Коронавирусът превърна провинциалните имоти в атрактивна инвестиция. Доказателство за тази тенденция са наблюденията на компанията за недвижими имоти ЕРА. Според експертите интересът за покупка на къща с двор около големите градове - София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе, където фирмата е представена, не само не e секнал, а дори се засилва.

"Tърсенето на крайградски имоти - къщи и вили за сезонно ползване и парцели за строителство на еднофамилни сгради нарасна по време на действието на ограничителните мерки през пролетта на 2020-а", разказват анализаторите от ЕРА.

По тяхна оценка се търсят основно три типа имоти.

Първата група инвеститори се интересува от покупка на готова къща или вила с двор за сезонно или временно ползване, ако бъдат наложени нови ограничителни мерки.

Около София такива имоти се търсят в близките села - до 50-60 км радиус. В останалите областни градове купувачите се фокусират предимно във вилните зони и близките села - до 10-20 км отстояние от града.

Бюджетът за покупката на подобен имот е между 50 000 и 100 000 евро в зависимост от града.

Важно е да се значе, че често този вид къщи са съпътствани с проблеми в документацията и най-вече установяване законността на постройките. Не рядко има и неуредени регулационни сметки за земята със съседите.

Друг тип потенциални клиенти се интересуват от имоти за целогодишно ползване. За тях интерес представляват, както готови къщи, така и такива в строеж.

"Строителните предприемачи бързо се ориентираха към задоволяване на засилените нужди на клиентите да живеят в собствен двор, сред природата и стартираха редица проекти за редови и свободно стоящи къщи в комплекси с уредена инфраструктура, услуги по поддръжка и осигуряване ново качество на живот", разказват експертите.

Цените за такива къщи са сравними с тези на големите апартаменти ново строителство в градовете. На пазара могат да се намерят подобни имоти на цени от 120 000 - 180 000 евро за областните градове, а за София цените стартират от около 160 000 евро и достигат до 350-400 000 евро в зависимост от големината на къщата, площта на парцела, качеството на строителните работи и довършителните дейности, включени в цената. От съществено значение са и инфраструктурата и местоположението на комплекса от къщи.

Третата група клиентите търсят да закупят парцел, в който сами да построят еднофамилната си къща.

"Това търсене е постоянно в годините, но се усили през последните месеци по причини понятни за всички", споделят от ЕРА.

Обичайно собствениците на парцели са с по-високи очаквания за цените, което често пречи на осъществяване на реални сделки. В много случаи, офертите "престояват" на пазара повече от 6 месеца преди да достигнат до сделка. Когато се стигне до договаряне отстъпките от първоначалната офертна цена за продажба могат да достигнат от 10 до 30 процента.