Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън иска да извади на показ транзакции, при които отделни лица закупуват къщи с пари в брой, като част от по-широка инициатива за борба срещу корупцията, която той се опитва да популяризира на "Срещата на високо равнище за демокрация" в САЩ, съобщиха служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

През юни Байдън нареди на служители да разработят политики за осуетяване на нелегални дейности. Първоначалните им предложения бяха очертани в 38-те страници на Националната стратегия за сигурност на САЩ за борба срещу корупцията, публикувана днес.

Министерство на финансите на САЩ съобщи, че разработва нови правила, които да позволяват по-лесното идентифициране на това кой стои зад транзакции в брой за закупуване на недвижимо имущество и проследяване дали тези покупки се използват за прикриване на нелегални приходи.

"Способността на нелегални извършители да перат криминално придобити средства чрез закупуването на недвижимо имущество заплашва националната сигурност на САЩ и целостта на американската финансова система", каза министерството.

Възможно е финансовото министерство да изиска и от повече инвестиционни фондове, като например хедж фондовете и частните капиталови фондове, да положат усилия за борба срещу прането на пари. Очаква се, че може би още тази седмица то ще обяви нови усилия за създаване на база данни с информация, идентифицираща собствениците на компании, които съществуват само по документи и се използват за анонимен трансфер на пари.

Тези ходове идват след като изтичането на серия документи, включително публикуването през октомври на "Досиетата Пандора", повдигна въпроси за начините, по които правителствени служители и други лица дискретно преместват пари в чужбина, което потенциално се прави за избягване на облагане с данъци или избягване на отговорност за неправомерни действия.