Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Струва ми се, че имаме нужда от повече млади преподаватели с по-съвременни виждания, идеи, методи, по-близки до днешното общество. Разбира се не подценявам работата на професорите с дългогодишен опит, те могат да ти дадат най-добрата основа на една материя, но им липсва мъничко лудост , може би, и по-актуален поглед върху темите, които ни засягат днес", споделя Климентина Фърцова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Знам ли, по-скоро хората, които ме познават могат да отговорят. Актриса по професия, на 24 години, от София. Вече от година съм част от трупата на Драматичен театър Пловдив.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Беше лятото между трети и четвърти курс в академията. Виктор Божинов ме покани след кастинг за ролята на Лиза в "Голата истина за група Жигули" - дебютът ми в киното. Веднага след снимките разбрах, че Диана Добрева ще поставя "Закуска в Тифани" в Пловдив. Бяха обявили кастинг за главната роля и реших да пробвам. Харесаха ме. И така изиграх първата си роля на професионална сцена. Веднага след това започнаха снимките на сериала "Белези" по БТВ - отново след кастинг. Интензивна година беше. Като се замисля, че на всичкото отгоре още бях студент в академията, нямам идея как съм съчетала всичко. След завършването постъпих на щат в Пловдивския театър, а там последва доста работа.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Никога не съм си мислела за тези неща. До десет години има доста време, сега тече третата и съм много щастлива, че имах възможност да работя с прекрасни актьори и режисьори, на които винаги съм се възхищавала. Това е нещо, което даже не съм си представяла.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Мечтите са хубави, преди да ги сбъднеш. И е приятен процесът на самото сбъдване. Да, мога да кажа, че няколко мои мечти се осъществиха. Запознах се и работих с професионалисти в различни проекти, срещнах нови предизвикателства и в киното и на сцената, открих нови приятелства. Това е щастие за мен. Но със сбъдването на всяка мечта трябва да се появява нова, по-голяма, по-невъзможна. Сега мечтая смело.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не мисля. Вярно е, че имам досадния навик да се упреквам постоянно за всичко, но всяка грешка ми е дала важен незаменим урок. И вярвам, че всичко се случва с причина. Единствено ме е яд може би, че зарязах пианото като ме приеха в НАТФИЗ.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

За никого не е тайна, че практиката е най-добрият учител. Сблъсъкът между уменията, които си придобил в дадено учебно заведение и тези, които се изискват от теб понякога може да е страшен. И хубавото е, че дори да се окажеш неподготвен, сам или с помощта на някого, се научаваш да се справяш в съответните ситуации. Имам чувството, че най-много неща научих от работата си с други актьори, които имат далеч повече опит от мен. Не говоря само за съвети и насоки, ами по-скоро за възможността да ги наблюдаваш как работят и да си откраднеш нещичко от тях.

Преди малко повече от година и половина dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Амбиция, точност, отговорност, чар.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Напоследък университетите приемат все по-голям брой студенти, което прави реализацията на повечето от тях трудна. Търсенето е по-малко от предлагането. Трябва да си бая упорит, за да направиш впечатление.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Струва ми се, че имаме нужда от повече млади преподаватели с по-съвременни виждания, идеи, методи, по-близки до днешното общество. Разбира се не подценявам работата на професорите с дългогодишен опит, те могат да ти дадат най-добрата основа на една материя, но им липсва мъничко лудост , може би, и по-актуален поглед върху темите, които ни засягат днес.

Каква е рецептата за кариерен успех на Климентина Фърцова?

10% талант и всичко останало - работа. И задължително - вдъхновение.

Веднъж повярваш ли в себе си, дадеш ли си цел и посока, ще се изненадаш на какво си способен.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Опит, вдъхновение, търсене.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на  близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Често не съм доволна от нещата, които правя. Просто съм си такава. Мога да кажа, че съм истински виртуоз в самокритиките. Та, напомнят ми да вярвам повече в себе си. И най-вероятно са прави.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Бих ги посъветвала да се хвърлят смело във всяко начинание. Когато си млад, притежаваш една особена сила и ентусиазъм, които са водещи за всяко кариерно развитие и е хубаво да ги пазиш, колкото можеш. Естествено, ако не положиш известна доза усилия, не можеш да очакваш нещата да се случат ей така, магически, от само себе си. А и после резултатът е по-сладък.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Иска ми се всички мои близки да са здрави и усмихнати. Това е най-важното. Но има и още нещичко. По-малката ми сестра (Марина Фърцова) в момента е студент по актьорско майсторство в НАТФИЗ. И би било наистина жестоко, ако някой ден сътворим нещо заедно. Нещо смислено. Нещо хубаво. Нещо наше си.