Украйна трябва да е готова да изнася зърно почти изцяло през пристанищата си на река Дунав, тъй като Русия на практика блокира доставките през Черно море, заявиха вчера властите, управляващи украинските морски пристанища, цитирани от Ройтерс и БТА.

Под егидата на Организацията на обединените нации (ООН) и Турция през юли 2022 г. Москва и Киев сключиха сделка за безопасното транспортиране на зърно през Черно море, за да помогнат за справяне с глобалната продоволствена криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна и блокадата на украинските черноморски пристанища.

Москва заплаши, че няма да удължи сделката след 18 юли, освен ако не бъде изпълнена поредица от искания, включително премахването на пречките пред руския износ на зърно и торове. Според Кремъл дадените гаранции за руския износ не са били спазени.

"Тъй като Русия ефективно блокира работата на зърнения коридор, ние трябва да сме готови да насочим почти целия обем на износа на новата реколта през дунавските пристанища", написа във "Фейсбук" Дмитро Баринов, заместник-ръководител на Управлението на украинските морски пристанища.

При наличието на работещ Черноморски зърнен коридор, около половината от износа на украински селскостопански продукти се транспортира през черноморските пристанища, една четвърт преминава през дунавските пристанища и още толкова - през западната граница на страната.

Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул в момента работи в досегашния си режим и не може да прецени какво ще се случи със сделката за зърно в случай на оттегляне на Русия от нея, заявиха от организацията.

В момента работим както преди. Що се отнася до това какво ще се случи след 18 юли, не знаем дали Русия ще се оттегли от договореностите или ще остане. Съвместният координационен център, както и всички останали, изчаква ситуацията да стане по-ясна и следи случващото се, заявиха от центъра, на които вчера се позова ТАСС.