Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Мечтите са нещо като цел, която си поставяме. Важна е вярата, с която се подхожда към тях. И разбира се, трябва да се положи много труд за реализирането им. Аз бих казала, че измисля ли нещо, винаги го постигам. И спазвам едно правило - никога не спирам да се движа и да се развивам", споделя Гергана Николаева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Гергана Николаева е певицата, която наложи на музикалния пазар иновативен, кросовър стил, определян като "среща между поп музиката и класиката". В световен мащаб идеята се популяризира от имена като Лучано Павароти, Монсерат Кабайе, но за България, това е първият по рода си цялостен проект, издаден в албум през 2016 г. Красивата музика и аранжименти са дело на Георги Красимиров - Герасим. Албумът Pop meets Classic е със специалното участие на Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и Дичо.

Детският хор на БНР, с диригент акад. проф. Христо Недялков е мястото, в което минават 10 от важните години в израстването на Гергана. След това, без никакво съмнение, тя избира своята професия и завършва НМА "проф. Панчо Владигеров" - оперно пеене в класа на доц. Ирена Бръмбарова. А магистърската и степен е в класа на голямата оперна прима Александрина Милчева. Има щастието да черпи знания и от неповторимата Стефка Евстатиева.

Гергана Николаева е финалист на международния бароков конкурс за оперни певци"Ritorna Vincitor" в Еркулано, Италия през 2009. Гергана е номирана за "Кристална лира 2017г." , получава специалната награда на Съюза на Македонските музикални дейци - 2017, а през 2019 е с номинация за "Жена на десетилетието" и всичко това за албума "Pop meets Classic", който е първия по рода си кросоувър в България. Създател е на уникалния музикален формат "Всеки може да пее... с Гергана Николаева" и автор на "Събудих се и беше утре" - нига, пълна с поезия, книга, която изостря сетивата и провокира апетита за живот и любов.

Последната година е изключително активна за Гергана. Тя застава на една сцена с Михаела Филева в мащабната продукция на Старозагорската опера - "Есмералда - Парижката Света Богородица". Гергана влезе в ролята на богато младо момиче - Фльор де Лиз и заедно с Михаела изпяха един от най-известните дуети от мюзикъла.

Най-новият проект на мецосопраното е представяне на поредица от красиви Аве Марии. Тази година гергана направи два клипа на две от най-популярните песни, а именно на Шуберт и на Бах/Гуно. Гергана е и солист съм на Представителен Ансамбъл на Въоръжените Сили.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Аз пея от дете. Сцената за мен винаги е била моето ежедневие. Радвам се, че това стана моята професия, защото имам възможността да се занимавам, с това, което доставя най-голямото ми удоволствие и удовлетворение. Пеенето дава смисъл на съществуването ми и в годините си доказах, че не мога без него. Няколко пъти се отказвах и нещо все ме връщаше. Подсещаше ме, че когато Бог е дал дарба, то тя тряба да се използва. Това е нещо като дълг. Дълг към обществото. А ние музикантите сме едни важни будители, които помагаме на духовността.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Напоследък съм свикнала да не правя дългосрочни планове. Не за друго, а защото имам толкова много работа, че не ми остава време да мечтая. Но с колегите ми от последната Аве Мария - пианистът Георги Черкин и челистът Кристиян Чернев, сме си казали, че трябва целият свят да чуе и види нашия прочит на класическата музика. От няколко години имам честта да работя с Георги Черкин и специално за мен той направи поредица от уникални аранжименти за глас, пиано и оркестър и спечелихме публиката с поредица от концерти с Оркестъра на Кантус Фирмус. Хубавото на музиката е, че тя обединява и премахва всякакви граници. Така, че... след 10 години ще сме обиколили с огромен успех целия свят :)

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Мечтите са нещо като цел, която си поставяме. Важна е вярата, с която се подхожда към тях. И разбира се, трябва да се положи много труд за реализирането им. Аз бих казала, че измисля ли нещо, винаги го постигам. И спазвам едно правило - никога не спирам да се движа и да се развивам.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не мисля. Смятам, че всяко нещо идва с времето си. Срещала съм правилните хора в точното време, вярвала съм в избраните от мен неща, които са били правилният фокус на развитието ми в дадения момент и харесвам посоката, в която се движа. А тя е музика. 

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Изключитено важен етап от живота на младите. При стажовете човек развива умения, които не може да научи само от теорията. Независимо материята, в която се обучава. Може би не е най-доброто сравнение, но при музикантите също теорията е много важна, но без реално пеене всеки ден няма как да се научим. Също така е важно да се пее пред публика. Тогава един певец набавя необходимите познания и усещания, коитовлияят за цялостното му изграждане като артист.

Преди малко повече от година и половина dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Мисля, че освен интелект и добри познания в дадената материя, човек трябва да умее да работи в екип. Това е за мен на първо място, за да върви работата.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Може би големите компании трудно се доверяват на младите. Подценяват ги. Но мисля, че младосто поколението в момента е наистина много будно и устремено. Масово срещам начетени момичета и момчета, с ясни цели. Трябва да се дава шанс на младите, защото те са бъдещето.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Имам поглед върху Факултет по Медицина в Софийския Университет, защото дъщеря ми е студентка там. И съм щастлива като я наблюдавам как в последната година с големи крачки върви напред в познанията си. Мисля, че в България имаме всичко на много добро ниво и апелирам младите да се гордеят и да остават в красивата ни родина.

Каква е рецептата за кариерен успех на Гергана Николаева?

Вярата е най-важното. Не спирам да се моля и да благодаря. Това е моята рецепта.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Труд, страст и емоция!

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

За мен е много важна подкрепата на близките ми. Това ме прави още по-силна. С мъжа ми, който също е музикант, доста говорим на професионални теми, анализираме. Често ме съветва и насочва. Стумулира ме точно с това, че много ме харесва като изпълнител. При моите успехи винаги има гордост в неговите очи, както и в очите на родителите ми, които от дете не пропускат нито едно мое изпълнение на сцена.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Мисля, че младостта е тази сила, която кара човек да не спира, да мечтае и да гони целите си. Дори да ви затворят някоя врата, не се отчайвайте. Не е било за вас. Не спирайте да търсите, защото силно вярвам, че всеки един от нас идва с мисия.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Искам да имам силата, с която да претворя света и да елиминирам злото. Да премахна войните и да направя света едно по-добро място за живот. Без злоба, без агресия. Но на този етап нямам вълшебна пръчица и за това мога само да пея, вярвайки, че с красивите вибрации на класическата музика, посявам дори в лошите - добро.