Изминалите 10 години на ниски лихвени нива в икономиката дадоха сериозен тласък на пазарите на акции. Дали ще бъдем свидетели на спукването на нов балон? Всичко изглежда прекалено скъпо, но има стабилен фундамент движението нагоре да продължи и по-скоро това са новите реалности, в които анализаторите трябва да адаптират своите очаквания. Това сподели инвестиционният анализатор от БенчМарк Финанс Здравко Пиринлиев в студиото на подкаста "Какво могат парите".

Експертът определи като исторически шанс високата доходност по облигациите в момента в резултат от вдигането на лихвите от страна на централните банки. Той коментира също инвестициите в технологии за изкуствен интелект. Поскъпванията при акциите на големите технологични компании от началото на годината са до голяма степен продиктувани именно от това, смята Пиринлиев и допълва, че AI има потенциала да се превърне в "новото голямо нещо" за бъдещето на икономиките.

Какво да очакваме за пазарите на акции, добра инвестиция ли е златото и как да разпределим своя инвестиционен портфейл. Вижте останалите прогнози на анализатора във видео епизода.

Кои класове активи се очаква да се представят добре през следващите 12 месеца ще бъде и централна тема на предстоящата конференция за финанси и инвестиции, която БенчМарк Финанс и Investclub организират: "Тайните, пропастите и възможностите на пазара през 2024 и отвъд".

Конференцията е по повод 20-годишнината на инвестиционния посредник и ще се състои на 20 октомври в Интер Експо Център в София. Здравко Пиринлиев сподели, че събитието има амбицията да събере на едно място ключови инвеститори, икономисти и финансови експерти, за да коментират бъдещето на различните сектори и активи - акции, валути, имоти, суровини, крипто инструменти.

Форумът изисква предварителна регистрация, като освен на живо ще може да бъде проследен и онлайн.

 

* Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Инвеститорите трябва да имат предвид, че инвестициите носят рискове и е необходимо да се запознаят обстойно с информация за планираната инвестиция или да потърсят професионален съвет за своите инвестиционни решения.