Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Бих казала на всички млади хора в България, че сега е моментът, в който просто трябва да се стегнем и да започнем малко по малко да градим нашето бъдеще и да се възползваме максимално много от всички стажове, които можем да получим до края на нашето обучение", споделя Айля Халил, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Кой е тя?

Здравейте!Казвам се Айля Рушен Халил живея в град Варна и уча в Икономическия университет в специалност "Предприемачество и инвестиционен мениджмънт".

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За самата платформа аз научих от моя братовчедка и още когато тя започна да ми разказва за нея, бях доста заинтересована и може би едно от нещата, което най-много ме впечатли в самия проект беше, че дава възможност даже на първокурсници да получат техния първи стаж.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен е доста важно един студент да започне стажове още в първи курс, за да може да получи максимално повече опит. Не съм имала възможност за стажове досега.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

За жалост в България няма чак толкова много възможности за стажове, особено за първокурсници като мен.

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж за мен представлява период от време, в който аз ще мога да натрупам възможно най-много знания и опит в дадената сфера, също така и възможност за получаване на допълнителни доходи.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

  • Добро отношение
  • Възможност за реализация
  • Получаване на допълнителни доходи
  • Възможност за натрупване на допълнителни знания
  • Ориентиране в областта на бъдеща реализация

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Лично за мен първите стъпки в в кариерата ми са най важните, защото те са началото на моя успех .

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Много университети дават много добри теоретични знания, но за жалост, според мен практиките започват твърде късно.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейство за мен има водещо значение като ми дават много голяма морална подкрепа, но аз самата лично вярвам, че ако един човек е решил да преуспее, то той със сигурност ще може.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Аз лично мисля че приятелската ни среда не би трябвало да влияе на кариерата ни, но бих искала да кажа, че се радвам, че имам много добри приятели до мен, които биха ме подкрепили каквото и да стане в живота ми. Сигурна съм, че бих успяла да разгранича личния ми живот от кариерното си развитие!

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Мисля че съм от хората, които твърдо са решени да се реализират в България, защото аз лично вярвам че тази държава има огромен потенциал за развитие.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Аз лично, бих казала на всички млади хора в България, че сега е моментът, в който просто трябва да се стегнем и да започнем малко по малко да градим нашето бъдеще и да се възползваме максимално много от всички стажове, които можем да получим до края на нашето обучение.