Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Родена съм в семейството на украинка и българин и искрено се надявам скоро лично да прочета, че войната в Украйна е приключила!", споделя Анастасия Димитрова - водещ на предаването Primetime по Euronews България, която е и следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Казвам се Анастасия Димитрова, на 26 години. Родена съм в семейството на украинка и българин в град Кнежа, но детството си прекарах във врачанското село Селановци. От дете се занимавам с народни танци, любовта към които остава и до днес, въпреки че рядко успявам да намеря време за тях. Завърших Природо-математическата гимназия в град Враца с желанието да се занимавам с програмиране. Но още в тийнейджърските си години разбрах, че любовта ми към думите е по-голяма от влечението към точните науки. Затова кандидатствах, а след това завърших Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Журналистка". Скоро Euronews България, където работя в момента, ще навърши една година, а аз съм в екипа от самото стартиране на телевизията до сега като водещ на вечерното публицистично предаване Primetime.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите си стъпки в кариерата направих още в първи курс в университета. Защото вярвам, че в моята професия човек учи най-много на терен. Започнах от онлайн медии, а след това стъпих и в полето на телевизията.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Преди 10 години си представях кариерата си доста близка до това, което имам в момента -да работя за престижна медия, която е разпознаваема и уважавана в България.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Като всеки млад човек, мечтите ми бяха големи. И се радвам да кажа, че постигнах голяма част от тогавашните си мечти. В момента работя в медия от световна величина, която с името си носи и огромна отговорност. Да бъдеш винаги обективен и да съобщаваш само достоверна информация безпристрастно в българската медийна среда е рядко срещано качество. Но честно мога да кажа, че вече почти година в Euronews България правим именно това. Сега имам нови мечти, които се надявам отново с усилия и постоянство след 10 години да кажа, че съм сбъднала.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Бих била по-смела в това да заявявам възможностите и желанията си за професионално развитие. Постоянството и работата, които вложих, доказаха, че си заслужават.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Нищо не може да се сравни с работата "на терен" в която и да било професионална сфера. Не можеш да научиш толкова с четене в училище и университета, колкото в реалния живот и реалната работна среда. Вярвам, че когато човек иска да постигне наистина добри резултати в това, което го влече, трябва да се спусне в "дълбокото" и да провери дали наистина го може. Точно затова студентските стажове са изключително важен елемент от развитието на всеки млад човек в България.

Преди малко две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Идеалният кандидат трябва да бъде любопитен и най-вече да има желание да работи и да се развива. Трябва да знае какви са способностите му и накъде иска да се насочи, за да се усъвършенства. Трябва да не се плаши от работата, за да докаже и на себе си, и на останалите, че може да постигне всичко.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Според мен трудностите са свързани най-вече с това доколко достъпни са стажовете и колко информация може да бъде намерена за такива възможности. Една по-обширна и централизирана информационна кампания за възможните стажове би дала добър резултат.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Според личния ми опит и наблюдения, често се оказва, че образователните програми на много места са остарели, а комуникацията и координацията между различните преподаватели и дисциплини има нужда от подобряване. Липсва и достатъчно практика в университетска среда. В България обаче има преподаватели от световна величина, на чиито постижения се възхищавам.

Каква е рецептата за кариерен успех на Анастасия Димитрова?

Успешната рецепта за кариерен успех е желание да се усъвършенстваш, да растеш, амбицията да го направиш и постоянството да не се отказваш пред трудностите. Основата на всичко това е всеотдайната работа и търсенето на нови възможности.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Постоянство. Работа. Амбиция.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Доста пъти в отговорите на тези въпроси споменах думата "работа" като усилие и понякога безсънни дни и нощи. Затова често близките ми ме съветват да си почивам повече, за да мога с трезв поглед да видя грешките, които и аз като всички хора допускам. Много държа на градивната критика от страна на моите колеги и приятели, която помага да видя себе си и това, което правя, отстрани.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Вярвам, че в България има изключително много можещи, знаещи и амбициозни хора и сега се обръщам към тях: Бъдете любопитни, за да видите с други очи света около себе си. Намерете онова, което ще правите с желание и любов. Учете, четете и попивайте опита на всички около себе си. Бъдете самокритични и се вслушвайте в критиките на хората около вас. Не се отказвайте, защото е по-добре да опиташ, отколкото да съжаляваш по-късно, че никога не си опитал.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора?

Новината, която в момента най-много искам да съобщя, е, че войната в Украйна е приключила и че 40 милиона украинци могат да живеят свободно в своята страна с всичките й законно признати територии.