Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди две години Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Дори, когато бях съвсем малка, дядо ми, като може би всеки един дядо, ми казваше как като порасна трябва да стана лекар, а аз шеговито му отвръщах "не, дядо, ще ме гледаш по телевизията" и ето, че днес шегата е реалност", споделя Диана Теодосиева, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Родена съм в Бяла Слатина и завърших гимназия там. Никога не съм се колебала за това с какво искам да се занимавам в бъдеще, затова и кандидатствах единствено журналистика в само един университет. Уверена, че това е моето нещо, не съм търсила план Б.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Телевизионния си път започнах в края на втори курс, когато кандидатствах за лятната стажантска програма на bTV. Тогава започнах като стажант-репортер в сутрешния блок и явно много се харесахме с колегите, защото вече две години сме заедно и продължавам да се уча всеки ден.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Винаги съм искала да работя в телевизия, от малка гледах новини и публицистични предавания и се възхищавах на репортерите, които се включваха от различни точки и отразяваха събитията у нас и по света. Цялата тази динамика, фактът, че събития от цял свят могат да се съберат в малкия екран, ме вълнува дори и в момента. Дори, когато бях съвсем малка, дядо ми, като може би всеки един дядо, ми казваше как като порасна трябва да стана лекар, а аз шеговито му отвръщах "не, дядо, ще ме гледаш по телевизията" и ето, че днес шегата е реалност.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Сбъднах мечтата си да работя това, което ми носи радост. Но аз съм твърде голяма мечтателка и мисля, че винаги ще има нещо ново, за което тайничко да си мечтая, но със сигурност възможността, която имам в момента е нещо, което винаги съм искала и нямам търпение за всичко останало, което предстои.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Няма нещо, за което да съжалявам и преди, и сега. Смятам, че всяко едно нещо се случва с причина и ни прави хората, които сме. Всяка среща, успех или провал ни учат на нещо и ни изграждат както в професионален, така и в личен план.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Изключително важни. Със стажа ти се запознаваш с професията от първо лице и така можеш да разбереш дали всъщност това е твоето нещо. А и разбира се, практиката е единственото нещо, което може да те научи. Нито една теория, прочетена книга или положен изпит не може да ти даде това, което ще ти даде стажът.

Преди две години Dir.bg.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Желание, което да успее да покаже. Основният проблем е, че когато постъпиш като стажант или пък отиваш на интервю за стаж, толкова много искаш да се покажеш като идеален, че се притесняваш да споделяш идеите си, а в това да сгрешиш няма нищо лошо, така че със сигурност другото нещо, което е важно да има "идеалният кандидат" е смелост и креативно мислене.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Възможностите дебнат отвсякъде и ако знаеш какво искаш не би било трудно да избереш подходящия стаж. Точно това е проблемът според мен - част от студентите са неориентирани и не знаят всъщност с какво искат да се занимават, в коя компания да започнат стаж, къде ще бъде най-доброто за тях. Понякога обучението им в университета се разминава с представите им и съответно ги разколебава. Така, че преди да започнат търсенето на най-подходящия стаж първо трябва да решат какво наистина искат на този етап и дали наистина имат желание да практикуват определена професия. Другата пречка са прекалено големи очаквания, тъй като много от стажовете са неплатени, част от студентите смятат, че започвайки този стаж това задължително означава позиция в компанията и съответно могат да останат разочаровани. Когато става въпрос за медии има и друг проблем - търсенето на слава, а не на опит.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Не бих казала, че нивото е ниско, по-скоро смятам, че програмата трябва по-често да бъде обновявана, за да бъде в крак със съвременните тенденции, не само в медиите, но и във всяка друга област. В момента всичко се развива много бързо и за да може образованието да бъде адекватно и да дава добра основа на един млад човек, то трябва и методите на обучение и програмата да бъдат осъвременени. Според мен другото важно нещо, което бих казала, че липсва, е практическата подготовка. Както отговорих и преди това - практиката е нещото, което може да те научи. В университета се учи много суха теория, която много пъти се оказва неприложима.

Каква е рецептата за кариерен успех на Диана Теодосиева?

Много желание и любов. Човек винаги има съмнения, затова има нещо, което винаги си казвам и то е, че ако това, което правиш, ти носи удоволствие, няма как да сбъркаш. 

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Любопитство, отдаденост и динамика.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Семейството ми са моите фенове, така се шегуваме, защото следят всяко нещо, което правя, питат ме всеки ден как е минало в работата, какво съм правила днес, ако пропуснат в реално време си го пускат след това. Но ако нещо им направи впечатление или не им допада изобщо не ми го спестяват и най-често съветът им е да говоря по-бавно.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да бъдат търпеливи и да не губят искрата в себе си. Понякога нещата не се случват точно така, както сме си представяли, нито пък толкова бързо. Но всичко се случва в правилния момент. Когато искаш нещо наистина и работиш за него, то несъмнено ще се реализира.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Има много добри новини, които искам да виждам постоянно и те не се свеждат само до мен и семейството ми, но искрено бих искала да знам, че всеки от нас вечер се прибира жив и здрав при близките си.