"Жилищните кредити ще поскъпват плавно. Това е нещо нормално. Депозитите ще започнат да бъдат доходоносни. Може да очакваме е едноцифрена инфлация, но за по-дълго време." Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той добави, че бързият кредит е най-удобният но и най-скъпият вид кредит. По думите на бившия главен изпълнителен директор на Уникредит, когато някой реши да живее на бързи кредити, започва да става проблем.

На въпрос за растящите банкови такси Хампарцумян каза:

"С част от таксите банките покриват неефективности в управлението им. В момента обаче, имаме повече от един канал за достъп до парите си 24/7 - това вече е друг вид услуга, по-удобна за хората, а това изисква разходи. Банките имат присъщи разходи, които трябва да направят и ги кара да вдигат цените. Това, което държи цените нормални, е конкуренцията, а между банките има конкуренция. Но цените се вдигат до момента, в който започват да ти се разбягват клиентите - това е начинът да се регулират нещата".

По думите му, инфлацията означава, че има повече пари отколкото стоки и услуги.

"Трябва да има конкуренция и някои, който да следи за качеството, за да има действащ пазар. Ако се съберат сто производителя, ще могат да предлагат качествени неща на по-високи цени", допълни банкерът.

Според него не трябва да се учудваме, че тук плащаме повече, отколкото в Люксембург или Франция, защото там пазарът и конкуренцията действат по-добре отколкото в България.

"Наскоро видяхме пътищата - 30% от това, което трябва да се вложи вътре, е спестено, но е платено. Това е една огромна маса пари, която излиза на пазара, а от другата страна няма път, това нещо не е произведено. Други стоки по други начини не са произведени също, в различни сектори на икономиката са се направили картелчета, споразумения и всичко това помпа инфлацията много повече, отколкото в страни, където има ефективно действащ пазар", обясни той.