Полският министър на селското стопанство е получил проекторегулацията на Европейската комисия, удължаваща забраната за внос на украинско зърно до 15 септември, съобщи Ройтерс, като цитира министъра.

"Получихме от ЕС проекта за новата регулация, която забранява вноса на четири продукта в пет държави", написа Роберт Телус в "Туитър". "В проекта се посочва, че забраната ще бъде удължена до 15 септември. Това е проект, но се надяваме да може да влезе в сила още от утре", посочва министърът.

На 2 май ЕС наложи ограничения на вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед до 5 юни, за да облекчи производителите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, припомя Ройтерс, цитирана от БТА. Те се оплакват, че вносът на евтино украинско зърно подблива цените и прави тяхната продукция неконкурентноспособона.

 

В събота служебният министър на земеделието Явор Гечев изрази очакването си забраната за внос от Украйна да продължи въпреки недоволството на някои европейски държави.

По Нова служебният министър на земеделието каза, че спирането на вноса от Украйна е временна мярка, но тя трябва да продължи. Според него обаче забраната не е повлияла така, както се очакваше. Гечев даде пример с пшеницата, при която ЕС трябва да търси износ към трети страни, "защото количествата, които имаме в България и в целия регион, са такива, че нито може да се качи много цената, нито само спирането на вноса ще свърши работа".

Служебният министър смята, че ЕС не е достатъчно прецизен и бърз при взимането на решения. Това, което България успя да направи, е да разтърси цялата система. Ние бяхме инициатори на редица действия вътре в ЕС, което е лично моя гордост. Показахме, че сме достоен член на ЕС и че гласът ни може да се чува, но това не е достатъчно, добави Гечев, цитиран от БТА.

Според Гечев преди приключването на новата реколта, ЕК и държавите членки трябва да направят т.нар. гаранционни фондове, за да може количества зърно да се изнасят, а не само да се забранява вносът.