Ниските лихви по ипотечните кредити доведоха до ново поскъпване на жилищата в София през последните 12 месеца, като в определени квартали на столицата, като "Павлово", то е с близо 43 процента, съобщи "Труд".

В момента средната цена на двустайните жилища в този квартал е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на миналата година средната цена е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че само в рамките на година повишението на цените е с над 600 евро/кв.м. Много голямо е повишението на цените и в квартал "Хладилника" - с над 39% за година. В момента средната цена в квартала е близо 2405 евро на кв. метър, което е с 677 евро на квадрат повече от същия месец на миналата година.

Повишението на средните цени на имотите в различните столични квартали до голяма степен зависи и от това какви жилища излизат на пазара. Ако в квартала пуснат за продажба апартаменти от нова луксозна кооперация, цените нарастват значително. Ако на пазара излезе нова жилищна сграда, но с по-малко екстри, или продават повече стари панелни апартаменти, промяната на цените е по-малка. Именно затова движението на цените в различните райони е в много широки граници.

Общото движение на цените на апартаментите ново строителство е нагоре, коментираха строителни предприемачи. Причина за това е поскъпването на строителните материали и повишаването на заплатите в бранша.

Много голямо е повишението на цените в кварталите "Лагера" и "Мусагеница" - съответно с 559 евро и 525 евро на квадрат. В "Латера" средната цена на двустайните апартаменти достига 2160 евро на кв.м, а в "Мусагеница" - 2580 евро на квадрат. В столичните квартали "Изгрев", "Изток" и "Лозенец" цените на двустайните жилища са над 2800 евро/кв.м.

Двустайните апартаменти в "Слатина" са поскъпнали с 23% за година до 2155 евро на кв.м. В "Дружба 1" повишението на цените е с над 30% до 1562 евро на квадрат.

За поскъпването на жилищата допринася и голямото търсене, което е подхранвано от изключително ниските лихви по ипотечните заеми в България. Годишният процент на разходите, който включва лихвата и всички такси на банките, по новите жилищни кредити е средно 2,80%, показват последните данни на БНБ за месец април. Цената на жилищните заеми дори е намаляла спрямо предходния месец и спрямо същия месец на миналата годин