Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Аз мисля, че колкото по-рано човек започне да се развива, толкова по-добре. Именно затова не спирам да се интересувам и търся възможности, въпреки че съм първи курс. Практиката, в която и да е професия, е изключително важна. Чакането и бездействието няма да помогне, трябва сам да изградиш своя път към успеха. В основата на обучението е самообучението", споделя Ралица Величкова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Ралица Величкова, на 19 години съм, от Асеновград. Уча журналистика в Нов български университет и съм първи курс.

Откъде научи за платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

В интерес на истината аз сама открих платформата. Интересувах се дали мога да си намеря стаж в сферата, която изучавам и исках да започна още от първата си година, въпреки че е малко вероятно. Със сигурност най-много в проекта ме впечатли колко много възможности за стажове се предлагат.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Аз мисля, че колкото по-рано човек започне да се развива, толкова по-добре. Именно затова не спирам да се интересувам и търся възможности, въпреки че съм първи курс. Практиката, в която и да е професия, е изключително важна. Все още не съм провеждала стажове, но както споменах много бих искала.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Бих предположила, че е трудно да съчетаваш стажа с университета, но не и невъзможно. Липсата на опит и притеснението в началото също са обичаен проблем за повечето студенти.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

За мен най-важно е да съм в спокойна обстановка и хората около мен бъдат разбрани и да ми помогнат да науча много нови неща, които ще са ми от полза в бъдещата реализация. Очаквам стажът да е първата ми стъпка към успеха и да ми се отворят нови възможности.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих предала, че това място предлага много възможности за развитие. Не е важно толкова кандидатът да има опит, колкото да има желание и мотивация да учи.

Снимка: Личен архив

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Според мен първите стъпки в кариерата са най-важни, те дават старт на развитието и оттам човек започва да трупа опит. Без тях просто си оставаш на същото място и нямаш никакъв прогрес.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Университетите те научават на основните неща, но не ти дават нужния опит. Практиката е от най-голямо значение, защото тя ще ни трябва в бъдеще повече, отколкото нещата, които сме учили в университета. Но много зависи и каква специалност изучаваш и в каква област искаш да се развиваш.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Според мен семейството оказва голямо влияние върху мотивацията ни. Подкрепата и помощта на близките ни улесняват и продължаваме напред с още по-голямо желание. Без нея със сигурност би било по-трудно и с повече колебания.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Приятелите също влияят до някаква степен, но не изцяло. Важно е да разграничаваме социалния си живот от обучението и задълженията. Аз лично успях да намеря баланса между забавленията и ученето. Намирам време и за двете и не прекалявам. Засега се получава и съм много доволна.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Бих искала да развия кариерата си тук, защото вярвам, че България не трябва да се подценява и не само в чужбина можеш да преуспееш. Имаш ли достатъчно желание и хъс, всичко е възможно.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих ги посъветвала да се интересуват, да не спират да търсят и да грабват всяка една възможност, която им се предоставя. Чакането и бездействието няма да помогне, трябва сам да изградиш своя път към успеха. В основата на обучението е самообучението.

Снимка: Личен архив