Първите стъпки в кариерата, които всеки трябва да извърви са изключително важни. Затова са студентските стажове, които стават все по-актуални и все по-търсени от бизнеса в България. Преди малко повече от година Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове. Заедно с нейното начало, поставихме старт и на специалната ни рубрика "Формулата за успешна кариера", в която разговаряме с популярни, интересни и успешни личности, които вдъхновено разказват за своя кариерен старт.

"Стажовете трябва да имат и финансова подкрепа за съответния кандидат, защото липсата на средства може да спре някой да се развива, за да "оцелее". А в "оцеляването" трудно има място за удовлетворение", споделя Александра Майдавска, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера".

Коя е тя

Здравейте! Казвам се Александра Майдавска, на 25 години, актриса. В момента съм първа година магистър, специалност "Филмово и телевизионно изкуство" в Нов български университет. Бакалавърската си степен завърших през 2020 г. в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Пенко Господинов. В момента съм на свободна практика, като доскоро бях щатна актриса в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Сега все още играя в представленията, в които участвам в театъра, докато уча. Желая да се развивам като човек и творец, да търся нови и различни възможности.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Първите ми стъпки бяха в областта на танцовото изкуство - започнах да ходя на танци и там открих вълнението от сцената. Присъединих се към любителската театрална трупа на читалището в Самоков. Малко по-късно, желанието ми за развитие и познание за професията на актьора, ме изпрати в школата на Малин Кръстев. Там усетих, че искам да превърна този интерес в професия. Не си представях да работя нещо друго, макар да имах потенциала да продължа семейната традиция, а именно- да се занимавам с медицина... Реших да кандидатствам в НАТФИЗ и за мое голямо учудване - приеха ме! Завърших през 2020 г. Имах късмета да бъда поканена за една постановка в театъра във Варна. Скоро след това ме поканиха и на щат. Там за първи път излязох на професионална сцена и това беше огромна радост и предизвикателство за мен. Благодарна съм, че имах тази възможност и че все още я имам, макар да се върнах в София, за да продължа обучението и развитието си и в малко по-различна посока - филмовата режисура. Това далеч не значи, че съм се отказала от актьорската професия. Смятам обаче, че човек трябва да се развива, да разширява интересите си и да търси нови пътища.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не са изтекли десетте години все още, а и непознатото винаги изненадва. Винаги съм знаела, че с труд, постоянство и мотивация всичко се постига. Повече си представях усещането - да изпитвам удовлетворение от това, с което се занимавам, да имам нови и интересни възможности (като си ги визуализирах), да градя себе си като човек и творец, да се изненадвам и да не успокоявам духа си- да бъда действена. Животът всеки ден ни предоставя нещо ново, важното е да имаме силите и желанието да градим и да се развиваме. Така, че по-скоро съм си пожелала късмет, защото другото, до голяма степен, зависи от нас и се случва тук и сега, а не в бъдещето.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не спирам до тук- тепърва имам нови цели и мечти, но засега смятам, че всичко върви така, както трябва. Трудно ми е да се поздравя за нещо, защото съм взискателен човек спрямо себе си и мисля, че винаги има още накъде. Процесът е важен.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не. Всичко се случва по най-правилния начин и в най-подходящия момент. А и целият живот е път - движение, пълно с избори, уроци и препятствия.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Важни са за всяка професия, защото дават поле за развитие, ориентация и най- вече практика. Практиката е много важна за усвояване и усъвършенстване на придобитото знание. Хубаво е човек да може да свери представите си с реалността и това става най- вече чрез практика.

Преди малко повече от година dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да е мотивиран, упорит и работлив. Да подхожда с мисъл, творчество и въображение. Да може да работи в екип, да е отговорен и не на последно място - да бъде качествен човек.

Какви са трудностите, които според вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж

Зависи от областта, в която искат да работят и да се развиват. Но когато човек има цел и мотивация за постигането й, няма чак такива трудности - нагласата е основното. Въпросът е как ще заработиш за целите си и те за теб. Въпреки това, смятам, че е добре да има по- голям достъп до практика, или поне по- голямо разпространение, което да стига до желаещите, които искат да разгърнат потенциала си. Интересите и възможностите няма как да работят, без да има къде да се проявят. Другото е, че би било добре стажовете да имат и финансова подкрепа за съответния кандидат, защото липсата на средства може да спре някой да се развива, за да "оцелее". А в "оцеляването" трудно има място за удовлетворение.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система

Свободен си да учиш или не, така че, важно е това, с което искаш да се занимаваш да ти е интересно и да имаш желание! Но разбира се, че е важно да имаш и външна подкрепа- някой, който да ти предаде основното по качествен начин. Да те въвлече, така, че да ти стане интересно! Би било хубаво във висшите учебни заведения да има не само мотивирани студенти, но и преподаватели, които също така активно да практикуват професията си. Не можеш да научиш някого да управлява самолет, използвайки само теоретично знание, ако ти самият не си го правил, нали?

Каква е рецептата за кариерен успех на Александра Майдавска?

Мотивация, труд, отговорност, дисциплина.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Труд, въображение и дисциплина.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

Те винаги са ме подкрепяли в изборите ми. Не съм ограничавана да следвам нечии амбиции. И съм им много благодарна за подкрепата! Съветвали са ме да съм по- търпелива.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно

Бих ги посъветвала да бъдат смели, целеустремени и жадни за развитие, както и да не бъдат мързеливи. Да опитват и да не се страхуват да грешат, за да се научат.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и близките Ви хора

Най-вече да сме здрави, а другото нека бъде приятна изненада!