Скъпи или евтини са имотите в големите ни градове? Отговорът на този въпрос е различен за всяко домакинство и най-често зависи от доходите и спестяванията им.

Какво обаче казва статистиката?

НСИ

Националният статистически институт информира, че през последното тримесечие на 2022 г. имотите в София поевтиняват с 2.5%. По-голям спад се отчита за новите имоти (-5.3%), докато съществуващите губят минималните 0.6 на сто.

Във Варна и Пловдив е налице минимален ръст от 2.1 и 0.2 на сто, докато в Бургас поскъпването е от 4.7%.

Knight Frank

 

Последните данни от консултантската компания показаха, че у нас е налице едно от най-големите повишения в цените на имотите. Ръстът от 14.6% за последните 12 месеца нарежда страната ни на 13-а позиция сред 60-те разглеждани пазари. 

След отчитането на инфлацията, доходността от имоти у нас е отрицателна и възлиза на -1.9%.

Numbeo

Специализираният портал в сравнение на разходите за живот по света подрежда големите европейски градове и по средната цена на жилищата в централните им части.

София заема 122-а позиция с цена от 2 582 евро/кв. м, което е почти колкото Атина (2596 евро/кв. м) и Валенсия (2553 евро/кв. м). 

Имотите в Букурещ, Солун, Марибор и Катания са по-евтини, отколкото от столицата ни.

Средната цена на жилищата в центъра на Варна е 1631 евро/кв, м, в Пловдив - 1258 евро, а в Бургас - 1226 евро.

Какво да очакваме от цените до края на 2023 г.?

Инфлацията е един от основните движещи фактори за цените на имотите, както у нас, така и по света. Ако тя продължава да намалява, това ще доведе до забавяне на ръста и евентуално до спад в цените на недвижимостите.

Не трябва да се пренебрегва и прогнозата на Българската народна банка, според която предстоят месеци на по-високи лихви по жилищните кредити, което ще оскъпи покупката на имот със заем.

Неминуемо това би довело и да понижение в броя на сделките, което ще принуди продавачите да предлагат отстъпки или да коригират цените в низходяща посока.