Петте страни от Източна Европа, които са най-сериозно засегнати от вноса на евтино украинско зърно, ще поискат от ЕС удължаване на забраната за вноса му след сегашния краен срок - 15 септември, за да бъдат избегнати проблеми на пазарите, заяви унгарският земеделски министър, цитиран от Ройтерс и БТА.

Преди да отлети за Варшава за среща с колегите си от Полша, България, Румъния и Словакия Ищван Наги посочи, че те ще обсъдят и поискат забраната за внос на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед да бъде удължена.

Министрите обаче ще обсъдят и възможността всяка страна поотделно да поиска от ЕС както удължаване на забраната, така и включването или изваждането от списъка на конкретни продукти.

Като цяло, на срещата министрите ще обсъдят ситуацията на селскостопанските пазари и мерките за осигуряване на условия за справедлива конкуренция между фермерите в ЕС и страните кандидатки за членство в ЕС.

Според полски медии и Ройтерс на срещата ще бъде представлявана и Молдова.

Миналия месец полският министър на селското стопанство Роберт Телус посочи, че срещата ще има за цел да обясни, че ЕС не само се стреми да помогне на Украйна, но в същото време и да не навреди на местните фермери.

Европейският съюз отпусна допълнителни средства за земеделците в засегнатите от украинския внос страни, като първата сума беше 56,3 млн. евро, а втората - 100 млн. евро. От тях за България бяха определени 26 млн. евро, които да получи от първата подкрепа, и още 9,77 млн. евро от последвалата.

Според Телус помощта в размер на 100 милиона евро е стъпка в правилната посока, но не отстранява изцяло проблема.