Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди около 5 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Йоанна Темелкова.

Коя е Йоанна Темелкова?

Аз съм от град София, навърших 35 години. В актьорската професия съм от 19 години (първият ми филм заснех на 16 години). През 2009 години завърших НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Част съм от създателите и организаторите на Международен студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" - проект с вече две издания. Записвам аудио-книги, озвучавам телевизионни и радио реклами. Предстои ми да завърша магистратура в Софийския университет. Майка съм на почти пет годишно торпедо :)

- Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

- Първите ми стъпки на професионална сцена започнаха в Драматичен театър "Адриана Будевска", Бургас. Това се случи през далечната 2009 година, непосредствено след дипломирането ми. Получих поканата за щат в театъра от директора Борислав Чакринов. Започнах с малка роля в спектакъл на руския режисьор Андрей Любимов, а за следващата една година имах две главни роли и още една - изпросена. Казвам "изпросена", защото в театъра пристигна един изключителен режисьор - Юрий Погребничко, а аз не бях разпределена. Тогава отидох при директора и го помолих с режисьора да измислят къде по сцената да премина за малко само и само да съм част от репетиционния процес. Много исках да науча нещо от Погребничко и процесът му на работа. През 2011 г. започнах работа в Театър "София"

- Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

- Честно казано не мислех в такава перспектива. Първите ми години в бургаския театър бяха изключително емоционални и полезни. Тогава просто живеех за театъра и не исках нищо друго. След като постъпих в софийски театър, разбрах, че реалността на професията е малко по-различна. Едва тогава започнах да усещам, че искам да работя в дълбоки, сложни проекти, които да ме предизвикват като артист. Осъзнах, че развитието е в основата на това след 10 години да вървя с гордо вдигната глава, заради проектите, в които съм работила и в които съм оставяла частици от себе си в името на това да се усъвършенствам в професията си.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

- Да, успях. Смело мога да кажа, че вече мога да премина към следващата фаза на развитие. Актьорската професия не е еднопланова. Тя има прекалено много пластове, с които актьорът трябва да се научи не само да работи, но и да ги развива правилно. В тази работа няма връхна точка (поне за мен). Всеки нов проект е стъпка напред, надграждане, развиване на таланта. В академията не те подготвят за реалността, там само не спират да ти повтарят, че като излезеш навън ще бъде много трудно. И това е абсолютен факт - аз извадих невероятен късмет, че веднага имах възможността да започна да работя. Не пропилях този късмет, а го хванах здраво и така е до днес. Работа, работа, работа.

- Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

- Мисля, че не. Всичко, което ми се е случило е било важно за професионалния ми път.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

- Смятам, че това е ключов момент по пътя към добрата реализация. Има професии, за които човек трябва да се учи в практиката още доста години, за да достигне някакво професионално ниво. Актьорската професия, между другото, е една от тези професии. Чак пет години след завършването си добих самочувствието да си кажа: "Ето, вече си професионална актриса".

- Преди около 5 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

- Според мен, няколко ключови:

1. Трябва да е абсолютно наясно какви качества притежава и кои от тях трябва да развива.

2. Да знае какво иска да постигне и по-важното КАК.

3. Да обича работата си.

- Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

- Според мен проблемите са около разнообразието на предлаганите стажове. По мои лични впечатления, изборът е ограничен, което е проблем на бизнеса, не на студентите.

- Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

- В университетите ни работят невероятни преподаватели! Изключителни авторитети! Проблемът с образованието ни не е в университетите, а в училищата, според мен. Там няма достатъчно мотивирани учители, а това е следствие от две неща - семейната среда на децата и липсата на активно участие от страна на държавата. Но! Всеки един, който е мотивиран, може да постигне всичко! Винаги можеш да учиш и да се развиваш, ако имаш желанието за това.

- Каква е рецептата за кариерен успех на Йоанна Темелкова?

- Работа. Късмет. Работа.

- Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

- Добър опит за бъдещето.

- Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

- Никакви, всички решения взимам сама - аз съм единствената, която знае колко точно иска да даде на работата си и какво точно иска да получи от нея.

- А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

- Не бих си позволила съвет. Това е много субективно. Всеки сам трябва да реши за себе си какъв живот иска да изживее. Аз съм работохолик и ако дам съвет, се страхувам, че може да прозвучи твърде крайно. Но истината е, че животът не чака никого. Сами трябва да решим колко пълноценно искаме да го изживеем - в бара или сред креативни хора, от които можем да научим безкрайно много; с които можем да създаваме прекрасни, стойностни неща и да се развиваме, да разгърнем талантите си и да полетим.

- Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

- Че синът ми е постигнал своя мечта.