Хората трябва да се подготвят да живеят съвместно с изкуствен интелект (ИИ), който в много случаи ще се справя по-добре от нас. Ако приемем, че Чарлз Дарвин е прав в своята теория за еволюцията, за да оцелеем ще трябва да развием способности да се адаптираме към изцяло променена реалност в най-близко бъдеще, каза основателя на Webit Пламен Русев. Според него за разлика от навлизането на индустриалната и технологичната революции, изкуствения интелект го прави мигновено и предизвиква глобални промени.

Русев цитира специализирани доклади, според които до три години поне 10 на сто от сега заетите работни места ще се променят след навлизането на ИИ, което неминуемо ще означава освобождаване от работа и наложителна преквалификация за тези хора. Това е причината стартиращият на 28 юни в НДК в София Webit Impact Forum, да е посветен на изкуствения интелект. Форумът ще направи опит да дефинира нужните знания и умения, които да помогнат на онези хора, които ще бъдат изместени от ИИ на работните им места. Лектори на Webit Impact Forum ще бъдат световно признати имена, които на разбираем език ще говорят по темата за бъдещето в следващите три до пет години. Това издание на Webit е домакин и на събитие за инвеститори - Invest X, което ще бъде фокусирано върху региона на Централна и Източна Европа.

  • Как ИИ ще повлияе на бизнеса, професиите и заетостта на хората?
  • Какви са предизвикателствата от ИИ в социален план?
  • Трябва ли да има регулация на ИИ от държавата?
  • Invest X - с какво това събитие за инвеститори е специално?

Отговорите на Пламен Русев гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Пламен Русев е доктор на философските науки от Медицински университет "Проф. Д-р П. Стоянов", магистър от факултета по Математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски", бакалавър по Маркетинг и мениджмънт от Икономическия университет във Варна. Има редица специализации по цял свят. Основател на Webit. Предприемач и филантроп. Инвестира в технологични компании в областите здравеопазване, финанси, блокчейн, електронни спортове и др. Сред ко-инвеститорите му в различни компании са световни имена като Марк Кюбан и Аштън Кътчър.