Цените на имотите ново строителство в страната бележат понижение от 1% през първото тримесечие на 2023 г. спрямо три месеца по-рано.

Това понижение обаче е второ поредно за столицата, сочат данни на Националния статистически институт.

През януари - март цените на новите имоти в София поевтиняват с 1.1%. Спадът е доста по-малък от отчетените 5.3% понижение през последното тримесечие на 2022 г.

Според икономистите, спад в две поредни тримесечия говори за мечи пазар, или иначе казано негативна тенденция, която може да продължи и през следващите месеци.

Какви обаче са причините за поевтиняването на цените на новото строителство в София?

Средните цени на имотите в столицата отчетоха силен ръст след първоначалния шок от пандемията от коронавирус. Високата инфлация оскъпи цените на основните строителни материали, което покачи допълнително цената на имотите през последните две години.

Част от българите побързаха да купят имот, за да защитят парите си от обезценяване, тъй като банките у нас доскоро масово предлагаха лихви от под 1% на годишна база за спестяванията ни.

Настоящите рекордни цени в повечето квартали все по-често отказват част от желаещите да купят ново жилище.

Голямото предлагане

Днес на пазара има голямо разнообразие от предлагане - жилища в малки сгради, комплекси с контролиран достъп, къщи край града или в близките населени места. 

Бумът на строителството доведе до по-голямо предлагане от нуждите на пазара. Това накара част от строители и инвеститори да предложат отстъпки, с които да могат да реализират част от свободните си имоти.

Сделки днес се сключват все по-често на нива от около 5-10% по-ниски от обявената цена, заради желанието на продавачите да преговарят, нещо което до преди няколко месеца беше немислимо.

Лихвите

Лихвите по ипотечните кредити у нас са все още близо до рекордно ниските нива, отчетени в края на миналата година. В западните държави, както и САЩ и Великобритания, лихвите отчетоха двоен ръст спрямо година по-рано. Това поставя част от новодомците, придобили имота си с кредит в невъзможност да обслужват месечните си плащания. 

Очакванията са, че до края на годината лихвите и у нас ще тръгнат нагоре, след като от Българска народна банка вече затегнаха кредитирането.

Скъпи ремонтни дейности и обзавеждане

Голяма част от новодомците подценяват цените на ремонтните дейности, както и обзавеждането на жилищата им. Следва да се има предвид, че този тип услуги поскъпна драстично в последните месеци, като това важи в най-голяма степен за столицата. По-голямото търсене на качествени ремонтни бригади допълнителни тласна цените във възходяща територия.

При положение, че сте купили или възнамерявате да придобиете имот, добре ще е да направите проучване и бюджет за ремонта в имота ви, преди да сключите сделката. 

Извод

При положение, че желаете да купите ново жилище, добре ще е първо да прецените възможностите си. Ще имате ли средства да обзаведете и ремонтирате имота си? Ще може ли да плащате месечните вноски по заема си?

Ако покупката се прави със спестявания, добре ще е все пак да имате и средства в авариен фонд, за да може да поемете евентуални непредвидени разходи около имота или с близките си.

Факт е, че покупката на имот е едно от най-важните решения, които правим в живота ни. Ето защо е добре да обмислите и пресметнете възможностите, преди да сте предприели необходимите стъпки по осъществяването на мечтата си.