Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди около 5 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Лора Христова.

Коя е Лора Христова?

С две думи (или малко повече): млад човек, преследващ мечтите си. Лора е на 23 години от София, пътувала много, но винаги връщала се с любов в родния си град. Завършила актьорско майсторство за драматичен театър и кино в Санкт-Петербург, Русия. Скрит поет, явен меломан, мечтател и идеалист. За повечето хора е позната, като опасната Юлия Опланчик от сериала «Братя» по Нова телевизия.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Смятам, че все още вървя с първи стъпки по този дълъг път. На моменти неуверено, разбира се, допускайки и грешки, но с голям пламък в очите и жар в сърцето. Първите ми роли в киното и телевизията ме намериха тук, в България. Публиката ме прие с любов, за което съм изключително благодарна. Не крия, че душата ми плаче за театралната сцена, станала мой дом по време на обучението ми в Русия, но както казах, това са първи стъпки, безусловно предстоят много завои по пътя ми и нямам търпение да видя какво се крие зад ъгъла.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Винаги съм си представяла Лора като един вдъхновен и вдъхновяващ артист с много различни и пъстри роли зад гърба си. Всеки ден, всяка стъпка е в името на това, да се доближа до нея, да я изпълня с ярки светоусещания, които тя да сподели с хиляди хора.

Снимка: Иван Кавалждиев

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Разстоянието до тях е неописуемо голямо и трудно преодолимо, но сега са по-истински от всякога и определено по-близо. Като малка блещукаща точица на хоризонта, която макар й неясно, можеш да видиш.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Напълно честно, не. Всички трудности, през които съм минавала, са ми дали много повече отколкото са ми отнели. «Потта, кръвта и сълзите» са ме довели до себепознание и осъзнатост. Желанието да направиш всичко по силите си, за да постигнеш мечтитете си честно и с достойнство, желанието да растеш, да бъдеш уважан от самият себе си и от хората около теб. Звездите никога няма да са на твоя страна, ако не вложиш много труд и сърцето си.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Привърженичка съм на тезата, че всеки един опит е полезен опит, а стажовете са добра възможност за придобиване на такъв.

Преди около 5 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат".

Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

На първо и може би единствено място: емоционалната ангажираност. Желанието и трепетът към работата повеждат след себе си отговорността, отдадеността, прилежността, стремежа към нови познания и усъвършенстване.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Да намериш себе си е първата крачка. После идва ред на внимателното проучване. Знаеш ли кой си, от какво имаш нужда, какво търсиш и къде можеш да го намериш, изборът става очевиден.

Снимка: Иван Кавалждиев

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Не съм запозната с българската образователна система и всяко мое мнение по този въпрос би било субективно и неаргументирано.

Каква е рецептата за кариерен успех на Лора Христова?

Моята рецепта е упоритост, но не нахалство; отдаденост, но не и заслепеност; уважение, както към професията и колегите, така и към самия себе си. Успехът е плод на време, труд и любов. Но най-ключовата подправка в моята рецепта е, че успехът никога не трябва да е цел, той е само следствие от борбата в името на истинските идеали.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Работа, търпение, развитие.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Да пазя здравето си, като по-скоро тук говорим за менталното здраве. На този етап не ми се отдава, но си давам сметка, че по-ценно няма. Уча се да не се поддавам на стреса и на негативните нюанси, изисква се особен вид мъдрост, която тепърва откривам. Самата аз съм много (според тях на моменти нездравословно) самокритична, уча се да бъда приятел със себе си и да приемам грешките или неудачите като възможност за преосмисляне и усъвършенстване.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Моят съвет е да са отворени към света и хората около тях, да намерят своята истинска страст чрез метода «проба-грешка», да не съжаляват за нито една от тези грешки и да продължават смело напред, да се предизвикват, да ценят времето си и да се заобиколят със съмишленици. Пожелавам им кураж!

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

За себе си мечтая да прочета някой ден, че съм допринесла за българското театрално и кино изкуство, а за близките ми, че ги очаква дълъг живот, изпълнен с щастие и много сбъднати мечти.