Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България.

Преди малко повече от 4 месеца Dir.bg стартира своята нова платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Каква е формулата за успешна кариера, колко сериозен и старателен трябва да бъде човек през време на своя стаж и професионален път, ще ни разкаже нашият специален гост Елена Атанасова.

Коя е Елена Атанасова?

Актриса, в театъра и киното, в най-добрата възраст, с добра професионална подготовка и в очакване на интересни и различни роли, в които с удоволствие ще влезна. Аз съм Джулия в представлението "Хаос", Елоди в представлението "Шоколад" , Ева и Елоиз в "Пет пъти за една нощ", Мариана в "All Inclusive". Всички тези образи са близки до мен, но понякога се разминаваме напълно.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Когато бях на 13 години в София имаше кастинг за една българо-италианска продукция. Моите родители ме заведоха на прослушване и ме избраха за едно от петте главни действащи деца. Тогава едва ли съм си давала сметка какво точно се случва, беше като на игра, но усетих че тази игра ми харесва. На финала на една от сцените екипът съвсем неочаквано аплодира моето изпълнение и тогава разбрах, че добре съм се справила със задачата. Стана ми интересно и влезнах в ролята на откривател, който започва сам да изследва какво точно се случва. Съвсем неусетно магията на изкуството беше седнала до мен и оттогава станахме приятели.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм си представяла нищо. Нямаше време за това, исках да се уча, бях жадна за нови и нови знания. Срещите ми по пътя с добрите актьори бяха истински барометър, който ми показваше правилната посока. Живеех повече с усещането и разбирането за самия театър, отколкото за мен. Тези въпроси дойдоха много по-късно.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Вечер, когато бях малка, сядахме със семейството ми пред телевизора. Там можехме да видим всички големи актьори на българския театър и кино. И като всяко момиче, което иска да се пренесе в един интересен свят и аз си мечтаех да бъда макар и за кратко някъде около тях. Мина време, аз вече бях завършила НАТФИЗ и на телефона ме потърси Петринел Гочев с предложение да взема участие в представлението "Свекърва", което се играеше на сцената на Сатиричния театър. На сцената бях редом с Татяна Лолова - едно от лицата с които бях израснала. Една от мечтите ми се беше сбъднала ...

Мечтите са за това - да се сбъдват и смятам че най-хубавите предстоят !

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Това е пътят, който е трябвало да извървя. По него не винаги е лесно, срещаш и трудности, но не бих променила нищо.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Всеки стремеж към усъвършенстване е съществена, важна част от развитието - а стажовете са точно този стремеж! Необходимост е! И вярвам, че всеки устремен човек го осъзнава!

Снимка: Личен архив

Преди малко повече от 4 месеца Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Освен професионалните качества, напоследък забравяме за човешките. Ако си креативен, гъвкав, спокоен, комуникативен, добронамерен - можеш да успееш в един екип. Не случайно на интервюта в големите компании по света напоследък се набляга на човешките ценности и взаимоотношения.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Обикновено трудностите се появяват от разминаване с очакванията, а не със самата работа. В това отношение аз съм много щастлива, защото от малка знаех с какво точно искам да се занимавам и какво да работя.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Образованието е комплексен резултат - всичко зависи от семейството, средата в която израстваме, усилията, които полагаме. Факт е, че много български студенти продължават образованието си в чужбина, но от друга страна правописа и правоговора не е на необходимото ниво. И все пак - аз изключително вярвам на младите хора и по-скоро рано, отколкото късно те ще се завърнат в България.

Каква е рецептата за кариерен успех на Елена Атанасова?

Ако имаше рецепта - щяхме да я прочетем, следваме и накрая да успеем във всяко начинание. Рецептата е индивидуален механизъм, по който всеки един от нас изгражда принципите си и ги следва в работата. За мен дисциплината е в основата, а след това доброто разбиране на самия текст и внимателно вникване във всички детайли на сюжета, времето и епохата на автора. Да, талантът е важен, но без работа няма как да получим добри резултати.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Числото три е сакрално, така че ако се върнем на предишния въпрос ще добавя само постоянство или: дисциплина, труд и постоянство.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Гордост не, по-скоро удовлетворение от добре свършената работа и то не непременно във всеки един аспект, както и задължение и отговорност към следващите ми проекти. В момента усещам, че съм в добра форма и смятам да се "възползвам" от това във всяко бъдещо изпитание.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Светът се развива с ужасна скорост и това, което е било актуално преди няколко месеца, вече е в миналото. Ние не можем да смогнем на това темпо, природата се задъхва, процесите в обществото също. Но тези, които идват след нас сякаш са родени с това темпо, за тях не са чужди новите технологии и всичко, с което светът ни изненадва ежедневно. Трябва да сме достатъчно гъвкави и отворени към новите неща и всъщност съветите биха били добре дошли към мен в по-голяма степен, отколкото аз да съветвам младите. Единственият съвет или по-скоро споделяне е, че след затварянето на компютъра животът не свърша, а дори е много по-красив и смислен.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Добрите и лошите новини са винаги редуващи се и по някакъв начин в хармония. Не може да има само светло, защото няма как да оценим тъмното. Ако караме със 150 км в час по магистралата няма да забележим много хубави неща около нас, няма да чуем птиците, ще пропуснем залеза. Когато имаме малко свободно време е добре да се замислим за близките си, за тези, които обичаме и запазим тези моменти. Те ще бъдат с нас до края и колкото повече са те, толкова повече поводи за усмивка бихме имали.