, които са намерили своето призвание".

Каква е рецептата за кариерен успех на Мариета Петракиева?

Много труд, дисциплина, вяра, постоянство и искрени взаимоотношения с хората.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Успешна, вдъхновяваща и стойностна.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Щастлива съм, че винаги съм имала подкрепата и любовта на близките си. Най-често моята майка изисква от мен да съм внимателна във взимането на решения и да не правя компромиси със собствените си принципи.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми към тях е да бъдат търпеливи, да отстояват своята същност, да открият най-добрите си страни и да ги покажат на света по-най добрия начин. Не пренебрегвайте нито една възможност за придобиване на опит, запознанство или дейност - няма по-добър учител от работата в реална работна среда.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Радвам се, че успях още в ранна детска възраст да открия своето призвание, което и до днес правя неуморно. Може би хубаво би било, да прочета, че моите песни са част от ежедневието на хората, че те са тяхна опора, повод за радост, вдъхновение и носят частица от мен в тях.