Цените на жилищата ще продължат да нарастват с около 10 на сто през 2022 г., прогнозира Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан Пропертис".

"През 2021 г. имотният пазар навлезе уверено и с много бързи крачки в новото десетилетие. Тя постави един нов етап от развитието на пазара, един нов възходящ цикъл, който предстои да се разгърне през следващите няколко години", коментира Стойкова в прессъобщение на компанията. Цените в София нараснаха с около 10 на сто на годишна база. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е между 3 и 7 на сто.

В обобщение за 2021 г. - пазарът успя да се сдобие с активни купувачи от двете основни групи - за собствено ползване и за инвестиция, казва Стойкова в прессъобщението. Това доведе до по-бърз от очаквания ръст на продажбите и на цените. Пряко следствие от голямото търсене на имоти в цялата страна е изчерпването на наличното предлагане и нужда от ново такова, което пазарът трябва да осигури през 2022 г.

Какво предстои през 2022 г.?

И през тази година търсенето ще продължи да бъде голямо и ще трябва да бъде задоволено от по-голямо налично предлагане. Вече виждаме повече оферти да излизат на пазара, както и да стартират нови проекти за жилищно строителство, каза изпълнителният директор на компанията.

Търсенето ще продължава да бъде стимулирано както от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, както и от нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси.

Възстановяването на икономиката ще продължи. Макар от днешна гледна точка справянето с пандемията да изглежда все по-несигурно, а последствията от навлизането на Омикрон трудно да могат да бъдат оценени, очакванията са за продължаващо икономическо възстановяване и връщане до нива, каквито бихме имали, ако нямаше пандемия. Това ще доведе до допълнително повишаване на доходите и на инвестициите и като цяло ще се отрази на активността на имотния пазар в положителна посока.

Банките продължават да държат рекордно ниски лихвени проценти по жилищните кредити и дори да има известно покачване в края на годината, то няма да бъде такова, че да се отрази съществено върху търсенето, коментира Стойкова.

В резултат на тези фактори очакванията ми са цените на жилищата да продължат да нарастват с около 10 на сто и през тази година. Впоследствие може да има известно успокояване на темпа, но като цяло перспективите пред развитието на имотния пазар остават положителни и през следващите няколко години, допълва тя.

Кои са топ кварталите за инвестиция в София през 2022 г.

През тази и следващите години особено внимание ще обръщаме към зоната на широкия център на столицата, включващ квартали като Зона Б-5, Зона Б-18 и 19 и "Банишора", както и други райони, които граничат непосредствено с централните части на София и се явяват тяхно естествено продължение. Там има налични терени за строителство и вече започна реализацията на доста мащабни проекти, които доказано променят градската среда и увеличават привлекателността на тези райони. Освен близост до центъра, те имат предимствата на пълна транспортна и инфраструктурна обезпеченост, училища и детски градини, магазини и всякакви удобства. А новите проекти ще внесат и така нужната съвременна среда на живот, наличие на собствени вътрешни дворни пространства и качество, на което настоящите купувачи държат.

Наред с тях на традиционен интерес ще се радват вече наложилите се южни и източни райони, както и набиращият скорост район около ИКЕА и София Ринг Мол.

Какво "казва" статистиката?

През третото тримесечие на 2021 година цените на жилищата, измерени чрез Индекса на цените на жилищата, са нараснали с 9,2 на сто в ЕС и с 8,8 на сто в еврозоната спрямо същия период на предходната година, отчита Евростат. Това е вторият най-голям тримесечен растеж от второто тримесечие на 2007 година за ЕС, а за еврозоната - от 2005 година, откакто се събират тези данни.

През второто тримесечие на 2021 година цените на жилищата са поскъпнали съответно със 7,4 на сто и 6,8 на сто.

Спрямо второто тримесечие на 2021 година цените на жилищата са нараснали с 3,1 на сто в ЕС и с 3,3 на сто в еврозоната през третото тримесечие.

За разлика от преходните тримесечия страните членки, за които има налични данни, са отчели растеж на цените на жилищата на годишна основа през третото тримесечие на 2021 година, а за половината от тях това увеличение е превишило 10 процента. Най-малък растеж е бил отчетен в Кипър (+2,2 на сто), Италия и Испания (+4,2 на сто и в двете страни). Чехия (+22 на сто), Литва (+18,9 на сто), Естония (+17,3 на сто) и Нидерландия (+16,8 на сто ) са регистрирали най-голям растеж.

Спрямо предходното тримесечие цените са нараснали във всички страни членки. Румъния (+0,1 на сто), Финландия (+0,2 на сто) и Дания (+0,3 на сто) са отчели най-нисък растеж. На-голямо увеличение е било регистрирано в Чехия (+7,13 на сто), Нидерландия (+5,9 на сто), Литва (+5,4 на сто) и Ирландия (+5,1 на сто).

В България растежът на цените на жилищата на годишна основа е бил 8,7 на сто, а на тримесечна - 3,2 на сто.

Източник: БТА