Европейският съюз търси възможности за превоза на повече украинско зърно посредством влакови композиции и камиони, след като Русия прекрати участието си в сделката, благодарение, на която беше гарантирана сигурността на транспорта му през Черно море. Това обявиха официални представители на ЕС, цитирани от Ройтерс и БТА.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че руският президент Владимир Путин е направил "огромна грешка" с прекратяването на участието на Москва в споразумението. Макрон потвърди, че товарите ще се пренасочват по суша, доколкото е възможно. Украинският президент Володимир Зеленски обаче е убеден в продължаването на морския транспорт на храни.  

Излизането от сделката на практика означава, че Русия няма да гарантира занапред сигурността на преминаващите кораби.

Блокирането на превоза на украинско зърно по море означава, че стотици хиляди хора по света ще бъдат обречени на глад, каза пред журналисти върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Управляващите в Москва използват глада като оръжие, изтъкна Борел. 

Еманюел Макрон каза, че руският президент Владимир Путин "реши да превърне храната в оръжие... Мисля, че това е огромна грешка". Френският президент обяви това, говорейки на английски, в края на срещата в Брюксел между лидерите на страните от Европейския съюз и Латинска Америка. Прекратяването на зърненото споразумение показва, че "кралят е гол, да не кажа царят", добави Макрон.

"Сухопътните маршрути, които ние, европейците, сме осигурили от началото на кризата, представляват 60% от транзита и износа на зърнени култури. Те са важни и ще продължим усилията си", допълни френският президент.

Отказът на Москва да продължи да изпълнява сделката бе осъден от повечето представители на западните страни, както и от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, според когото "стотици милиони хора ще бъдат обречени на глад и ще платят цената".

Остро се изказа и премиерът на Италия Джорджа Мелони.

"Решението на Русия да прекъсне споразумението за износ на зърно е поредното доказателство за това кой е приятел и кой е враг на най-бедните страни", каза Мелони.

"Лидерите на страните, които не искат да правят разлика между нападател и нападнат, трябва да се замислят", допълни тя.

"Използването на суровината, която изхранва света, като оръжие е поредното престъпление срещу човечеството", зави министър-председателят на Италия.

Обвиненията на Москва

Днес Москва обвини Украйна в използването на открития съгласно сделката отворен морски коридор за "военни цели", след като предишния ден Киев удари стратегическия Кримски мост, свързващ територията на Русия с анексирания Кримски полуостров.

Средствата за възстановяване на Кримския мост се очаква да бъдат от 1 до 1,3 милиарда рубли (около 19-25 милиона лева), каза пред журналисти руският вицепремиер Марат Хуснулин. По думите му обемът на средствата за възстановяване на моста могат да нараснат заради използването на системи с увеличен брой метални елементи. 

Колко е важно застраховането

Застрахователният брокер "Марш" (Marsh) обяви, че е преустановено застраховането на товарите с украинско зърно, транспортирани през Черноморския коридор. Това става, след като повече Русия няма да гарантира безопасността на търговските кораби, които се движат по този маршрут, отбелязват анализатори.

В рамките на този механизъм се осигуряваше застрахователно покритие в размер на до 50 милиона долара на карго с украинско зърно. То се осъществяваше от група застрахователи, начело с "Аскот" (Ascot), фирма към международния застрахователен пазар "Лойдс" (Lloyd's), базиран в Лондон.

Краят на сделката: какво е изнесено и закъде

Вчера Русия обяви отказа си да запази споразумението, подписано през юли миналата година под егидата на ООН и Турция. За една година споразумението позволи пренасянето на близо 33 милиона тона зърно (предимно царевица и жито) от украински пристанища - с посредничеството на Турция и ООН, допринасяйки за стабилизирането на световните цени на храните и избягването на риска от краен недостиг.

Москва обяви вчера "де факто" края на това важно споразумение за световното снабдяване със зърно, няколко часа след нощна атака на украинската армия с морски дронове срещу Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Руската федерация.

Русия критикува пречките пред собствения си износ на храни и торове, затруднен от санкциите. Тя също така обвинява богатите страни, че печелят от по-голямата част от украинския износ, предназначен за развиващите се страни.

Володимир Зеленски, напротив, потвърди, че "60 процента от обемите" на украинския зърнен износ са изпратени в Африка и Азия.

Според данни на ООН трите основни страни, които са се възползвали от украинските доставки, са Китай, Испания и Турция.

Отцепникът Никарагуа

След края на срещата на представители от около 60 държави от Европейския съюз, Карибите и Латинска Америка в Брюксел Макрон разкритикува Никарагуа, защото отказва да се присъедини към приетото на форума становище за войната между Русия и Украйна, предаде ДПА.

"Никарагуа е меко казано несклонна да подпише текста", заяви Макрон. Той добави, че останалите 32 страни от Латинска Америка и Карибите, както и всички 27 държави в Европейския съюз са успели да се споразумеят за това как да се реагира на продължаващата война.

С декларацията, която ще бъде публикувана днес, Европейският съюз цели да изпрати ясно послание на руския президент Владимир Путин, представяйки повишаващата се изолация на Москва на международната сцена. Европейският съюз се надяваше, че силни страни в Латинска Америка като Бразилия, ще повлияят на решението на по-малки държави да осъдят руската агресия.