Амстердам е поредният европейски град, който опитва да затегне контрола върху пазара на жилища, закупени с инвестиционна цел, за да предотврати възможността собствениците на имоти да извличат печалба от растящите цени на жилища, предава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Холандските власти предложиха в четвъртък да се забрани отдаването под наем на новопостроени жилища, за да се увеличи предлагането за над 850-те хиляди жители на града. Това е една от поредицата стъпки за охлаждане на търсенето, след като цените на наемите се повишиха с близо 40% през последните 12 години, а покупните цени на имотите в холандската столица достигнаха рекордно равнище.

Предложението на властите в Амстердам отразява натиска, на който са подложени европейските политици, след като главозамайващите цени на имотите изтласкват от жилищния пазар дори гражданите със средни доходи. Този месец социалистическото правителство в Испания прибегна до извънреден указ, за да ограничи повишаването на наемите.

Амстердам "търси начин да подобри положението на пазара", казва Яп ван дер Бил, главен изпълнителен директор на компанията Altera Vastgoed, която инвестира над 2,3 млрд. евро (2,6 млрд. долара) в недвижими имоти. Но "все още не е ясно как ще се проверява и прилага забраната", защото ще бъде трудно да се направи разграничение между собственици на имоти и хора, които искат да живеят в даден имот, допълва Ван дер Бил.

 

Имотният пазар в града вече е подложен на натиск. Цените на жилищата се повишиха с 8% на годишна основа и достигнаха рекордните 448 хил. евро в края на 2018 г., показаха данни от януари на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти NVM. Наемите на жилища са се повишили с 40% между 2005 и 2017 г. и са достигнали средно 1160 евро на месец, сочат още официалните данни.

Перспективите за местните граждани може да се окажат още по-мрачни, тъй като градът се готви да приеме нови жители, които се местят в резултат на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Политиците в Европа са съсредоточени върху недоволството на избирателите от растящите цени на имотите. На фона на възхода на популизма в по-голямата част от Стария континент това е един от начините правителствата да покажат, че са на страната на обикновените хора в момент, когато глобализацията допринася за спирането на ръста на заплатите, а икономиките се забавят.

Местни жители изпратиха петиции до европейски правителства да засилят контрола върху краткосрочното отдаване на жилища под наем и да увеличат регулациите за Airbnb и сходни услуги. Активисти в Дъблин поискаха прекратяването на услугите на Airbnb в града миналата година, а в Берлин всеки, който отдава под наем над половината от апартамента си, трябва да получи разрешение.

Местните власти в Амстердам планират да представят конкретни предложения за забрана на отдаването на новопостроени частни жилища под наем в края на годината. Предложената забрана следва планове за таван на наемите, а от януари Амстердам ограничи краткосрочното отдаване на жилища под наем до 30 нощувки на година.

Предлаганата забрана е "много зле преценена", смята Лорънс ван дер Нурт, генерален директор на Vastgoed Belang, асоциация на холандските инвеститори в търговски площи. В града има много малък дял на частни жилища за отдаване под наем в сравнение с останалата част на Холандия и това предложение само ще задълбочи различията, допълва той.