"Професията ме е научила да уважавам времето и точността. Когато комуникацията с кандидати за работа е в онлайн среда, обръщам внимание на правопис, ясен изказ, оформление. Срещата очи в очи е ключов момент, може да е само за минути, но е решаваща", споделя Катерина Буюклиева, която е и следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "HR Guest".

Коя е тя?

Приятно ми е да се представя пред Вашата аудитория: Катерина Буюклиева, управител на MEDIA CLUB/ MPI House of Communication, като с удоволствие добавям към визитката си и платформата mediaconnection.bg - начинание в martech посока.

На Вашите въпроси ще отговоря кратко и прагматично.

Има ли неудобни и задължителни въпроси по време на интервю и каква продължителност е критерии за проявен интерес към кандидата?

Да, има задължителни въпроси. Интервюто за работа не е покана да пием кафе или просто да поговорим. Всяка от страните има цел и в този кратък разговор трябва да се разбере имаме ли пресечна точка. Уважавам амбициите и се радвам, когато се срещам с любопитни и устремени хора.

Кои са най-ценните съвети, които бихте дали на човек, който отива на интервю? Възможен ли е според вас подход, в който изпращате онлайн съветите си към кандидатите предварително за най-важното и през време на самото интервю да видите как се е подготвил наистина?

Професията ме е научила да уважавам времето и точността. С удоволствие бих изпратила предварително списък с въпроси на всеки кандидат, но отговорите или изпратената информация определено няма да са определящи за решението ми. Когато комуникацията с кандидати за работа е в онлайн среда, обръщам внимание на правопис, ясен изказ, оформление. Срещата очи в очи е ключов момент, може да е само за минути, но е решаваща.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Колко важно е първото впечатление, когато видите един кандидат, още преди да сте задали въпроси и какви кандидати предпочитате: по-настъпателни или по-спокойни в подхода? Как отчитате фактора моментно Ваше и на кандидата настроение и как това се отразява в процеса на водене на интервю и изводите от него?

Първото впечатление е първо впечатление, но не е единствено. Работата е процес на много нива и всеки има шанс да се изяви, ако има желание. Още повече са възможностите, когато става дума за екипна работа, каквато е работата в медия агенция. Всеки екип има ритъм и сетива, а когато подбирам нови хора, винаги мисля в каква среда ще попаднат.

Кое е надделявало досега в опита Ви при избор на кандидат - възнаграждението или желанието за развитие в компанията? Бихте ли назначили кандидат, ако не отговаря на много от условията ви, но виждате сериозен потенциал да навакса и развие липсващото?

Провокативната компетентност е това, което търсим в нашия екип.

1) Да си компетентен - това е професионално свършена безупречна работа, но това не предизвиква блясък в очите на членовете на екипа и със сигурност не в очите на клиента.

2) Да си провокативен - в този случай известен дисбаланс е допустим само, за да създаде шум и по този начин да предизвиква, изненадва и да развива въображението.

Комбинацията от провокация и компетентност е това, което търся.

Как изглежда идеалният кандидат за работа във вашите очи и разбирания? Кои са трите най-ценни качества, които биха ви впечатлили? В какви корпоративни ценности възпитавате служителите си?

Няма идеален кандидат, а и няма идеално работно място, за да се търси "идеален" човек. С навлизането на технологиите, които в голяма степен ни изместват или по-точно ни управляват доста по-прагматично, човечността става все по-голяма ценност. Ценя толерантността, но толерантността се възпитава. Когато имаш възможност да се срещаш с различни хора, от различни култури, изповядващи различни ценности погледът е по-широк. Професията ми изисква да приемам различното, да търся хора, които са широко скроени.

Какви са впечатленията Ви от стажантските програми във вашата компания? Успявате ли да откриете достатъчно таланти, които да направят първите си кариерни крачки в нея? Какво мислите за новата вълна младежи, които идват от университетите?

Радвам се на всеки един кандидат за стаж, но не сме в активна позиция ние да търсим. Ако те ни открият - опитваме. Младите хора са будни и енергични, точно толкова, колкото е необходимо. Харесвам ги и лесно могат да спечелят доверието ми.

Разкажете ни с няколко думи най-важните акценти от Вашите първи стъпки в кариерата. Ако се върнете назад във времето бихте ли променили нещо? Кой е най-важният момент, който предопределя Вашата кариера?

Когато имам повод, разказвам истории от началото на кариерата ми, но в този нелинеен свят само нелинейни идеи ще създадат нови пътища, а ако се обръщаме назад, бихме ограбили бъдещето си.

Това, което ме движи е:

Да правя разлика.....между хората, които шумно спорят и откривателите, които имат идеите и силата да създават бъдещето.

Да опонирам .... на тези, които реагират на новите идеи с "Това няма как да стане".

Да вярвам.... на хора, които мислят нестандартно, които гледат филми със странни герои и черен хумор.

Промениха ли се критериите ви за оценка на работата на настоящи и бъдещи служители в условията на Ковид? Какви политики водите за стиковане на колектива и позитивна работна атмосфера?

Не ми се иска да се връщам към Ковид темата... Ще има и други предизвикателства, неизбежно е.

Кой работен модел предпочита вашата компания - работа в офис, в домашни условия или в зависимост от ангажиментите на всеки един? Очаквате ли след 2-3 години стандартното работно място да изглежда по различен начин?

Работата ни е екипна, от нас се очакват измерими резултати и липсата на контакт е проблем. Нямам дефиниция за "стандартно работно място", но определено трябва да има работно място. Обичам да съм сред хора, да коментираме различни теми и събития, да спорим, да търсим решения и да празнуваме успехите.